Στη δίνη του πολέμου για άλλη μια μέρα η Ουκρανία

Τη στιγμή που οι μάχες συνεχίζονται, Ουκρανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για νεκρούς -ανάμεσά τους και παιδιά- τραυματίες, καμένα σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Serhii Nuzhnenko


Δραματικές ώρες περνάει η Ουκρανία, με τη Ρωσία να εξαπολύει νέες επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας πίσω νεκρούς, τραυματίες, καμένα σπίτια και κατεστραμμένες υποδομές, όπως νοσοκομεία, σχολεία και νηπιαγωγεία.

Η Μόσχα προειδοποίησε νωρίτερα χθες τους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν, ενώ εξαπέλυσε πλήγματα με ρουκέτες εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, του Χάρκοβο, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, καθώς η τακτική των Ρώσων διοικητών μοιάζει να μεταβάλλεται και να μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο αστικά κέντρα.


Αερομεταφερόμενες ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στο Χάρκοβο

Στο Χάρκοβο αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, που έκανε λόγο για μάχη σε εξέλιξη.

«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο [...] και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον χώρο σχολής πολιτών έπειτα από αεροπορικό πλήγμα. «Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία περιοχή του Χάρκοβο που δεν έχει υποστεί πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε.

Η έφοδος ρωσικών στρατευμάτων καταγράφηκε την έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και κλιμακώθηκε χθες.

Η Χαρκίβ ή Χάρκοβο, πόλη 1,4 εκατ. κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, υπέστη χθες επανειλημμένα βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.



Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στη Ζιτόμιρ

Την ίδια στιγμή, ο Αντόν Γκερασένκο, ανέφερε μέσω Telegram ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ (βορειοδυτικά) από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος του Ζίτομιρ είπε ότι βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών, κοντά στο νοσοκομείο «Παβλουσένκο» της πόλης.



Παράλληλα, ο Ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν παιδίατρο αναισθησιολόγο ανοίγοντας πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της καθώς μετέφερε τον τραυματισμένο ανιψιό της σε νοσοκομείο από το χωριό Κουχάρι, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 16 κατευθυνόμενοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προχθές Δευτέρα από τις 19:07 ως τις 19:51 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας) εναντίον συνοικιών του Χάρκοβο από ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας.

Πάντα κατά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, καταστράφηκαν «πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές» και «δεκάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν».

«Δυστυχώς, με την τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο η αεροπορία να καλύπτει τον εναέριο χώρο σε αυτή την περιοχή, διότι μέρος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας καταστράφηκε από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα κανένα από τα συμβάντα αυτά.



Δραματικές ώρες και στο Κίεβο- Χτυπήθηκε μαιευτική κλινική

Τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς σε διάφορες γειτονιές του Κιέβου, με τον Guardian να αναφέρει επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και στην πόλη Βισνέβ, 30 λεπτά μακριά από το Κίεβο.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις συνοικίες του Κιέβου, Ρουσανίβκα, Κουρενίβκα, Μποϊάρκα και την περιοχή Ζουλιάνι κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κιέβου.

Παράλληλα, η Ρωσία φέρεται να έπληξε ακόμη και ιδιωτικό μαιευτήριο κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με το CNN. Ο διευθυντής της κλινικής «Adonis», Βιτάλι Γίριν, μετέφερε την πληροφορία μέσω facebook, αναρτώντας και φωτογραφίες από τις καταστροφές.

«Ένας πύραυλος χτύπησε τη μαιευτική κλινική. Έγιναν πολλές ζημιές, αλλά το κτίριο στέκεται. Όλοι έχουν απομακρυνθεί», έγραψε στη σελίδα του, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση να μην πάει κανείς στην κλινική. «Το πιο σημαντικό είναι να μην έρθετε τώρα για να πάρετε κανέναν από εδώ. Όλοι είναι σε ασφαλές μέρος».




Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. «Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που έδωσε δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.


Υπό ρωσικό έλεγχο φέρεται να είναι η Χερσώνα

Tα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη νότια πόλη Χερσώνα, σύμφωνα με το BBC.  Δεν είναι σαφές ποια είναι η ακριβής κατάσταση στη Χερσώνα, αλλά τοπικές αναφορές λένε ότι ο ρωσικός στρατός είναι στους δρόμους. Ο δήμαρχος της πόλης, Igor Kolykhayev, είχε πει στο τοπικό ραδιόφωνο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και το λιμάνι της πόλης το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με το BBC Russian.

«Οι μάχες συνεχίζονται τώρα και η κατάληψη της πόλης μας βρίσκεται σε εξέλιξη», επισήμανε. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών στρατιωτών και πολιτών, και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν τώρα να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φύγουν ή να φτάσουν σε καταφύγια.

Αυτό το βίντεο από τη ρωσική υπηρεσία του BBC δείχνει τον βομβαρδισμό και την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη.

Η Χερσώνα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 300.000, βρίσκεται μεταξύ του Μικολάιβ και της Νέας Καχόβκα.

Οι ισχυρότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας μέχρι στιγμής έχουν γίνει στον νότο, όπου οι δυνάμεις της από την Κριμαία στοχεύουν αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων της Οδησσού και του Μικολάιβ.

Αξιωματούχοι της Μικολάιβ δήλωσαν ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ουκρανίας.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Lifo και ΣΚΑΪ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ