Ένας σκύλος-ρομπότ θα προσέχει το αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας

Ο Spot θα είναι υπεύθυνος να εντοπίζει δομικά ζητήματα και θέματα ασφαλείας.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από FB / Pompeii - Parco Archeologico

Στα ερείπια της αρχαίας Πομπηίας, στην Ιταλία, θα περιπλανιέται πλέον ένα τετράποδο ρομπότ εν ονόματι Spot για να εντοπίζει δομικά ζητήματα και θέματα ασφαλείας ενώ θα ερευνήσει και υπόγεια για να επιθεωρήσει τις σήραγγες, που έχουν σκάψει ληστές κειμηλίων.

Ο Spot θα περιπολεί την Πομπηία τα βράδια και οποιαδήποτε άλλη στιγμή είναι κλειστή προς τους τουρίστες, μεταφέροντας στους ανθρώπους υπευθύνους, σε ζωντανή μετάδοση ό,τι βλέπει.

Το ρομπότ που μοιάζει με σκύλο είναι το πιο πρόσφατο, από μια σειρά νέων τεχνολογιών, χρησιμοποιείται ως μέρος ενός ευρύτερου project για την καλύτερη διαχείριση του αρχαιολογικού πάρκου από το 2013.



Τότε, η Unesco είπε ότι θα προσθέσει την Πομπηία σε έναν κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο, αν οι ιταλικές αρχές δε βελτιώσουν τη διατήρησή της.

Ο Spot, της αμερικανικής Boston Dynamics, είναι ικανός να επιθεωρεί ακόμη και τους πιο μικρούς χώρους, ενώ «συλλέγει και καταγράφει δεδομένα χρήσιμα για τη μελέτη και τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων», δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Στόχος, πρόσθεσαν, είναι να «βελτιωθεί τόσο η ποιότητα της παρακολούθησης των υφιστάμενων περιοχών, όσο και να ενισχυθούν οι γνώσεις μας, για την κατάσταση της προόδου των εργασιών σε περιοχές που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης ή ανάκαμψης, άρα και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την ασφάλεια των περιοχών και των εργαζομένων μας».

Μέχρι να εμφανιστεί ο Spot, καμία τεχνολογία αυτού του είδους δεν είχε αναπτυχθεί σε αρχαιολογικούς χώρους, σύμφωνα με τον Gabriel Zuchtriegel, διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

Οι αρχές του πάρκου έχουν πειραματιστεί επίσης με ένα drone- σαρωτή λέιζερ ικανό να πραγματοποιεί τρισδιάστατες σαρώσεις στην περιοχή των 163 στρεμμάτων.



Ο Zuchtriegel δήλωσε πως «Η τεχνολογική πρόοδος στον κόσμο της ρομποτικής, με τη μορφή τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομων συστημάτων, έχει δημιουργήσει λύσεις και καινοτομίες που συνδέονται συνήθως με τον βιομηχανικό και κατασκευαστικό κόσμο, αλλά οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν βρει εφαρμογή σε αρχαιολογικούς χώρους λόγω της ετερογένειας των περιβαλλοντικών συνθηκών και του μεγέθους της περιοχής».

Ο Spot θα επιχειρήσει επίσης να ερευνήσει και υπόγειες σήραγγες, που κατασκευάστηκαν από τους tombaroli, γνωστούς ως επιδρομείς σε τάφους, οι οποίοι για χρόνια έχτιζαν περιουσία σκάβοντας και κλέβοντας κειμήλια από τα ερείπια για να τα πουλήσουν σε εμπόρους τέχνης σε όλο τον κόσμο.

Η δουλειά τους ωστόσο έπεσε από το 2012 και μετά, οπότε και η αστυνομία τέχνης της Ιταλίας ενέτεινε την καταστολή του εγκλήματος. Ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκονται σήραγγες στην περιοχή γύρω από την Πομπηία.


Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ