«Εξωγήινο» ψάρι μάς δείχνει το διαφανές κεφάλι του

Έχει και δύο φωσφοριζέ πράσινα μάτια στο εσωτερικό.

Article featured image
Article featured image

Τα πλάσματα του βυθού έχουν προσαρμοστεί στην έλλειψη φωτός και ένα από τα πιο παράξενα είναι η οπισθοπρωκτίδα, γνωστά και ως ψάρια spook. Με μέγεθος μόλις 15 εκατοστών, ζουν σε βάθος 600-800 μέτρα και οι θεάσεις τους είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι ερευνητές του Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), το έχουν εντοπίσει μόλις 9 φορές από τις 5.600 καταδύσεις που έχουν κάνει στο φυσικό του περιβάλλον στην Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια μίας πρόσφατης κατάδυσης, ήταν αρκετά τυχεροί να το εντοπίσουν και να το καταγράψουν στην κάμερα.Το ψάρι εντοπίστηκε σε βάθος 650 μέτρων και οι ερευνητές ήξεραν αμέσως τι κοιτούσαν αφού αυτό το ψάρι δε μοιάζει με κανένα άλλο. Δύο εσοχές βρίσκονται στη θέση που θα βρισκόντουσαν τα μάτια σε άλλα ψάρια, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι τα όργανα όσφρησης. Τα εξαιρετικά ευαίσθητα στο φως μάτια του είναι στο εσωτερικό του διάφανου κεφαλιού του, δύο πράσινοι βολβοί που κοιτούν προς τα πάνω. Μπορεί όμως να τα μετακινήσει για να κοιτούν μπροστά για να δει την τροφή που τρώει.


transparent-fish.jpg


Macropinna_microstoma_tiny_mouth2_V4377-web.jpg


00_42_38_19_2017_Macropinna-microstoma_V4026_02-web.jpg


Δε γνωρίζουμε αρκετά ακόμα για αυτό το είδος ψαριών και οι ερευνητές υποθέτουν πως παραμένει ακίνητο μέχρι να το πλησιάσει κάποιο ανυποψίαστο θήραμα. Με τα μάτια να κοιτούν προς τα πάνω, μπορεί να διακρίνει τη σιλουέτα της λείας του από πάνω του και το πράσινο χρώμα των ματιών του μάλλον το βοηθά να φλιτράρει το ηλιακό φως από την επιφάνεια του ωκεανού. Μόλις το θήραμά του περάσει από πάνω, το ψάρι το αρπάζει με το στόμα του μετακινώντας τα μάτια του μπροστά για να βλέπει που πηγαίνει.

Αυτό το είδος ψαριού καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1939 όταν πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων. Τα δίχτυα όμως κατέστρεψαν το διάφανο κεφάλι του και οι επιστήμονες δεν ήξεραν για αυτό μέχρι τη δεκαετία του 2000, όταν επιστήμονες του MBARI το εντόπισαν στο φυσικό του περιβάλλον.Με πληροφορίες από unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ