Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους

Τι πρέπει να προσέξουμε.

Article featured image
Article featured image


Σύμφωνα με το kitasweather, ισχυροί έως θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι αναμένεται να επηρεάσουν το νησί κατά τη διάρκεια της προειδοποίησης, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από χθες. Στο εσωτερικό, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως σφοδροί 6-7 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν παροδικά έως τα 8 μποφόρ ενώ στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και κορυφές βουνών θα πνέουν σφοδροί έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν παροδικά έως τα 9 μποφόρ και στις κορυφές βουνών έως τα 10 μποφόρ.

Λόγω των ισχυρών έως θυελλωδών ανέμων που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή μας, πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο, λόγω αποκοπής δέντρων ή από παρασυρόμενα από τον άνεμο αντικείμενα, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και μεμονωμένες καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες και περιουσίες, ενώ το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό για να μη θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.


Ισχύει από: 04:00 Τ.Ω, 03/03/2022. Μέχρι 20:00 Τ.Ω, 03/03/2022


Ώρα
έκδοσης: 10:45 Τ.Ω, 02/03/2022


Τι σημαίνει «κίτρινη προειδοποίηση»

Το επίπεδο επικινδυνότητας «Κίτρινο» σημαίνει ότι ο καιρός είναι δυνητικά επικίνδυνος και τα καιρικά φαινόμενα που έχουν προβλεφθεί δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά χρειάζεται προσοχή σχετικά με δραστηριότητες που εκτίθενται σε μετεωρολογικούς κινδύνους. Επίσης, χρειάζεται συχνή ενημέρωση σχετικά με τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες και αποφυγή αχρείαστων μετακινήσεων.


Ειδικότερα, σε περιοχές όπου είναι σε εξέλιξη τα πιο πάνω φαινόμενα, οι πολίτες καλούνται:


-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία σε περίπτωση που παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να αποφεύγουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να ακολουθούν τις αστυνομικές ανακοινώσεις του οδικού δικτύου.


Όπως διαβάζουμε σε ανάρτηση του kitasweather:

Σφοδροί άνεμοι στα 7 μποφόρ καταγράφονται αυτή την ώρα (08:30, 03/03/2022) σχεδόν από όλους τους σταθμούς του Τ.Μ στα παράλια ενώ ο μετεωρολογικός μας σταθμός στα αρτοποιεία Sunfresh στην Κάτω Πάφο έχει καταγράψει πολύ θυελλώδη ριπή, φτάνοντας έως τα 78.1 km/h (9 μποφόρ). Πολύ θυελλώδης άνεμος (9 μποφόρ) καταγράφεται και από τον σταθμό του Τ.Μ στον Ακάμα.



Το δελτίο καιρού από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου

Βαρομετρικό χαμηλό, με κέντρο μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, κινείται ανατολικά και εξασθενεί επηρεάζοντας τον καιρό της περιοχής. Από την Παρασκευή και μετά ασθενής ψηλή πίεση αναμένεται στην περιοχή.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες καθώς και χιόνια αρχικά στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους, ενώ αργότερα χιόνια αναμένονται τοπικά και στα ψηλότερα ορεινά. Από το μεσημέρι κυρίως και μετά αναμένεται βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί, 6 με 7 Μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέχρι θυελλώδεις, 8 Μποφόρ με ριπές που δεν αποκλείεται να φτάνουν τα 9 Μποφόρ. Σε υπήνεμες περιοχές θα πνέουν ισχυροί, 5 Μποφόρ και παροδικά μέχρι σφοδροί, 6 με 7 Μποφόρ. Από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί, της ίδιας περίπου έντασης ενώ σταδιακή εξασθένησή τους αναμένεται από αργά το απόγευμα. Η θάλασσα θα είναι στα προσήνεμα παράλια κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης και τοπικά πολύ κυματώδης μέχρι τρικυμιώδης, ενώ στα ανατολικά παράλια θα είναι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 16 στα παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά σε υπήνεμες κυρίως περιοχές δυνατό να σχηματιστεί παγετός.

Απόψε, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος και δεν αποκλείεται κατά τόπους να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή και ελαφρά χιονόπτωση τοπικά στα ορεινά, ενώ σταδιακά αναμένεται να καταστεί κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί, αρχικά πολύ ισχυροί και τοπικά μέχρι σφοδροί, 6 με 7 Μποφόρ και σε υπήνεμες περιοχές ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 Μποφόρ για να καταστούν σταδιακά στα προσήνεμα ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 Μποφόρ και στα υπήνεμα μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά στα προσήνεμα παράλια κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης και τοπικά πολύ κυματώδης μέχρι τρικυμιώδης, ενώ στα ανατολικά παράλια θα είναι κυματώδης για να καταστεί αργότερα κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης και ταραγμένη μέχρι κυματώδης στα ανατολικά και τοπικά στα νότια παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 12 στα δυτικά και στα βόρεια παράλια και γύρω στους μείον 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά, σε υπήνεμες ορεινές περιοχές αναμένεται να σχηματιστεί παγετός, ιδιαίτερα προς τις πρωινές ώρες.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος και δεν αποκλείεται τοπικά να σημειωθούν μεμονωμένες ελαφρές βροχές, ενώ το βράδυ κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού αναμένονται τοπικές βροχές. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους δυνατό να σημειωθεί παροδική χιονόπτωση.

Το σαββατοκύριακο, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος ενώ αναμένονται κατά τόπους βροχές. Από το βράδυ του Σαββάτου και μετά στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται κατά διαστήματα σκόνη.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται γενικά να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή κατά το τριήμερο, παραμένοντας λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ωστόσο στα δυτικά παράλια την Κυριακή αναμένεται άνοδος για να κυμανθεί κοντά ή και λίγο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ