Ιερείς και ψυχίατροι που «θεραπεύουν» τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα [της Κύπρου]

Χθες, στη Βουλή ακούστηκαν καταγγελίες για παρανοϊκές θεραπείες μεταστροφής ή επανόρθωσης ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και για λίγο απορήσαμε πού ζούμε.

Article featured image
Article featured image


Το θέμα της ποινικοποίησης των θεραπειών μεταστροφής σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, βρέθηκε χθες στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κατά την οποία ακούστηκαν και καταγράφηκαν σοβαρότατες καταγγελίες που αφορούν σε τραυματικές εμπειρίες ατόμων και τα όσα έχουν υποστεί.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν καταγγελίες που αφορούν σε ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, σε ιερείς και σε εναλλακτικούς θεραπευτές, που μετέρχονται τέτοιων μεθόδων, δηλαδή της λεγόμενης θεραπείας μεταστροφής ή επανόρθωσης ατόμων, που αποσκοπούν στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου.

Ακούστηκαν καταγγελίες που αναφέρουν ότι ιερείς οδηγούν τα συγκεκριμένα άτομα σε ορμονοθεραπείες και άλλους είδους θεραπείες, ενώ άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι άτομα οδηγήθηκαν σε απόπειρες αυτοκτονίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ακούστηκαν καταγγελίες ότι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε ψυχιάτρους, από τους οποίους ζητούν να τους αλλάξουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, ενώ λέχθηκε ότι ιερείς έχουν προβεί σε εξορκισμούς τέτοιων ατόμων.

Μέλη της Επιτροπής Νομικών έκαναν λόγο για «τρομερές καταγγελίες» και «επαίσχυντες πράξεις», οι οποίες πρέπει άμεσα να εξεταστούν και να ληφθούν αποφάσεις, ενώ από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων τονίστηκε η αναγκαιότητα ψήφισης της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πράξη έχει ήδη ποινικοποιηθεί στη Μάλτα, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στον Καναδά, σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, σε ορισμένες περιφέρειες της Ισπανίας, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τη Νέα Ζηλανδία.

Εξάλλου, αυστηρότατα μηνύματα για τη συγκεκριμένη πράξη στέλνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Ψευδοθεραπείες μεταστροφής»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, τόνισε ότι η Βουλή δεν πρόκειται να επιτρέψει τον Μεσαίωνα στην Κύπρο. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι δεν είναι διατεθειμένος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής να ανέχεται τέτοιου είδους ιστορίες.

Όπως πρόσθεσε, η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, κατά την οποία θα κληθούν και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και Θεολόγος, Αντώνης Γεωργίου, καταδίκασε με τη σειρά του τις συγκεκριμένες θεραπείες, και εξέφρασε την ευχή σύντομα να απαγορευτούν. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έκανε λόγο για μαρτυρίες ατόμων, με ιερείς να παντρεύουν ομοφυλόφιλα άτομα και κατά τη διάρκεια της εξομολόγησής τους «να τα στέλνουν σε ενδοκρινολόγους, σε φαρμακεία για βιάγκρα και για ορμονοθεραπείες». Επίσης, ανέφερε πως κατέχουν μαρτυρίες για απόπειρες αυτοκτονίας και για εξορκισμούς που έκαναν ιερείς σε τέτοια άτομα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος ενέγραψε το θέμα, έκανε λόγο για «ψευδοθεραπείες μεταστροφής», στις οποίες υπόκεινται ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τονίζοντας πως είναι μια «βάναυση πρακτική», με σκοπό να εξαλειφθεί η σεξουαλική τους ταυτότητα.

Ανέφερε ότι κάποιοι βασίζονται στην αντίληψη πως αυτά τα άτομα είναι άρρωστα και πρέπει να θεραπευτούν, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κουκουμάς αναφέρθηκε σε πρακτικές με ψυχοθεραπείες, με φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογικό καταναγκασμό, ακόμα και καταναγκαστική κατήχηση από επαγγελματίες υγείας, ψυχοθεραπευτές, αλλά και από ιερείς.

Είπε πως η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ βρίσκει θετική ανταπόκριση και πρέπει να προωθηθεί.

Σε σχέση με τις ποινές που προβλέπονται, είπε ότι στην πρόταση νόμου προβλέπονται ποινές μέχρι και δυο έτη για όσους εφαρμόζουν την ψευδοθεραπεία και ποινές μέχρι και τρία έτη όταν εφαρμόζεται σε ανήλικα πρόσωπα ή άτομα που είναι σε ευάλωτη θέση, λόγω ψυχικής υγείας.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ