Εργαζόμενος απολύθηκε γιατί έπαθε κρίση πανικού στο πάρτι γενεθλίων που του οργάνωσε η εταιρεία του

Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να λάβει αποζημίωση ύψους 450.000 δολαρίων.

Article featured image
Article featured imageΟ Κέβιν Μπέρλινγκ που εργαζόταν ως τεχνικός εργαστηρίου σε ένα διαγνωστικό κέντρο στο Κόβινγκτον του Κεντάκι κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρείας, καθώς το πάρτι γενεθλίων που διοργανώθηκε από τους συναδέλφους τους, εκτός από ανεπιθύμητο για τον ίδιο, αποδείχτηκε και καταστροφικό.


Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Ο εργαζόμενος της εταιρείας είχε ζητήσει από τους εργοδότες του κατά την πρόσληψή του το 2018 να προσπεράσουν την ημέρα των γενεθλίων του, αποφεύγοντας τον τυπικό εορτασμό τους, καθώς, όπως φέρεται να τους είχε δηλώσει, πυροδοτούσε τις αγχώδεις διαταραχές που αντιμετώπιζε.

Λίγο καιρό αργότερα, όμως, τον Αύγουστο του 2019, ο Διευθυντής του γραφείου του, θυμήθηκε μεν τα γενέθλια του υπαλλήλου, ξεχνώντας ωστόσο το αίτημά του και σχεδιάζοντας εν τέλει πάρτι, από το οποίο ο Μπέρλινγκ αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, το γεγονός αυτό τον τάραξε, επιβαρύνοντας το άγχος του και προκαλώντας του κρίση πανικού που τον «ανάγκασαν» να περάσει τα γενέθλιά του μέσα στο αυτοκίνητό του.

Την επόμενη ημέρα, εκλήθη από δύο μάνατζέρ του για να μιλήσουν. Εκεί φέρεται να δέχθηκε μια επίθεση και άκουσε τους μάνατζερ να του λένε ότι «έκλεψε τη χαρά των συναδέλφων του και ότι «είναι μικρό κορίτσι». Μετά την επίθεση ο Μπέρλιγκ είχε άλλη μία κρίση πανικού.

Τρεις μέρες αργότερα τού ανακοινώθηκε η απόλυσή του μέσω email στο οποίο αναφερόταν πως η συμπεριφορά του αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια των συναδέλφων του.


Η νομική οδός

Ο Μπέρλινγκ αποφάσισε εν τέλει να ακολουθήσει τη νομική οδό, με τον ίδιο να μηνύει την εταιρεία του για πολιτική διακρίσεων. Σύμφωνα με τη μήνυση που υπέβαλε και όπως μετέφερε ο δικηγόρος του μηνυτή, Tony Bucher, ο μάνατζέρ του δέχθηκε το αίτημά του για μη διοργάνωση του πάρτι, αλλά οι συνάδελφοί του επέλεξαν τελικά να το διοργανώσουν.

Η εταιρεία με τη σειρά της, επεσήμανε στο δικαστήριο πως ο εργαζόμενος ήταν «επιθετικός» κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους υπευθύνους του και τους τρόμαξε.

Το δικαστήριο παρ’ όλα αυτά, έκρινε πως ο Berling είχε βιώσει, πράγματι, εχθρική συμπεριφορά λόγω του προβλήματός του και εκδίκασε αποζημίωση 150.000 δολαρίων για τους μισθούς που έχασε και 300.000 για ψυχική οδύνη.

Ο δικηγόρος της εταιρείας, John Maley, επεσήμανε πως θα κάνει έφεση στην απόφαση, ενώ ισχυρίστηκε πως ο πρώην εργαζόμενος δεν είχε ενημερώσει για το πρόβλημα υγείας του και επέμεινε πως επέδειξε εχθρική συμπεριφορά.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους ανωτέρους του, έσφιξε τις μπουνιές του, το πρόσωπό του έγινε κατακόκκινο και τους είπε να σωπάσουν. «Τρόμαξαν για τη φυσική τους ακεραιότητα εκείνη τη στιγμή» είπε η Julie Brazil, η ιδρύτρια της εταιρείας.

Ο δικηγόρος του Berling, όμως, είπε πως η αντίδρασή του αυτή ήταν αποτέλεσμα κρίσης πανικού που έπαθε όταν ένας από τους συνομιλητές του κριτίκαρε την αντίδρασή του για το πάρτι. Όσον αφορά στις κινήσεις του, όπως είπε ο δικηγόρος, ήταν τεχνικές για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση.

Μετά από αυτό το περιστατικό τού ζητήθηκε να μείνει σπίτι και παρά το απολογητικό μήνυμα που έστειλε, τελικώς απολύθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ