Γιατί, δηλαδή, να μην επιτρέπεται στους εργαζομένους να δουλεύουν 120 ώρες την εβδομάδα;

Ο νέος πρόεδρος της Ν. Κορέας -τον εξέλεξαν την Τετάρτη- είχε ασκήσει στο παρελθόν κριτική στις 52 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, κάνοντας λόγο για εργασία... 120 ώρες την εβδομάδα.

Article featured image
Article featured image


Το 5ήμερο και το 8ωρο, μάλλον είναι ξεπερασμένο για τον Yoon Seok-youl που πιστεύει πως μπορούμε να δουλεύουμε 120 ώρες την εβδομάδα.

Την ώρα που υπάρχουν επιχειρήσεις -ακόμα και χώρες- που προσπαθούν να καθιερώσουν την 4ήμερη εργασία (αντί για το 5ήμερο), ο νέος πρόεδρος της Ν. Κορέας θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτρέπεται σε έναν εργαζόμενο να μπορεί να δουλέψει μέχρι 120 ώρες την εβδομάδα.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως, πως η δήλωσή του αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας του. Επανήλθε ωστόσο, στη δημοσιότητα τώρα που ο Γουν Σουκ-γεόλ νίκησε στις εκλογές της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο συντηρητικός Γουν Σουκ-γεόλ επέκρινε, τον περασμένο Ιούλιο, την πολιτική του απερχόμενου προέδρου Μουν Τζε-ιν, ο οποίος είχε προωθήσει μέτρα για καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Η πολιτική του Μουν περιορίζει τις ώρες που μπορούν να εργάζονται οι άνθρωποι σε 52 την εβδομάδα — δηλαδή 40 ώρες την εβδομάδα, συν άλλες 12 ώρες υπερωρίας.

Ο Γουν όμως, είπε ότι το σύστημα θα πρέπει να επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς ορισμένοι εργαζόμενοι - όπως οι προγραμματιστές παιχνιδιών - μπορεί να χρειαστεί να εργάζονται περισσότερες ώρες κατά τις περιόδους αιχμής πριν κάνουν ένα εκτεταμένο διάλειμμα.


«Όταν συνάντησα νεαρούς σε startup επιχειρήσεις, μου παραπονέθηκαν πως θα έπρεπε να υπάρχουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή της δουλειάς 52 ωρών την εβδομάδα, προκειμένου να επιλέγουν οι εργαζόμενοι τους όρους [...] Για να αναπτύξεις την επιχείρησή σου, πρέπει να μπορείς να δουλέψεις μία ολόκληρη εβδομάδα και όχι απλά 52 ώρες. Θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά, ακόμα και 120 ώρες. Όταν τα καταφέρεις, μετά μπορείς να ξεκουραστείς όσο θέλεις».

Μετά από αυτήν τη δήλωσή του, όπως και την άλλη σύμφωνα με την οποία οι φτωχοί πρέπει να μπορούν να τρώνε ληγμένα τρόφιμα σε χαμηλότερες τιμές, δέχθηκε σκληρή κριτική, όμως παρόλα αυτά εκλέχτηκε πρόεδρος της Ν. Κορέας.


Με πληροφορίες από gazzetta.gr και businessinsider.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ