Όταν ο Λιπέρτης συμμετείχε σε κυπριακή διαφήμιση, σχεδόν έναν αιώνα πριν

Φαίνεται ότι ήταν μεταξύ των πρώτων Κύπριων ποιητών που έχουν συμμετάσχει σε εμπορική διαφήμιση.

Article featured image
Article featured image


Πολύ πριν οι influencers -ηθοποιοί, μοντέλα, τραγουδιστές- γίνουν τα πρόσωπα των διαφημιστικών σποτ, φαίνεται ότι οι «επιδραστικοί» άνθρωποι παλαιοτέρων δεκαετιών ήταν οι ποιητές ή οι λογοτέχνες. Εξού και ο σπουδαίος Κύπριος ποιητής, Δημήτρης Λιπέρτης, εμφανίζεται σε μια εμπορική διαφήμιση, η οποία ανάγεται χρονολογικά στη δεκαετία του 1930. Στη διαφήμιση του σαπουνιού ΑΔΑΜΑΣ που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της εποχής, γράφονται τα εξής:


«Σαπούνι ΑΔΑΜΑΣ.

Δύναται να αντικαταστήση οιονδήποτε καλλυντικόν σάπωνα. Κάμνει δέρμα και μαλιά απαλά σαν μετάξι. Λούσατε μια φορά το κεφάλι σας με σαπούνι.

Θα πεισθήτε αμέσως περί των λεγομένων μας. Ο ποιητής μας κ. Λιπέρτης, χρησιμοποιών σαπούνι «ΑΔΑΜΑΣ» για την τουαλέττα του, εκφράζεται ενθουσιωδέστατα γι’ αυτό, αποδίδοντας εις αυτό την δροσερότητά του.

Πωλείται παντού προς 10 γρ. η οκά».

αδαμας.jpg



Τη σχετική ανάρτηση, από την οποία αντλήσαμε τις πληροφορίες, έκανε στο Facebook, o κ. Κυριάκος Ιωάννου, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«ΛΙΠΕΡΤΗΣ Ο… ΑΔΑΜΑΣ

Ο Δημήτρης Λιπέρτης φαίνεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων Κύπριων ποιητών που έχουν συμμετάσχει σε εμπορική διαφήμιση.

Το τεκμήριο είναι ειλημμένο από κυπριακή εφημερίδα της δεκαετίας του 1930, δηλ. σε μια περίοδο κατά την οποία η δημοφιλία του Δ. Λ. βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, την αμοιβή του ποιητή. Πήρε χρήματα; Του έδωσαν δωρεάν σαπούνια; Ή συμμετείχε αφιλοκερδώς;».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ