H Anastasiia σκοτώθηκε ενώ μετέφερε φαγητό στα σκυλιά ενός καταφυγίου έξω από το Κίεβο

Μια ακόμη τραγική ιστορία που «γέννησε» ο πόλεμος για ένα κορίτσι που επέλεξε να παραμείνει στο Κίεβο για να προσφέρει. Με κάθε κόστος.

H Anastasiia σκοτώθηκε ενώ μετέφερε φαγητό στα σκυλιά ενός καταφυγίου έξω από το Κίεβο

Μια ακόμη τραγική ιστορία που «γέννησε» ο πόλεμος για ένα κορίτσι που επέλεξε να παραμείνει στο Κίεβο για να προσφέρει. Με κάθε κόστος.

Article featured image
Article featured image


Αφού ξεκίνησε η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς το Κίεβο, πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη, για να σωθούν. Ωστόσο, μια νέα γυναίκα επέλεξε να παραμείνει εκεί, ακόμα και όταν η οικογένεια και οι φίλοι της άρχισαν να φεύγουν. Τελικά σκοτώθηκε ενώ προσέφερε εθελοντική εργασία. Την έλεγαν Anastasiia και η ιστορία της είναι μια από τις πολλές που μάς θυμίζουν πως στους πολέμους των ισχυρών, τα μόνα πραγματικά θύματα -αλλά και ήρωες- είναι οι απλοί άνθρωποι.


Την περασμένη Παρασκευή, η 26χρονη Anastasiia Yalanskaya παρέδιδε φαγητό σε ένα καταφύγιο σκύλων στην Bucha, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μαζί με δύο ακόμα εθελοντές, σύμφωνα με το καναδικό μέσο Global News. Η Yalanskaya μετέφερε τροφή στο καταφύγιο σκύλων που είχε ξεμείνει από προμήθειες για τρεις ημέρες. Το προάστιο είχε πληγεί από την εισβολή. Στην τελευταία της ανάρτηση στο Instagram, κάθεται στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου και χαμογελά, δίπλα σε σακούλες με σκυλοτροφή.

Η πιο στενή φίλη της Yalanskaya, η Anastasiia Hryshchenko, που είχε εγκαταλείψει την περιοχή πηγαίνοντας στη Βινίτσια, 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ήταν η πρώτη που ανησύχησε, όταν μεσολάβησαν αρκετές ώρες χωρίς να έχει νέα από τη φίλη της.

Κάλεσε τον πατέρα ενός εκ των δύο ανδρών που ήταν μαζί με την 26χρονη. Οι τρεις τους θα επέστρεφαν στο σπίτι του μετά το ταξίδι τους. Ο πατέρας της απάντησε πως βρήκαν το αυτοκίνητό τους γαζωμένο από σφαίρες σε μικρή απόσταση. Τα ίχνη έδειχναν επίθεση από κοντινή απόσταση με βαρύ οπλισμό, σύμφωνα με την Hryshchenko.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη αναγνώριση, η Yalanskaya είχε μαζί της το δίπλωμα οδήγησης και τα χαρακτηριστικά τατουάζ της στάθηκαν αρκετά για να την αναγνωρίσουν οι φίλοι της. Το πτώμα της βρέθηκε κοντά σε αυτά των δύο ανδρών. Οι φίλοι και η οικογένεια της νέας γυναίκας κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για τους θανάτους, λέγοντας πως η Yalanskaya δολοφονήθηκε από κοντινή απόσταση από εισβολείς (σ.σ το Global News δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου της).«Της ζήτησα να προσέχει. Αυτές τις ημέρες ένα λάθος κοστίζει υπερβολικά πολύ», δήλωσε ο εν διαστάσει σύζυγός της, Yevhen Yalanskyi. «Αλλά βοηθούσε τους πάντες γύρω της. Της ζήτησα να σκεφτεί την εκκένωση αλλά δεν άκουγε». «Είναι πολύ οδυνηρό για μένα που δεν κατάφερα να την βοηθήσω στο τελευταίο της ταξίδι. Ήταν ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που είχα γνωρίσει. Αφοσιωμένη να βοηθά, τους φίλους, τους συγγενείς, οποιονδήποτε χρειαζόταν βοήθεια».

Στις 26 Φεβρουαρίου, η Yalanskaya είχε κοιμηθεί σε ένα γκαράζ, φοβούμενη τους βομβαρδισμούς. Εκείνο το βράδυ έγραφε: «Τώρα καταλαβαίνω ακόμα καλύτερα, πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να δεις τους αγαπημένους σου όποτε θέλεις. Θα είμαστε σύντομα και πάλι μαζί, ασφαλείς και εν ειρήνη. Το πιστεύω».

Τις ημέρες που είχαν προηγηθεί, κρατούσε ημερολόγιο με την εθελοντική εργασία της, σημειώνοντας τις κουβέντες που είχε με στρατιώτες στα σημεία ελέγχου. Έγραψε για έναν παιδικό σταθμό στο Μπρόβαρι, όπου 40 παιδιά είχαν μείνει χωρίς φαγητό και πάνες. «Δεν φοβόμαστε. Είμαστε ενωμένοι όπως ποτέ στο παρελθόν. Βοηθούμε ο ένας τον άλλον. Στεκόμαστε για ώρες στα μπλόκα και ευχαριστούμε αυτούς που μας προστατεύουν».Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ