Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ανοίγουν τα σπίτια τους για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Πάνω από 100.000 ιδιώτες και οργανώσεις προσφέρθηκαν να στηρίξουν έμπρακτα τους ανθρώπους που φτάνουν από την Ουκρανία.

Article featured image
Article featured image


Περισσότεροι από 100.000 ιδιώτες και οργανώσεις εξέφρασαν την επιθυμία να φιλοξενήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, μία ημέρα αφότου τέθηκε σε λειτουργία το πρόγραμμα υποδοχής ατόμων από την Ουκρανία.

«Είναι φανταστικό που περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι και οργανώσεις εκδήλωσαν την προθυμία τους να στηρίξουν τους Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο, χάρη στο πρόγραμμα Σπίτια για την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ευχαριστώντας τους για τη βοήθεια που προσφέρουν.Όσοι αποφασίσουν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους Ουκρανούς πρόσφυγες θα λαμβάνουν 350 λίρες (418 ευρώ) τον μήνα και θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα τους στεγάσουν για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι ωφελούμενοι πρόσφυγες, οι οποίοι πάντως θα πρέπει να λάβουν προηγουμένως βίζα, θα μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια περίοδο τριών ετών και θα δικαιούνται κοινωνικά επιδόματα.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία λόγω του πολέμου.

Καθώς επικρίθηκε σφοδρά για τις καθυστερήσεις αλλά και επειδή χορήγησε ελάχιστες βίζες στους πρόσφυγες (4.600, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία), αλλά και για την περίπλοκη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν οι άνθρωποι αυτοί, η κυβέρνηση του Τζόνσον προσπάθησε να αλλάξει ρότα, απλοποιώντας τα πράγματα. Ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε επίσης ότι το Λονδίνο εξετάζει πώς θα χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε Ρώσους ολιγάρχες και άλλα πρόσωπα, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ