Ελλάδα
Τι αναφέρουν τα ελλαδικά Μέσα για τις άλλες ουσίες που βρέθηκαν στη μικρή Τζωρτζίνα
Τι είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου, μέσω του δικηγόρου της, για την κεταμίνη.
Συνεχίζονται οι ραγδαίες εξελίξεις την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, την ώρα που η μητέρα των τριών κοριτσιών, Ρούλα Πισπιρίγκου βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας, κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας.
Με την εν λόγω υπόθεση ασχολήθηκε η χθεσινοβραδινή εκπομπή «Φως στο Τούνελ», με την Αγγελική Νικολούλη να μιλά με την καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Χρυσάνθη Σαρδέλη, η οποία αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι η κεταμίνη, που βρέθηκε σε υψηλά ποσοστά στο σώμα της 9χρονης Τζωρτζίνας, αλληλεπίδρασε με άλλο φάρμακο και προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ένα από τα φάρμακα που έπαιρνε το παιδί για επιληπτικές κρίσεις, γνωρίζουμε ότι αλληλεπιδρά με την κεταμίνη αυξάνοντας τον κίνδυνο για αναπνευστική καταστολή και τελικά επιπλοκές όπως αυτή που είδαμε».
«Το παιδί αυτό λόγω των προβλημάτων υγείας που του δημιουργήθηκαν, έπαιρνε φάρμακα που δεν έπαιρναν παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας», σημείωσε. «Όσα περισσότερα φάρμακα παίρνει κάποιος, ειδικά τα παιδιά, αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν βάσει των στοιχείων από το ιατρικό ιστορικό. Το μόνο φάρμακο που βρέθηκε και δεν είχε χορηγηθεί από το νοσοκομείο ήταν η κεταμίνη», δήλωσε. Σε ερώτηση αν ερευνάται και πρόσθετη ουσία στην Τζωρτζίνα, η ίδια απάντησε θετικά, ενώ είπε ότι γίνονται κάποιες εξετάσεις αυτή τη στιγμή «υπάρχει τέτοια αξιολόγηση αυτήν τη στιγμή και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν διά της ιατροδικαστικής οδού».
Η Ελένη Ζαγγελίδου, προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης μίλησε από την πλευρά της για την άψογη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με σημαντικά αποτελέσματα, η οποία οδήγησε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Όπως ανέφερε: «Τα παιδιά έφυγαν, αλλά έμειναν πίσω τους στοιχεία. Μείνανε στοιχεία από τα όργανα των παιδιών, ευελπιστούμε ότι θα υπάρχουν και βιολογικά δείγματα». Η ίδια ανέφερε πως υπάρχουν κοινά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στη Μαλένα και την Τζωρτζίνα, καθώς το εργαστήριο που ερεύνησε τον πρώτο θάνατο ερεύνησε και τον τρίτο θάνατο.
Οι άλλες ουσίες που βρέθηκαν στον οργανισμό της μικρής Τζωρτζίνας
Ρεπορτάζ του protothema.gr, που επικαλείται επίσημο έγγραφο των τοξικολογικών της 9χρονης Τζωρτζίνας, αποκαλύπτει ότι εκτός από την κεταμίνη, στον οργανισμό της μικρής εντοπίστηκαν βενζοδιαζεπίνες. Δηλαδή μια ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή συγκεκριμένων χαπιών με αγχολυτικές, υπνωτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και η μεγάλη ποσότητα προκαλεί έντονη δυσφορία. Και για αυτό θα πρέπει να περιορίζεται η χρήση της και μόνο κατόπιν παρακολούθησης ιατρού.
Σύμφωνα το ίδιο ρεπορτάζ, οι ουσίες αυτές περιέχονταν σε φαρμακευτικό σχήμα που λάμβανε από το νοσοκομείο Παίδων. Ωστόσο, αν χορηγηθούν μαζί με την κεταμίνη, έχουν την ιδιότητα να καταστήσουν την ουσία ακόμα πιο δραστική και στην προκειμένη περίπτωση θανατηφόρα.
Το έγγραφο των τοξικολογικών εξετάσεων σημειώνει ότι οι ουσίες που βρέθηκαν είναι οι: Midazolam, nordazepam, clobazam και norclobazam.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Μαρτίου 2022 από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον οργανισμό της Τζωρτζίνας και στο δείγμα αίματος βρέθηκαν αντιεπιληπτικές ουσίες που προφανώς χορηγούνταν στο παιδί από τους γιατρούς του νοσοκομείου, αναισθητικές ουσίες (δηλ. κεταμίνη, θειοπεντάλη, προποφόλη) και βενζοδιαζεπίνες (διαζεπάμη, αλπραζολάμη, φλουνιτραζεπάμη κ.λπ.) και συγκεκριμένα τα: Midazolam, nordazepam, clobazam και norclobazam (βενζοδιαζεπίνες), ketamine, norketamine, lidocaine, prilocaine (αναισθητικά).
Η αποκάλυψη των τοξικολογικών εξετάσεων και το γεγονός ότι η μητέρα χορηγούσε στο παιδί και κεταμίνη, δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό για το τι περνούσε το κοριτσάκι τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, η χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των αγχολυτικών σε συνδυασμό με τα αναισθητικά όπως η κεταμίνη, δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερα τοξικό «κοκτέιλ» φαρμάκων που επηρέασαν καταλυτικά τον οργανισμό της 9χρονης.
Σύμφωνα με πηγές από την ιατροδικαστική υπηρεσία που επικαλείται το ίδιο ρεπορτάζ, συγκεκριμένες ουσίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο και εξετάζονται. Εκτιμούν πως το συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων σε συνδυασμό με την κεταμίνη όταν συνυπάρχουν στον οργανισμό η τοξικότητα της κεταμίνης εκδηλώνεται σε μικρότερες συγκεντρώσεις.
Η Πισπιρίγκου αρνείται την κατηγορία
Ο Οθωνας Παπαδόπουλος, συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, μετά τη συνάντηση που είχε με την 33χρονη στην ΓΑΔΑ ανέφερε πως η ίδια αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία για τη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας.
Ο κ. Παπαδόπουλος, έξω από τη ΓΑΔΑ ανέφερε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου «αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία. Παραπονείται ότι παλεύει μόνη της όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να αποδείξει τι συνέβη και οδήγησε σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Προβάλει κάποιες αιτιάσεις τις οποίες θα ερευνήσουμε μέχρι τη Δευτέρα που είναι η απολογία. Είναι μία διαδικασία που είναι χρονοβόρα. Θα ακολουθήσουν αποκαλύψεις. Εχει μακρύ δρόμο ακόμη η υπόθεση. Ερευνούμε κάποια πράγματα, κάποιες ενστάσεις και απορίες που διατύπωσε και η ίδια.
Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε κάτι σε αυτό το στάδιο, πριν τα επιβεβαιώσουμε. Είναι κάποιες σκέψεις της υπό έρευνα και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις».
Τι είπε για την κεταμίνη
Όταν κλήθηκε να απαντήσει αν ρώτησε την 33χρονη για την κεταμίνη, που βρέθηκε στον οργανισμό της 9χρονης κόρης της, ο δικηγόρος είπε: «Της έθεσα την ερώτηση. Δεν την γνωρίζει. Υπάρχουν κάποια ζητήματα με τις τοξικολογικές εξετάσεις, γιατί υπάρχουν ουσίες που έχουν χορηγηθεί μετά το περιστατικό, μετά το επεισόδιο που είχε το μικρό κοριτσάκι οι οποίες σχετίζονται ενδεχομένως με την ουσία, την κεταμίνη, η οποία φέρεται και από ότι φαίνεται βρέθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση».
Στην επισήμανση ότι η κεταμίνη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν ήταν μέρος της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγούνταν στην Τζωρτζίνα, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Αυτούσια όχι, ως συστατικό άλλης ουσίας είναι κάτι που θα το δούμε».
Ο δικηγόρος ρωτήθηκε για τις κρίσεις που είχε πάθει το 9χρονο κοριτσάκι. «Υπάρχουν περιστατικά που έχουν συμβεί στο παιδί σε μέρες που δεν ήταν η μητέρα κοντά. Αυτό δεν το λέει η ίδια, προκύπτει μέσα από τη δικογραφία και ήταν από τα πρώτα πράγματα που μου έκανε εντύπωση μελετώντας τα έγγραφα», απάντησε.
Σχετικά με το αν ρώτησε στο νοσοκομείο Παίδων αν υπάρχουν κάμερες στο δωμάτιο, όπως προκύπτει από καταθέσεις, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: «Ήταν μία κοινωνική συζήτηση που έγινε στο όρθιο και αφορούσε άλλο ζήτημα. Την πιθανότητα ανίχνευσης και αποκάλυψης κρουσμάτων κλοπών για τα οποία γίνονταν συζητήσεις εκείνη την περίοδο. Μία συζήτηση που έγινε στο όρθιο, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής επαφής, χρησιμοποιήθηκε σε κατάθεση σε βάρος της. Η ίδια λέει ότι ρωτούσε αν μπορεί να βρεθεί κάποιος κλέφτης».
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει στη δικογραφία αναφορά πως η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε πει πως μπορεί να χορηγεί η ίδια τα φάρμακα στην κόρη της. «Αυτή η πληροφορία δεν υπάρχει στη δικογραφία. Δεν υπάρχει μαρτυρική κατάθεση που να λέει ότι συστήθηκε η ίδια ως νοσηλεύτρια», ανέφερε σχετικά.
Σε άλλες δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες, ο Όθωνας Παπαδόπουλος ερωτήθηκε αν υπάρχουν άλλα εμπλεκόμενα άτομα. «Αυτή είναι η μια πιθανότητα που δίνει, η άλλη είναι να έχουν γίνει λάθος χειρισμοί, είτε κατά τη διάρκεια νοσηλείας του παιδιού, είτε και μετά το επίδικο συμβάν, στο θέμα των αναλύσεων που ακολούθησαν και κυρίως στην τοξικολογική εξέταση των δειγμάτων. Δεν θα πω ότι αμφισβητεί το αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να είναι κάτι μπροστά μας που δεν το έχουμε δει ακόμη», δήλωσε ο δικηγόρος.
Με πληροφορίες από reader.gr, protothema.gr και lifo.gr