Ένα εκτός ελέγχου κομμάτι πυραύλου (μάλλον) συγκρούστηκε με τη Σελήνη

Εκτιμάται ότι γύρω από τη Σελήνη «κυκλοφορούν» περί τα 150 διαστημικά σκουπίδια.

Article featured image
Article featured image


Πριν από δύο μήνες, επιστήμονες που ασχολούνται με τις κινήσεις διαστημικών σωμάτων που η τροχιακή τους κίνηση τους φέρνει κάποια στιγμή κοντά στη Γη, υποστήριξαν ότι υπάρχει ένα τμήμα πυραύλου από κάποια διαστημική αποστολή το οποίο κινείται ανεξέλεγκτα προς την Σελήνη. Υπολογίστηκε ότι αυτό το διαστημικό σκουπίδι θα έπεφτε στις 4 Μαρτίου στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης με ταχύτητα σχεδόν 9.300 χιλιομέτρων την ώρα. Το γεγονός αυτό ήταν ενδιαφέρον αλλά και ταυτόχρονα ιστορικό καθώς πρόκειται για το πρώτο ανθρώπινο διαστημικό σκουπίδι που πέφτει πάνω σε κάποιον άλλο πλανήτη ή δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος.

Αν οι υπολογισμοί των επιστημόνων ήταν σωστοί, σε κάποιο σημείο κοντά κοντά στον κρατήρα Χέρτσπρουνγκ, στον ισημερινό του φεγγαριού, πρέπει να έχει σχηματιστεί ένας κρατήρας διαμέτρου σχεδόν 20 μέτρων. Κανείς όμως δεν γνωρίζει προς το παρόν αν τελικά το διαστημικό σκουπίδι πράγματι έπεσε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η NASA αποφάσισε να στείλει τον δορυφόρο LRO στη συγκεκριμένη περιοχή για να αναζητήσει τον κρατήρα. Ο δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη συλλέγοντας δεδομένα που θα βοηθήσουν τις επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές που σχεδιάζει να κάνει στο φεγγάρι η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Όμως η έλευση του δορυφόρου στο πιθανό σημείο της σύγκρουσης και η έρευνά του εκεί αναμένεται να κρατήσει μερικές εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι αρχικά θεωρήθηκε ότι το διαστημικό σκουπίδι που πιθανώς έπεσε στη Σελήνη ήταν τμήμα ενός πυραύλου Falcon 9 της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, της Space X, και είχε εκτοξευθεί το 2015. Στη συνέχεια υποδείχθηκε άλλος πύραυλος ως εκείνος που ένα κομμάτι του θα έπεφτε στη Σελήνη και πιο συγκεκριμένα ο κινεζικός Chang’e 5-Τ1 που είχε εκτοξευθεί το 2014, αν και το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Εκτιμάται ότι γύρω από τη Σελήνη «κυκλοφορούν» περί τα 150 διαστημικά σκουπίδια κάποια εκ των οποίων δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να πέσουν στην επιφάνεια της.



Πηγή:Protagon

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ