Το 1922, ο θάνατος ενός μαύρου άνδρα στις ΗΠΑ καταγράφηκε ως αυτοκτονία

Έναν αιώνα μετά, μια δικαστής απέδειξε ότι επρόκειτο για λυντσάρισμα υποκινούμενο μάλλον από ρατσιστικά κίνητρα.

Article featured image
Article featured image


Ο George Tompkins έφυγε από το σπίτι του το πρωί της 16ης Μαρτίου 1922, αλλά o 19χρονος τότε νέος δεν επέστρεψε ποτέ. Το ίδιο απόγευμα, το σώμα τού μαύρου άνδρα βρέθηκε κρεμασμένο σε ένα δενδρύλλιο - τα χέρια του ήταν δεμένα μεταξύ τους - στο Riverside Park στην Ινδιανάπολη, όπως αναφέρει ο Συνασπισμός Μνήμης της Ιντιάνα (Indiana Remembrance Coalition).

Τώρα, έναν αιώνα αργότερα, η Alfarena McGinty, η επικεφαλής αναπληρώτρια δικαστής της κομητείας Μάριον, αφού εξέτασε την υπόθεσή του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του δεν ήταν αυτοκτονία -όπως αναγραφόταν στο πιστοποιητικό θανάτου του- αλλά λυντσάρισμα.


«Ήταν νεκρός ή σχεδόν νεκρός όταν τον κρέμασαν»

Ο Δρ Paul Robinson, ιατροδικαστής στην κομητεία Μάριον το 1922, είδε το σώμα του άνδρα αμέσως μετά την αναγγελία της αστυνομίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνδρας είχε δολοφονηθεί και στη συνέχεια κρέμασαν το σώμα του στο δέντρο», είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή. Ο Tompkins ήταν «νεκρός ή σχεδόν νεκρός όταν κρεμάστηκε», προσέθεσε ο Δρ Robinson.

Παρά τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, τα πράγματα στην πορεία παραποιήθηκαν. Ο Δρ George R. Christian, αναπληρωτής ιατροδικαστής το 1922, διεξήγαγε την αυτοψία στη σορό του Tompkins και εν τέλει υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου του, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα.

Με το στυλ γραφής να διαφοροποιείται, ο τρόπος θανάτου άλλαξε από «ανοιχτός» σε «αυτοκτονία».

220316111648-george-tompkins-death-certificate-exlarge-169.jpg
Ο θάνατος του Τζορτζ Τόμπκινς θεωρήθηκε αρχικά αυτοκτονία, παρόλο που βρέθηκε κρεμασμένος με δεμένα τα χέρια του, υποδεικνύοντας ότι επρόκειτο για λυντσάρισμα.Ο Συνασπισμός Μνήμης της Ιντιάνα έφερε την υπόθεση του εν λόγω άνδρα ξανά στην επιφάνεια και στην αντίληψη της δικαστού McGinty, μέσω γραπτού αιτήματος, ώστε να διορθωθεί ο τρόπος θανάτου στο πιστοποιητικό θανάτου του.

«Το 1922, ο George Tompkins δεν έλαβε δικαιοσύνη, ούτε στη ζωή ούτε στον θάνατο», δήλωσε ο δήμαρχος της Ιντιανάπολης Joe Hogsett. Η McGinty, με τη σειρά της δήλωσε: «Ήταν τιμή να διορθώσω αυτήν την αδικία».

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τον νόμο Emmett Till Antilynching Act του 2022 με ομόφωνη συγκατάθεση. Το νομοσχέδιο, το οποίο θα καθιστά το λυντσάρισμα ομοσπονδιακό έγκλημα μίσους, αναμένει την υπογραφή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετικό, αλλά τέτοια πράγματα εξακολουθούν να συμβαίνουν και σήμερα», είπε η Karen Christensen, μέλος του Συνασπισμού Μνήμης της Ιντιάνα. «Αν δεν καταλαβαίνουμε τι είναι η ιστορία μας, θα το επαναλάβουμε και το επαναλαμβάνουμε και επομένως θέλουμε να μιλήσουμε για αυτό, ώστε να σταματήσουμε τη φυλετική βία και τον ρατσισμό», προσέθεσε.

Στις 12 Μαρτίου, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, τοποθετήθηκε μια ταφόπετρα στον «άσημο» τάφο του Tompkins μέσα στο νεκροταφείο Floral Park.


Λυντσάρισμα

Λυντσάρισμα ή κατ'ευφημισμό Νόμος του Λυντς ή Λύντσειος νόμος ονομάζεται η συνοπτική διαδικασία που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, κατά την οποία ένας όχλος επιβάλλει τιμωρία σε ένα άτομο είτε έχει αποδειχθεί η κατηγορία που το βαρύνει είτε όχι. Όταν ο όχλος τιμωρεί κάποιον με λυντσάρισμα, αυτός συνήθως έχει οδυνηρό θάνατο και υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και διαμελισμού του σώματός του. Πρόκειται για μια μορφή αυτοδικίας και είναι παράνομη ακόμη και αν το θύμα έχει καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα.

Το λυντσάρισμα έχει την αφετηρία του στις ΗΠΑ όπου τα περισσότερα θύματά του ήταν Αφροαμερικανοί. Στις ΗΠΑ η εν λόγω πρακτική έχει συνήθως ρατσιστικά κίνητρα.


Με πληροφορίες από CNN & Wikipedia

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ