Επτά ιερείς μηνύουν τον Παντελή Καναράκη επειδή φωτογραφήθηκε ως Ιησούς Χριστός

Πώς απάντησε το περιοδικό για το οποίο έγινε η φωτογράφηση.

Article featured image
Article featured image


Θερμαίνεται η συζήτηση γύρω από την αμφιλεγόμενη φωτογράφηση του Παντελή Καναράκη για ένα ελληνικό περιοδικό, στην οποία ποζάρει με ακάνθινο στεφάνι ως άλλος Ιησούς, ενώ στο πλαίσιο του κόνσεπτ, φωτογραφήθηκε και με τους συνεργάτες του αναπαριστώντας τον Μυστικό Δείπνο.Στην όψη αυτής της φωτογράφησης, επτά ιερείς προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του κ. Καναράκη ενώ ζήτησαν να αποσυρθεί και το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού.

Συγκεκριμένα η επιστολή των επτά ιερέων γράφει: «Μετά από μια δύσκολη διετία πανδημίας που δοκίμασε τα όρια της ανθρωπότητας, εν καιρώ ενός πολέμου με χιλιάδες θύματα μετά την εισβολή μιας Ορθοδόξου χώρας σε μια άλλη και ενώ διανύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή, με τους Χριστιανούς να νηστεύουν και σήμερα να ψάλλουν τους Α Χαιρετισμούς της Παναγίας, κάποιοι κακόβουλα και με σαφή ρατσιστικά σχέδια εις βάρος των Χριστιανών, επιλέγουν να εξευτελίσουν το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού με προκλητικές φωτογραφήσεις σε περιοδικά».

«Με βάση το νομικό τμήμα του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη εναντίον του κου Παντελή Καναράκη και ζητούμε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού».Τι απαντά το περιοδικό

Το περιοδικό μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν απαντά σημειώνοντας: «Κάθε εξώφυλλο του καλλιτεχνικού free press ΚΟΙΤΑ έχει σαν στόχο να προβληματίσει και να αποτελέσει κοινωνικό σχόλιο. Το συγκεκριμένο concept…  είχε σαν στόχο να κάνει ένα κοινωνικό σχόλιο για την κατάντια του πλανήτη, τις αρρώστιες, τους πολέμους και όλα τα δείνα που μαστίζουν αυτή τη στιγμή την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να φορά το ακάνθινο στεφάνι που συμβολίζει τα δεινά.

Γι’ αυτό και τα μαύρα υγρά μάτια του Παντελή, σχόλιο για τα όσα υποφέρει σήμερα ο άνθρωπος. Και από πού θα αντλήσει δύναμη για να αντέξει όλα αυτά τα «μαρτύρια»;;; Φυσικά από την Πίστη και τον Θεό. Γι' αυτό και «φορά» επάνω του σύμβολα πίστης που συμβολίζουν την ελπίδα του κόσμου σε μια ανώτερη δύναμη που στην Ελλάδα είναι η θρησκεία μας.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι το αντίθετο από αυτό που κάποιοι εισέπραξαν... Λυπάμαι βαθύτατα εάν η τελική εικόνα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε. Σεβόμενοι όμως τις ενστάσεις που προκλήθηκαν, είμαστε πρόθυμοι να μην κυκλοφορήσουμε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και εφόσον το έντυπο δεν έχει βγει προς κυκλοφορία ακόμα, δεν θα βγει, διότι σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε... 

Θα ήθελα επίσης να θυμίσω και να τονίσω ότι η Τέχνη έχει την υποχρέωση να προβληματίζει και η ελευθερία της Τέχνης είναι συνταγματικό δικαίωμα (άρθρο 16 του Συντάγματος παράγραφος 1).

... Με σεβασμό προς όλους τους παρευρισκόμενους».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ