Οι χαλαρώσεις που τίθενται σε ισχύ από αύριο

Επηρεάζουν σημαντικά το SafePass, τη χρήση μάσκας και τον αυτοπεριορισμό.

Article featured image
Article featured image


Σημαντικές χαλαρώσεις και αλλαγές στα μέτρα αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, οι οποίες επηρεάζουν το SafePass, τη χρήση μάσκας, τα rapid test, την καραντίνα και το test to stay.



Δείτε ποιες χαλαρώσεις τίθενται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα, 11 Απριλίου:

- Κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

- Κατάργηση του Safe Pass σε χώρους εργασίας, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Συστήνεται η διενέργεια self-test σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας.

- Κατάργηση επίδειξης Safe Pass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα Τμήματα/Υπηρεσίες του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώροι εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια και επιχειρήσεις παρεμφερούς δραστηριότητας, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

- Αύξηση της πληρότητας σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητας.

- Αυτόματη αποδέσμευση των ατόμων που διανύουν τον περιορισμό τους ως θετικά περιστατικά κατά την 7η μέρα του αυτοπεριορισμού, χωρίς την διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα. Αποδέσμευση νωρίτερα από την 7η μέρα μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 5η ημέρα από τη διάγνωση με κόστος που βαρύνει τον ενδιαφερόμενο. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022. Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για κλειστές δομές, στέγες ευγηρίας και νοσηλευτήρια.

- Μείωση της χρονικής περιόδου αυτοπεριορισμού από 7 σε 5 ημέρες, ατόμων που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και βάσει του πρωτοκόλλου τίθενται σε περιορισμό, νοούμενου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα. Υποχρέωση για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022.

- Μείωση της χρονικής περιόδου του μέτρου «test to stay» (όπου εφαρμόζεται) από 7 σε 5 ημέρες. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11 Απριλίου 2022. Από τη χρήση του μέτρου «test to stay» εξαιρούνται οι μαθητές που αποτελούν ενδοοικογενειακή επαφή θετικού περιστατικού.

- Επέκταση ισχύος μέτρου «test to stay» (όπου εφαρμόζεται) σε εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες για τους μαθητές.

- Συστήνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 25% σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

- Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24ωρων (1 άτομο ανά επίσκεψη).

- Επιτρέπεται η διοργάνωση ομαδικών κατασκηνώσεων με την προσκόμιση Safe Pass.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ