Στη Χιλή τελέστηκαν οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών

«Για μια Χιλή με ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους», έγραψε στο Twitter ο νέος πρόεδρος της χώρας

Article featured image
Article featured image


Ο Javier Silva και ο Jaime Nazar έγιναν το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύτηκε στη Χιλή, την περασμένη Πέμπτη, αφότου το κοινοβούλιο της χώρας νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, επικυρώνοντας νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί το 2017.

«Είναι τιμή να είμαστε το πρώτο ζευγάρι που παντρεύτηκε στη Χιλή, κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι», είπε ο Javier Silva σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του γάμου, σύμφωνα με το NBC News. «Τα καταφέραμε! Είναι κάτι που δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να συμβεί».



Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί το 2017 με πρωτοβουλία της πρώην προέδρου της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ και εγκρίθηκε τελικά τον περασμένο Δεκέμβριο από τον δεξιό διάδοχό της, Σεμπαστιάν Πινιέρα. Ο νόμος επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά.

Ο 36χρονος αριστερός Γκαμπριέλ Μπόριτς, που ορκίστηκε την Παρασκευή νέος πρόεδρος της Χιλής- ο νεότερος σε ηλικία πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, συνεχάρη το ζευγάρι μέσω Twitter.

«Τι χαρά! Συγχαρητήρια στους Jaime και Javier, το πρώτο ζευγάρι που παντρεύτηκε σύμφωνα με το νέο νόμο #MatrimonioIgualitario. Για μια Χιλή με ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους», έγραψε.



Τον 38χρονο Silva με τον 39χρονο Nazar, που είναι μαζί έξι χρόνια, συνόδευε ο 18 μηνών γιος τους, Clementeκαι η κόρη τους, Lola María, 4 μηνών. Με τον νέο νόμο, και οι δυο άντρες αναγνωρίζονται ως πατέρες των παιδιών.

«Τώρα τα παιδιά μας έχουν ίδια δικαιώματα (με άλλες οικογένειες) και θα μπορούν να έχουν, ελπίζουμε, ένα καλύτερο μέλλον, δεν θα υφίστανται διακρίσεις επειδή έχουν δύο γονείς που αγαπούν ο ένας τον άλλον», είπε ο Silva.

«Νομίζω ότι βάζουμε τους εαυτούς μας στο επίπεδο στο οποίο ζει ο υπόλοιπος κόσμος, κάτι που είναι υπέροχο», πρόσθεσε ο Nazar. «Γνωρίζω ότι η κοινωνία μας είναι πολύ συντηρητική, αλλά ξέρω επίσης ότι έχουμε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον ως χώρα».

gettyimages-1239074055.jpg



Οι Consuelo Morales Aros και Pabla Heuser Amaya ήταν επίσης από τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια που παντρεύτηκαν την Πέμπτη. Το ζευγάρι, και οι δύο ηλικίας 38 ετών, είναι μαζί 16 χρόνια και επικαλέστηκαν την 2 ετών κόρη τους, Josefa ως τον λόγο που ήθελαν να παντρευτούν.

«Ήταν το όνειρό μας να γίνουμε και οι δύο γονείς της», είπε η Aros στο BBC. Αν και παρείχε το ωάριο, η Amaya κυοφόρησε την κόρη τους και μέχρι πρότινος ήταν η μόνη νόμιμα αναγνωρισμένη βιολογική μητέρα του παιδιού.

Η Amaya εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι η Josefa «θα αποκτήσει επιτέλους τις δύο μητέρες που της αξίζουν αντί για μία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ