Πάτρα: «Τα ευρήματα στην Ίριδα αποτελούν τον ορισμό του ασφυκτικού θανάτου»

Η ανησυχία της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος της Τζωρτζίνας στα Μέσα, η κατάθεση του πατέρα των κοριτσιών, η «διαδρομή» της κεταμίνης και το τάμπλετ.

Article featured image
Article featured image


Για την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη και συγκεκριμένα για τα στοιχεία γύρω από τον θάνατο της μικρής Ίριδας, μίλησε ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας Γρηγόρης Λέων λέγοντας πως πρόκειται για τον ορισμό του ασφυκτικού θανάτου.

Στο έξι μηνών βρέφος όπως είπε τα ευρήματα αποτελούν τον ορισμό του ασφυκτικού θανάτου: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ό,τι ευρήματα έχουμε ειδικά σε χαρακτηριστικά όργανα όπως πνεύμονες και εγκέφαλο είναι ο ορισμός του ασφυκτικού θανάτου. Ακόμα και ένας νέος ιατροδικαστής διαβάσει στα βιβλία για τον ασφυκτικό θάνατο και δει τα ευρήματα στα συγκεκριμένα όργανα είναι ακριβώς αυτά τα ευρήματα».

Τόνισε επίσης μιλώντας σε ελληνικό Μέσο πως θα πρέπει να αιτιολογηθεί το τραύμα μέσα στο στόμα του παιδιού, και δεύτερον το αίμα στο πανάκι: «Το πανάκι συνδέεται κι από την ίδια με το παιδί. Άρα το αίμα προέρχεται από το παιδί. Για να έχουμε αίμα πρέπει να έχουμε μια πηγή αιμορραγίας. Αυτή βρισκόταν εντός του στόματος άρα φανταζόμαστε όλοι πού βρέθηκε το πανάκι».



Νέες ουσίες, πρόσωπα και «διαδρομές» ερευνούν οι Αρχές

Κάθε «πόρτα» που ανοίγει στην πολύκροτη υπόθεση των τριών κοριτσιών από την Πάτρα, φέρνει στο φως και νέα, συνταρακτικά στοιχεία όσο περνούν οι μέρες, υποδεικνύοντας καινούριους διαδρόμους προς τις Αρχές, ώστε να «φωτιστούν» πτυχές και άγνωστες λεπτομέρειες της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, αλλά και των θανάτων των δύο μικρότερων αδελφών της.

Ερωτηματικά, αλλά και αρκετά «καρφιά» περιείχε, άλλωστε, η κατάθεση του ίδιου του πατέρα των τριών, άτυχων παιδιών, Μάνου Δασκαλάκη στην Ανακρίτρια, εντείνοντας ταυτόχρονα το γενικό προβληματισμό αναφορικά με τη δράση της επί 9 χρόνια συζύγου του και κατηγορουμένης στην υπόθεση. Στην μαραθώνια κατάθεσή του, ο κ. Δασκαλάκης αναφέρεται διεξοδικά στην επιδείνωση της υγείας και στα επεισόδια σπασμών της Τζωρτζίνας, στις στιγμές του θανάτου της Ίριδας, στην κατάσταση της σχέσης του με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, αλλά και στην προσωπικότητα της πρώην συζύγου του, οι κινήσεις της οποίας δεν είχαν κινήσει, κατά τα λεγόμενά του, τις υποψίες του.

Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε προς την Ανακρίτρια, σύμφωνα με το dikastiko.gr, πως η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε μια ανησυχία όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος της Τζωρτζίνας και βρισκόταν συνεχώς στα τηλεοπτικά Μέσα, χαρακτηρίζοντας την ίδια ώρα ως ύποπτο το γεγονός ότι επέλεξε να τοποθετήσει μαζί με την κόρη της Τζωρτζίνα το τάμπλετ της, κατά την ώρα της ταφής της.

Φέρνοντας στην μνήμη του τις τελευταίες στιγμές του βρέφους της οικογένειας, της μικρής Ίριδας, ο κ. Δασκαλάκης περιέγραψε πως ο ίδιος ήταν απών την ώρα του θανάτου της και «μόλις έφθασα αντίκρισα την Πισπιρίγκου να κάνει ΚΑΡΠΑ στο παιδί μας και τη Τζωρτζίνα να φωνάζει “θεέ μου μη μου πάρεις την αδελφούλα μου” και τη Ρούλα να φωνάζει “δεν θα σε αφήσω και εσένα να μου φύγεις”», όπως είπε.

Ακόμη παραδέχθηκε πως εκείνο το διάστημα είχε εγκαταλείψει το σπίτι της οικογένειας, εξηγώντας πως «έμαθα ότι η σύζυγός μου είχε βρει έναν άλλον άνδρα, πράγμα που μου το επιβεβαίωσε και η ίδια». Ερωτηθείς για τον τρόπο, με τον οποίο ειδοποιήθηκε για το χαμό της μικρής Ίριδας, ο πατέρας της απάντησε ότι «με πήρε τηλέφωνο η αδελφή της και μου είπε ότι το παιδί δεν αναπνέει. Εκείνη την ώρα ήμουν σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι και κατέφθασα μέσα σε 2 με 3 λεπτά πριν έρθει το ασθενοφόρο», ενώ σχολίασε πως η αιτία θανάτου της παρέμενε αδιευκρίνιστη από τους γιατρούς. «Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν σε ανακοπή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες», σημείωσε.



Η άγνωστη ανακοπή

Ταυτόχρονα, ο κ. Δασκαλάκης γνωστοποίησε ότι «τα αποτελέσματα της νεκροψίας νεκροτομής βγήκαν αρκετούς μήνες μετά και ενώ είχε πάθει ανακοπή και η Τζωρτζίνα», ενώ αποκάλυψε πως εκτός από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, όπου υπέστη ανακοπή και έμεινε τετραπληγική, η μικρή Τζωρτζίνα υπέστη ανακοπή και στο Ωνάσειο, όπου μεταφέρθηκε αμέσως μετά.

Ανακαλώντας εκείνες τις στιγμές, ο ίδιος υποστήριξε πως «πήγαμε λοιπόν στο Ωνάσειο, όπου το πρώτο βράδυ εκεί η Τζωρτζίνα μου ξανά διασωληνώθηκε, χωρίς να γνωρίζουμε γιατί υπήρξε ξανά αυτό το επεισόδιο, δηλαδή επαναλήφθηκε το επεισόδιο της ανακοπής όμοιο με εκείνο του Καραμανδάνειου. Λέω ότι είναι όμοιο γιατί την ίδια περιγραφή την είχα ακούσει από την κατηγορουμένη και για το επεισόδιο που έκανε η Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο. Την ώρα του επεισοδίου το παιδί ήταν στη ΜΕΘ χωρίς να έχει κανέναν δίπλα του. Οι γιατροί μας ειδοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, γύρω στις 07.00 και τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει. Εκεί μας ενημέρωσαν για ποιο λόγο διασωλήνωσαν τη Τζωρτζινα».

Η κατάσταση υγείας της 9χρονης Τζωρτζίνας, όπως τόνισε ο κ. Δασκαλάκης προς την Ανακρίτρια, αποτέλεσε και την αιτία που επέστρεψε στο σπίτι της οικογένειας, επανασυνδεόμενος με την πρώην σύζυγό του. «Από την ημέρα που η Τζωρτζίνα έπαθε την ανακοπή εγώ γύρισα στο σπίτι και προσπαθούσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το παιδί ώστε να μη καταλάβει ότι οι γονείς του είναι χώρια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πατέρας του παιδιού.


Η απάντηση για το μονόκλινο

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στη Τζωρτζίνα προσφέρθηκε μονόκλινο δωμάτιο στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» «λόγω της σοβαρής κατάστασης του παιδιού εξαιτίας της εγκεφαλοπάθειας που είχε», ενώ διευκρίνισε ότι «μέχρι το μοιραίο περιστατικό δεν ήμουν στο νοσοκομείο και έμαθα για την απώλεια της κόρης μου ενώ ήμουν εντός λεωφορείου από Πάτρα για Αθήνα. Το χρονικό διάστημα που νοσηλευόταν το παιδί στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού επικοινωνούσα με το παιδί μέσω βίντεο κλήσεων που έκανα στη μητέρα του».

Μιλώντας για την πρώην σύζυγό του, ο κ. Δασκαλάκης ισχυρίστηκε πως «δεν υποπτευόμουν κάτι διότι η συμπεριφορά της ήταν όπως έπρεπε να είναι, δηλαδή μιας μητέρας που αγαπάει τα παιδιά της και τα φροντίζει και είναι υπερπροστατευτική» και για το λόγο αυτό, «ουδέποτε μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να βλάψει τα παιδιά μου», όπως σημείωσε.

«Όταν άρχισε να ανακινείται το θέμα του θανάτου της Τζωρτζίνας, διαπίστωσα ότι είχε μια ανησυχία και βρισκόταν συνεχώς στα τηλεοπτικά μέσα εκθέτοντας τις δικές τις απόψεις και έχοντας συνεχώς στο νου της εάν θα πουν κάτι σχετικά με το θάνατο της Τζωρτζίνας η εάν έχουν ανακαλύψει κάτι» επισήμανε, την ίδια ώρα, προς την Ανακρίτρια, ενώ έκανε λόγο για δύο επικοινωνίες του με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, μετά τη σύλληψή της.


Νέα αναισθητικά

Νέα δεδομένα προστίθενται και στο μέτωπο των τοξικολογικών αναλύσεων, καθώς πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega εντοπίζουν έγραφα γιατρών από την Πάτρα που κάνουν λόγο για άλλα -πλην της κεταμίνης- αναισθητικά φάρμακα, λόγω της υποξυγοναιμίας που παρουσίαζε η Τζωρτζίνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στους δικαστικούς λειτουργούς αναμένεται να κατατεθούν έγγραφα από γιατρούς που δείχνουν ότι χορηγούνταν στο παιδί ουσίες -εκτός της κεταμίνης- που προκαλούσαν πτώση των επιπέδων του οξυγόνου. Ειδικότερα, υπάρχουν έγγραφα και αναφορές γιατρών από την Πάτρα, προτού δοθεί η πληροφορία για την κεταμίνη στο νοσοκομείο «Αγλαϊα Κυριακού», που απέδιδαν τα επεισόδια που παρουσίαζε η Τζωρτζίνα σε υποξυγοναιμία, πιθανώς από αναισθητικά φάρμακα.

Μάλιστα, οι γιατροί που θα καταθέσουν στην 18η ανακρίτρια αναμένεται να αναφέρουν ότι η 9χρονη εμφάνιζε ακόμη ένα ύποπτο σύμπτωμα, ανέβαζε υψηλό πυρετό για πολύ λίγο, κάτι που οδηγεί σε πιθανή χορήγηση αναισθητικής ουσίας.


Η εκταφή του τάμπλετ

Αναζητώντας, σε ένα άλλο επίπεδο των ερευνών, τα ηλεκτρονικά ίχνη των ψηφιακών αναζητήσεων της μητέρας της, πραγματοποιήθηκε χθες και η εκταφή του τάμπλετ της μικρής Τζωρτζίνας, στο κοιμητήριο του Αγίου Αθανασίου στην Πάτρα, ώστε να ανακτηθούν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική συσκευή. Το τάμπλετ μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να φανεί εάν μπορεί να δώσει περαιτέρω στοιχεία για τον θάνατο της Τζωρτζίνας από την θανατηφόρα δόση κεταμίνης.

Στόχος των ειδικών είναι ο εντοπισμός ηλεκτρονικών επαφών και αναζητήσεων της μητέρας της, ενώ θα ερευνηθεί αν στο τάμπλετ που έθαψε η 33χρονη που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, βρίσκεται η διαδρομή της κεταμίνης. Πριν την έναρξη της εκταφής τελέστηκε τρισάγιο, ενώ παρόντες στη διαδικασία ήταν και η ιατροδικαστής Πατρών Αγγελική Τσιόλα, αστυνομικοί, εισαγγελέας, ο ιερέας που διάβασε το τρισάγιο, συγγενείς, άνθρωποι του Δήμου.

Από πλευράς της, η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα ισχυρίστηκε πως «δεν θα βγάλει κάτι η εκταφή της Τζωρτζίνας», αφού δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η Τζωρτζίνα έβλεπε κινούμενα σχέδια στη ηλεκτρονική συσκευή.



Η διαδρομή της κεταμίνης

Στο ενδιάμεσο, οι έρευνες των Αρχών προσανατολίζονται και στη διαδρομή της κεταμίνης, πριν αυτή χορηγηθεί στην άτυχη Τζωρτζίνα. Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναφέρουν ότι στην ΕΛ.ΑΣ έχουν περιέλθει πληροφορίες για άτομο, που ήταν τακτικός συνομιλητής της κατηγορουμένης πριν προφυλακισθεί και μπορεί να σχετίζεται με την προμήθεια της ουσίας. Από το άνοιγμα των 8 κινητών της Ρούλας, αλλά και από τις αναζητήσεις της στο διαδίκτυο, ενδέχεται να αποκαλυφθεί κάποιος «συνδυασμός» που θα φέρει στο φως τον τρόπο που έφθασε στα χέρια της η κεταμίνη, αν βέβαια δεν είναι κάποιος άλλος εκείνος που πιθανώς διοχέτευσε τη θανατηφόρο ουσία στον οργανισμό της κόρης της.


Οικονόμου: «Εικόνα» για Μαλένα και Ίριδα

Για την εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης τοποθετήθηκε χθες και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, επισημαίνοντας πως «σύντομα θα έχουμε εικόνα και για το θάνατο των άλλων παιδιών». Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος υποστήριξε ότι σε «όλη υπόθεση κάτι δεν πήγαινε καλά. Υπήρχαν σημαντικά ερωτηματικά ως προς το θάνατο της μικρής Γεωργίας και, για το λόγο αυτό, δόθηκαν οι οδηγίες από την πολιτική ηγεσία και από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, για να διαβιβαστεί ο φάκελος της υπόθεσης στο τμήμα Ανθρωποκτονιών». Πρόσθεσε πως μέσα από την εξέταση μαρτύρων, κυρίως γιατρών και ιατροδικαστών, συγκεντρώθηκε τo προανακριτικό υλικό, «το οποίο οδηγούσε σε βάσιμες ενδείξεις ότι ο θάνατος της Γεωργίας πιθανότατα να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια».

Αναφερόμενος, επιπλέον, στο θάνατο των άλλων δύο παιδιών, της Ίριδας και της Μαλένας, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι διενεργείται έρευνα από την Ελληνική Αστυνομία. «Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διαλευκανθεί πλήρως και ο θάνατος των άλλων παιδιών. Υπάρχουν σημαντικά ερωτηματικά. Με τη διεύρυνση του κύκλου των προσώπων που εξετάζονται, κάθε ημέρα έχουμε νέα στοιχεία», κατέληξε.

Για απώλεια βάρους της κατηγορούμενης στη φυλακή έκανε λόγο από πλευράς του ο συνήγορος υπεράσπισής της, Όθων Παπαδόπουλος, αναφορικά με τη σίτισή της. Ο ίδιος τόνισε ότι «το θέμα συζήτησης με τη Ρούλα μέσα στη φυλακή κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου είναι η κατηγορία που αντιμετωπίζουμε, η κεταμίνη, πού βρέθηκε και ποιος τη χορήγησε στο παιδί. Αυτό είναι που την απασχολεί, πώς θα αποδείξει ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι άδικη και η παραμονή της στις φυλακές είναι μία συνθήκη που δεν αρμόζει στη δική της περίπτωση». Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην συζύγου της «αδιάσειστων στοιχείων» εναντίον της, ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου δήλωσε πως έκανε εντύπωση και σε εκείνον, καθώς δεν «είδαμε κανένα στοιχείο, πόσο μάλλον αδιάσειστο».

Σε ενδοοικογενειακό επίπεδο, πάντως, ο δημοσιογράφος, Γιώργος Αναστασόπουλος υποστήριξε χθες στον ΑΝΤ1 πως η κατηγορουμένη είχε εξωσυζυγική σχέση με κοινό γνωστό της ίδιας και του Μάνου Δασκαλάκη, προσθέτοντας πως το τρίτο πρόσωπο ήταν συγγενής του Δασκαλάκη και εξ αγχιστείας με την προφυλακισμένη για την παιδοκτονία της Τζωρτζίνας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ήταν μια «συγγένεια που έγινε στην διαδρομή».


ΠΗΓΉ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ