H Κολομβία αναγνωρίζει επίσημα τα non-binary άτομα και εισάγει μια τρίτη επιλογή στο δείκτη φύλου

Πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο για τη Λατινική Αμερική.

Article featured image
Article featured image

Την Τρίτη (1 Μαρτίου), το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, αποφάσισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εισάγει μια τρίτη επιλογή σε σχέση με το δείκτη φύλου στα επίσημα έγγραφα ταυτότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τη δυνατότητα σε «μη δυαδικά άτομα… να μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της επιλογής».

Η απόφαση βασίστηκε στην υπόθεση του Dani Garcia, ενός 40χρονου non-binary ατόμου, που το 2019 ζήτησε από το εθνικό μητρώο να εκδώσει ένα νέο έγγραφο ταυτότητας, που να γράφει «απροσδιόριστο» ως προς το φύλο.

Το National Civil Agency, μια κυβερνητική υπηρεσία που εκδίδει έγγραφα και αποθηκεύει στατιστικά στοιχεία πολιτών, απέρριψε το αίτημα. Όμως ο Garcia πήγε την υπόθεση στα δικαστήρια, με το ανώτατο δευτεροβάθμιο δικαστήριο να αναγνωρίζει το αίτημά του.

Η εισαγωγή μίας τρίτης επιλογής στην καταχώριση φύλου είναι, σύμφωνα με το δικαστήριο, «ένα πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική κοινωνική συμμετοχή» για αμέτρητους τρανς και non-binary ανθρώπους.

Στην Κολομβία, στα άτομα άνω των 18 ετών εκδίδεται κάρτα υπηκοότητας, γνωστή ως cédula de iudadanía. Εκδίδεται δωρεάν από την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικών Υπηρεσιών και χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η κάρτα είναι ζωτικής σημασίας για τις καθημερινές υποθέσεις, όπως η ψηφοφορία, τα ταξίδια εντός της χώρας και η αίτηση για εργασία.


Με πληροφορίες από avmag

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ