Η Deltacron αναγνωρίστηκε τελικά ως παραλλαγή της Covid-19

Με επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Getty


Η Deltacron έχει αναγνωρίστηκε επίσημα ως παραλλαγή του COVID-19, με επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Συνδυάζοντας μεταλλάξεις τόσο από την Όμικρον όσο και από τη Δέλτα, προβλήθηκαν ανησυχίες νωρίτερα φέτος μετά από έρευνες από εργαστήριο στην Κύπρο, σημειώνει σχετικό δημοσίευμα του Sky News.

Υπενθυμίζεται ότι η Deltacron αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Κύπρο τον Ιανουάριο από τον Καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκκη. Συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν πετύχει στο εργαστήριο την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο ταυτοποίηση ενός ανασυνδυασμού των στελεχών Δέλτα και Όμικρον, την οποία ονόμασε Deltacron. Ωστόσο στην συνέχεια αμφισβητήθηκε και ο εντοπισμός της αποδόθηκε από ορισμένους άλλους επιστήμονες ως επιμόλυνση του δείγματος.

Τώρα, ιολόγοι από το «L'Institut Pasteur» στο Παρίσι, ανέλυσαν την αλληλουχία του γονιδιώματος μιας γνήσιας παραλλαγής Deltacron.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Sky News τα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας και φαίνεται να κυκλοφορούν από τις αρχές Ιανουαρίου.



Σε μια ενημέρωση στις 9 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι το στέλεχος βρέθηκε επίσης στην Ολλανδία και τη Δανία.

Υπάρχουν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ με μια σειρά άλλων ύποπτων λοιμώξεων.

Τον περασμένο μήνα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) αποκάλυψε ότι είχε ανακαλυφθεί ένα κρούσμα Delta x Omicron σε ένα άτομο που είχε προσβληθεί και από τις δύο παραλλαγές.

Οι αναφορές δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να επιβεβαιωθούν περισσότερα κρούσματα.


Τι είναι η Deltacron;

Οι επιστήμονες λένε ότι η «ραχοκοκαλιά» της παραλλαγής προέρχεται από την Δέλτα ενώ η ακίδα της - το τμήμα του ιού που προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα - προέρχεται από την Όμικρον.

Οι συνδυασμένοι ιοί εμφανίζονται όταν κάποιος έχει μολυνθεί με δύο παραλλαγές ταυτόχρονα και τα κύτταρά τους αναπαράγονται μαζί.

Η Maria van Kerkhove, η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID-19, είπε ότι αυτή η μετάλλαξη ήταν «αναμενόμενη, ειδικά με την έντονη κυκλοφορία των Όμικρον & Δέλτα».

Πρόσθεσε ότι η ομάδα της «παρακολούθησε και συζητούσε» την παραλλαγή.


Πρέπει να ανησυχούμε;

Η παραλλαγή Δέλτα είχε πιο σοβαρά αποτελέσματα σε όσους την έπιασαν, ενώ η Όμικρον ήταν πιο μολυσματική. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία για ένα στέλεχος που συνδυάζεται και από τα δύο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πλέον υπάρχει ουσιαστική ανοσία στον ανθρώπινο πληθυσμό έναντι και των δύο παραλλαγών και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτελέσει κίνδυνο για τα εμβόλια.

Η Δρ William Lee, επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνη στο «Helix», ένα εργαστήριο με έδρα την Καλιφόρνια που αναλύει την αλληλουχία δειγμάτων COVID-19 για τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είπε στην USA Today: «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και το ότι και οι δύο περιπτώσεις που είδαμε ήταν διαφορετικές, υποδηλώνει ότι πιθανότατα δεν πρόκειται να ανέβει σε μια παραλλαγή επιπέδου ανησυχίας».

Η επικεφαλής του εργαστηρίου πρόσθεσε πως στα σημεία όπου έχει βρεθεί η Deltacron, «τα επίπεδα της ανίχνευσης είναι πολύ χαμηλά».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν είχαν δει «καμία αλλαγή στη σοβαρότητα» και ότι οι μελέτες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις επιπτώσεις της.

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Sajid Javid, είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά ανησυχία» όταν ρωτήθηκε για την παραλλαγή Deltacron.

«Υπάρχουν παραλλαγές που προφανώς θα κρατούσαμε υπό εξέταση», πρόσθεσε.

«Η πιο πρόσφατη ανησυχία ήταν η Όμικρον, αλλά την προσπεράσαμε με επιτυχία ως χώρα χάρη στην ανταπόκριση του βρετανικού λαού. Υπάρχουν επίσης οι λεγόμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον και δεν μας απασχολεί καμία από αυτές αυτή τη σημαντική στιγμή. Το κρατάμε υπό εξέταση, αλλά δεν έχουμε καμία απολύτως ανησυχία», σημειώνει.


Με πληροφορίες από sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ