Υπό τη συνοδεία του Καβάφη εκτοξεύτηκε η πρώτη ιδιωτική αποστολή στο διάστημα

Ένας εκ του πληρώματος απαγγέλει στοίχους από την «Ιθάκη». [ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image


Με στίχους του Καβάφη επέλεξε να αναχωρήσει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κατά την ιστορική πρώτη ιδιωτική αποστολή που εκτοξεύεται στο διάστημα, ο ένας από τους τέσσερις αστροναύτες του πληρώματος της Axiom Space.

Λίγα λεπτά πριν την εκτόξευση ένας από τους τέσσερις αστροναύτες, ο Ισραηλινός Εϊτάν Στίμπερ απήγγειλε στα αγγλικά στίχους από την «Ιθάκη» του Ελληνα ποιητή.

«Θα ήθελα να μοιραστώ λίγα λόγια του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη πριν ξεκινήσω για αυτό το ταξίδι», έγραψε στο μήνυμά του και παρέθεσε μερικούς στίχους από την «Ιθάκη»:

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.

Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.

Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.

Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,

πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,

μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.



O Στίμπερ είναι επιχειρηματίας και πριν είχε υπηρετήσει, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, ως πιλότος μαχητικών.

Το πλήρωμα ξεκίνησε επίσημα ένα ταξίδι 10 ημερών που θα περιλαμβάνει οκτώ ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Εκτός από τον Στίμπερ, την ομάδα πλαισιώνουν ο 63χρονος Λόπεζ-Αλεγκρία, ο ισπανικής καταγωγής διοικητής της αποστολής της Axiom, ο Λάρι Κόνορ, 70 ετών επιχειρηματίας ακινήτων και τεχνολογίας και πιλότος αεροβατικών από το Οχάιο που ορίστηκε ως πιλότος της αποστολής, αλλά και ο Καναδός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Μαρκ Πάθι, 52 ετών.



Η αποστολή εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα το πρωί της Παρασκευής. Το διαστημόπλοιο, το οποίο διαχωρίστηκε από τον πύραυλο αφού έφτασε σε τροχιά, πέρασε περίπου 20 ώρες πετώντας σε τροχιά καθώς έκανε ελιγμούς όλο και πιο κοντά στον ISS.

Η ομάδα Ax-1 θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξοπλισμό και προμήθειες για 26 επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει στη διάρκεια της παραμονής της στον Διαστημικό σταθμό.




Μεταξύ αυτών των πειραμάτων είναι ένα «ακουστικό εγκεφάλου» από την ισραηλινή startup Brain Space που έχει μαζί του ο Στίμπερ. Αυτό το πείραμα στοχεύει να παρατηρήσει πώς συμπεριφέρεται ο εγκέφαλος στο διάστημα και είναι μια από τις πολλές έρευνες που πραγματοποιεί ο Στίμπερ για λογαριασμό του Ιδρύματος Ramon.

Τα πειράματα του πληρώματος του Ax-1 θα μελετήσουν και άλλα θέματα, όπως η γήρανση, τα βλαστοκύτταρα, η υγεία της καρδιάς και πολλά άλλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ