Γυαλιά μάς βάζει και η Apple [κυριολεκτικά]

Κάπως έτσι, Meta (Facebook) και Apple καταστρώνουν τα σχέδιά τους για τα επόμενα χρόνια. Τι θα πρέπει να περιμένουμε;

Article featured image
Article featured image

Η κατηγορία των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) έρχεται να μπει γερά στο χώρο της τεχνολογίας και των social media. Κάπως έτσι, Meta (Facebook) και Apple καταστρώνουν τα σχέδιά τους για τα επόμενα χρόνια. Τι θα πρέπει να περιμένουμε;

Η Meta και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχουν αναπτύξει εδώ και καιρό το πλάνο τους για κάλυψη αυτής της κατηγορίας με ένα νέο σετ γυαλιών που θα δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιες πληροφορίες που θα προέρχονται από το Facebook.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της πάντα καλά ενημερωμένης ιστοσελίδας The Verge, η Meta στοχεύει να βγάλει στην αγορά τα πρώτα της γυαλιά AR μέσα στο 2024. Το πλάνο αναφέρει ακόμη πως το 2026 θα ακολουθήσει ένα ακόμη πιο ελαφρύ και εξελιγμένο μοντέλο, ενώ η επόμενη έκδοση θα ακολουθήσει το 2028.

Το αρχικό μοντέλο θα χρειάζεται τη σύνδεση με ένα κινητό για να μπορεί να λαμβάνει όλες τις ενημερώσεις, θα χρησιμοποιεί μια ειδική έκδοση του Android και θα προσφέρει τόσο λειτουργίες AR, όσο και απεικόνιση τρισδιάστατων αντικειμένων στους φακούς, καταγραφή της κίνησης των ματιών, κάμερα που θα καταγράφει τις εικόνες που βλέπει ο χρήστης, στερεοφωνικό ήχο και μοντέρνο σχεδιασμό.

Στόχος του προϊόντος θα είναι να έχει όσα χρειάζεται για να μπορεί να επιτευχθεί μία συζήτηση με ένα ολόγραμμα άλλου χρήστη, όπως παρουσίασε και στην ανακοίνωση της μετονομασίας της Facebook σε Meta o Μαρκ Ζούκερμπεργκ (και έχουμε δει και σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλα αυτά τα χρόνια).

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Meta στοχεύει να κυκλοφορήσει και ένα λιγότερο εξελιγμένο μοντέλο που έχει την κωδική ονομασία Hypernova και θα προσφέρει απλά κάποιες ενημερώσεις μέσω των φακών του. Αναμένεται και αυτό να κάνει το ντεμπούτο του το 2024.

Από την άλλη, τις τελευταίες ώρες εμφανίστηκαν και ρεπορτάζ σχετικά με το αντίστοιχο project της Apple. Το σετ γυαλιών AR της εταιρείας του Κουπερτίνο εμφανίζεται έντονα τους τελευταίους μήνες στην επικαιρότητα και ενώ ήταν προγραμματισμένο να διατεθεί εμπορικά προς τα τέλη του 2022, φαίνεται πως πηγαίνει για τις αρχές του 2023.

Ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι η τρέχουσα κατάσταση με τα υλικά και τα εργοστάσια παραγωγής που δεν θα επιτρέψουν στην Apple να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή πολλών εκατομμυρίων τεμαχίων. Η αμερικανική εταιρεία αναμένει πωλήσεις 1-1,5 εκατ. μέσα στον πρώτο χρόνο και θα χρειαστεί να περιμένει να ανοίξουν ξανά όλα τα εργοστάσια της Κίνας και να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να χωρέσει στο πρόγραμμα παραγωγής τους και άλλη μια κατηγορία συσκευών (πέραν των iPhone, Mac, iPad, Apple Watch).

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το σετ επαυξημένης πραγματικότητας της Apple θα πωλείται έναντι 2000 δολαρίων.

Και οι δύο εταιρείες, πάντως, θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις στα θέματα ιδιωτικότητας, μιας και στις συσκευές θα υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν την δραστηριότητα του χρήστη και όλα όσα βλέπει. Και εδώ τα ερωτήματα είναι -ακόμη- αρκετά.


Με πληροφορίες από Reader

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ