Αμερική vs Ευρώπη: 14 αμερικάνικα πράγματα που οι Ευρωπαίοι βρίσκουν (πολύ) παράξενα

Μια Αμερικανίδα TikToker που έζησε στην Ευρώπη, τα απαριθμεί και τα βίντεό της γίνονται viral.

Article featured image
Article featured image


Η Helene Sula, μια Αμερικανίδα lifestyle blogger που της αρέσει τόσο πολύ να ταξιδεύει και που εν τέλει κατέληξε να το κάνει ως δουλειά πλήρους απασχόλησης, μετακομίζει σε διάφορες πόλεις, χώρες ακόμα και ηπείρους και έχει συγκεντρώσει ένα σωρό διαπολιτισμικές εμπειρίες. Έχοντας ζήσει στην Ευρώπη για χρόνια, ξέρει καλά πώς είναι η ζωή στη μοντέρνα Γηραιά Ήπειρο.

Μάλιστα, η Helene έχει αφιερώσει ολόκληρη σειρά στο TikTok στην οποία εξηγεί πράγματα που στην Αμερική είναι πολύ συνηθισμένα αλλά οι Ευρωπαίοι τα βρίσκουν παράξενα. Από τον χορό αποφοίτησης και τα μεγέθη των μερίδων φαγητού μέχρι τις αποστάσεις που είναι ικανοί να διανύσουν με αυτοκίνητο, η Helene λέει πως υπάρχουν πολλά πράγματα που φαντάζουν απίστευτα στους Ευρωπαίους.

Το τι ισχύει στην Κύπρο, αν δηλαδή έχουμε περισσότερα κοινά με τους Ευρωπαίους ή με τους Αμερικανούς, μπορείτε να το κρίνετε μόνοι σας, αλλά μάλλον η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Δηλαδή, ρε παιδί μου, δεν μας λες και «typical Ευρωπαίους»!


Ακολουθούν 14 παραδείγματα που μας δίνει η TikToker


Άδεια μητρότητας

Στις Η.Π.Α δεν υπάρχει τυπική άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών, αλλά αυτό που προσφέρουν είναι 12 εβδομάδες άδεια άνευ αποδοχών. Ενώ στην Ευρώπη, παρέχονται τουλάχιστον 14 εβδομάδες για άδεια μητρότητας, με πολλές χώρες να προσφέρουν πολλές περισσότερες. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Λιθουανία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία, προσφέρουν άδεια μητρότητας για ένα ολόκληρο έτος ή και περισσότερο. Στη Γερμανία, οι γονείς μπορούν να πάρουν έως και τρία χρόνια άδεια και αυτό δεν αφορά μόνο τις μαμάδες. Υπάρχει και η πατρική άδεια.



Χρήματα

Στις Η.Π.Α, τα μετρητά έχουν όλα το ίδιο σχήμα, μέγεθος και χρώμα, το οποίο είναι το πράσινο, ενώ στην Ευρώπη τα χρήματα κυκλοφορούν σε πολλά διαφορετικά χρώματα και μεγέθη, κάτι που βοηθά επίσης τους ανθρώπους να καταλάβουν αμέσως τη διαφορά. Επίσης, ορισμένες χώρες όπως η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλαστικά χαρτονομίσματα.



Πληρωμή σε εστιατόρια

Τις περισσότερες φορές σε εστιατόρια στις ΗΠΑ, ο σερβιτόρος φέρνει τον λογαριασμό, παίρνει την πιστωτική κάρτα και πάει στο πίσω μέρος του μαγαζιού για να τη χρεώσει. Στην Ευρώπη, ο σερβιτόρος χρεώνει την πιστωτική κάρτα στο τραπέζι. Επίσης, στην Αμερική σου φέρνουν τον λογαριασμό όταν θεωρούν ότι τελείωσες με το φαγητό σου, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου αυτό θεωρείται αγενές και δεν τον φέρνουν εκτός και αν τον ζητήσεις.



Φιλοδώρημα

Στην Αμερική, είναι συνηθισμένο να δίνουν φιλοδώρημα 15 έως 20%. Στην Ευρώπη, το φιλοδώρημα δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά σε ορισμένες χώρες αφήνουν μερικά ευρώ ή ίσως το 10% του λογαριασμού. Ο μισθός των Ευρωπαίων σερβιτόρων γενικά βασίζεται στο σερβίρισμα των τραπεζιών, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που βγάζουν περισσότερα χρήματα μέσω των φιλοδωρημάτων.



Οδήγηση

Στην Αμερική οδηγούν για να πάνε σχεδόν παντού, ακόμα και σε πολύ μικρές αποστάσεις [ταυτιζόμαστε ελεύθερα;]. Ωστόσο, διανύουν επίσης και πάρα πολύ μακρινές αποστάσεις. Οι Ευρωπαίοι τείνουν να λένε ότι μια τοποθεσία βρίσκεται «τόσα» χιλιόμετρα μακριά, ενώ στην Αμερική υπολογίζουν την απόσταση σύμφωνα με την ώρα. Για παράδειγμα, «είμαστε 10 ώρες μακριά από την παραλία».



Ημερομηνίες

Οι Αμερικανοί γράφουν τις ημερομηνίες με τον ακόλουθο τρόπο: Μήνας-Ημέρα-Έτος. Σχεδόν οπουδήποτε αλλού, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης, γράφεται ως: Ημέρα-Μήνας-Έτος. Πάντως, δεν υπάρχει πραγματικός λόγος που γράφουν με αυτόν τον τρόπο τις ημερομηνίες τους.



Παπούτσια μέσα στο σπίτι

Οι Αμερικάνοι φορούν τα παπούτσια τους στο σπίτι - ναι, τα ίδια παπούτσια με τα οποία περπατούν όλη μέρα. Πολλοί Ευρωπαίοι, αλλά και κάτοικοι άλλων χωρών βγάζουν τα παπούτσιά τους όταν φτάνουν στο σπίτ, ενώ στη Γερμανία συγκεκριμένα, έχουν ειδικά παπούτσια για να φορούν μέσα στο σπίτι.



Χριστουγεννιάτικα φώτα

Σύμφωνα με την TikToker, οι Αμερικανοί «τρελαίνονται» για χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και εξτραβαγκάντ χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Τους αρέσει να καλύπτουν κάθε τετραγωνική ίντσα του σπιτιού τους με αστραφτερά φώτα.

Στην Ευρώπη, τα κέντρα των πόλεων είναι αυτά που βλέπεις πιο συχνά διακοσμημένα και όμορφα, αλλά τα σπίτια συνήθως δεν έχουν τόσο έντονες διακοσμήσεις.

Μια από τις αγαπημένες τους παραδόσεις στις Η.Π.Α είναι να παίρνουν ζεστή σοκολάτα και να κυκλοφορούν ακούγοντας χριστουγεννιάτικη μουσική και να κοιτάζουν τα φώτα.



Πάγος σε όλα τα ποτά

Οι Αμερικανοί βάζουν πάγο σε όλα τα ποτά τους, ειδικά στο νερό. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, που πρέπει να ζητήσουμε τον πάγο τις περισσότερες φορές και συνήθως βάζουμε μόνο μερικούς κύβους.



Νόμιμη ηλικία για κατανάλωση αλκοόλ

Η νόμιμη ηλικία για κατανάλωση αλκοόλ στις Η.Π.Α είναι τα 21 έτη, η οποία είναι και η υψηλότερη στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το όριο είναι τα 18 έτη, ενώ σε ορισμένες χώρες το όριο είναι στα 16. Επίσης, σύμφωνα με την TikToker πάντα, η μπύρα και το κρασί είναι φθηνότερα στην Ευρώπη και ίσως λίγο καλύτερα.



Παράθυρα

Στις Η.Π.Α, τα παράθυρα είναι συνήθως πολύ φθηνότερα και τα περισσότερα ανοίγουν και κλείνουν με μανιβέλες ή μοχλούς.

Τα ευρωπαϊκά παράθυρα είναι πιο ανθεκτικά. Για παράδειγμα, στη Γερμανία τα παράθυρα ανοίγουν απλώς με ένα σπρώξιμο, καθιστώντας τα πιο εύκολα στο να ανοιγοκλείνουν και πιο ανθεκτικά στο σπάσιμο. Τα περισσότερα παράθυρα της Βόρειας Αμερικής χρησιμοποιούν διπλό υαλοπίνακα, ενώ τα ευρωπαϊκά παράθυρα συνήθως έχουν τριπλό ή ακόμα και τετραπλό.



Σχολικοί χοροί

Ένα από τα λίγα πράγματα που είναι αληθινά στις χολιγουντιανές ταινίες είναι πως όντως, τα σχολεία διοργανώνουν πολλούς χορούς. Έχουν το homecoming και τον χορό αποφοίτησης, όπως και τον βασιλιά και τη βασίλισσα του χορού.



Μερίδες Φαγητού

Στις ΗΠΑ, τα μεγέθη των μερίδων είναι τεράστια. Ίσως εκπλαγείτε πόσο μεγάλη είναι η μερίδα που θα λάβετε όταν παραγγείλετε ένα γεύμα. Είναι επίσης αποδεκτό να παίρνεις τα αποφάγια σου στο σπίτι, ενώ σε ορισμένα μέρη στην Ευρώπη αυτό δεν συνηθίζεται. Επίσης στην Αμερική έχουν την τάση να τηγανίζουν τα πάντα.



Σπίτια

Τα σπίτια στην Αμερική και την Ευρώπη είναι αρκετά διαφορετικά. Τα αμερικανικά σπίτια τείνουν να έχουν περισσότερη απόσταση μεταξύ τους, ενώ στην Ευρώπη, είναι πιο στενά και «στοιβαγμένα» μεταξύ τους. Τα περισσότερα αμερικανικά σπίτια έχουν αυλή ενώ πολλά ευρωπαϊκά σπίτια δεν έχουν. Παράλληλα, ενώ πολλά αμερικανικά σπίτια είναι μεγαλύτερα από τα ευρωπαϊκά, στην Ευρώπη οι εξωτερικοί κοινόχρηστοι χώροι είναι πολύ όμορφοι και εξαιρετικά φιλικοί προς τους πεζούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ