Παιδοκτονίες που Συγκλόνισαν την Κύπρο και την Ελλάδα

Από τη μαζική αυτοκτονία για να «απαλλαγούν από μάγια», μέχρι τον πνιγμό ενός νεογέννητου και τη φρικτή δολοφονία της μικρής Άννυ, μαζέψαμε δέκα συγκλονιστικές υποθέσεις παιδοκτονίας.

Article featured image
Article featured image


Τις τελευταίες μέρες όλοι παρακολουθούμε συγκλονισμένοι την υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών στην Πάτρα. Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Ρούλα Πισπιρίγκου, τη «μητέρα» των τριών παιδιών, η οποία φέρεται να είναι η βασική ύποπτη και για τους τρεις θανάτους.

Μιλώντας χθες ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο θάνατος από παθολογικά ή γενετικά αίτια έχει αποκλειστεί και στα δύο πρώτα παιδιά, τη Μαλένα και την Ίριδα, ενώ αναφερόμενος στην Τζωρτζίνα τόνισε ότι ήταν ένα παιδί που υπέφερε συνεχώς. «Από την πρώτη στιγμή, που προφανώς κάτι είδε στο σπίτι, μετά από 20 ημέρες, είχαμε την πρώτη απόπειρα. Η ίδια η μητέρα μας λέει ότι το βρέφος, που κατέληξε, βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με την Τζωρτζίνα. Προφανώς το έζησε», είπε. Η Ρούλα Πισπιρίγκου φαίνεται ότι προσπάθησε εννέα φορές να σκοτώσει το παιδί της μέχρι εν τέλει να τα καταφέρει.



Μιλώντας στη «Σημερινή Online», ο Καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και πανεπιστήμιου Frederick, Δρ Ανδρέας Καπαρδής, ανέφερε: «Αν δούμε τη διεθνή βιβλιογραφία, έχουμε μητέρες με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, οι οποίες σκοτώνουν τα παιδιά τους. Για παράδειγμα υπήρχε περίπτωση όπου μητέρα έπνιξε τα παιδιά της και μετά τα έψαχνε. Άρα έχουμε μια πρώτη κατηγορία μητέρων με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, διαταραγμένες προσωπικότητες στην ουσία. Μετά είναι η κατηγορία όπου ένα παιδί μέσα στο πλαίσιο της βίας στην οικογένεια πέφτει θύμα των γονέων του. Μπορεί, επίσης, και ένας από τους γονείς να χρησιμοποιεί το παιδί, ώστε να εκβιάσει τον άλλον γονέα».

Η υπόθεση στην Πάτρα ξύπνησε μνήμες από παρόμοια εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί ανά διαστήματα και συγκλόνισαν την ελληνική και κυπριακή κοινή γνώμη.


Νίκος Δουρής – 1994, Ερμιόνη, Ελλάδα

Ήταν Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994 όταν συνέβη ένα από τα πιο ανατριχιαστικά εγκλήματα που μένει ακόμα χαραγμένο στη μνήμη όσων έζησαν εκείνη την περίοδο. Την ημέρα εκείνη, ο μόλις έξι ετών Νίκος Δουρής δεν γύρισε στο σπίτι του στην Ερμιόνη και η αστυνομία ενημερώθηκε άμεσα από τους γονείς. Το παιδί βρέθηκε λίγο αργότερα σε μία αλάνα νεκρό και σεξουαλικά κακοποιημένο.

Η εικόνα του πατέρα του να κλαίει και να ορκίζεται εκδίκηση μπροστά στις κάμερες έμενε ανεξίτηλη. Οι αστυνομικοί, όμως, άρχισαν να βρίσκουν τις πρώτες αντιφάσεις κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Τελικά, ο ίδιος ο πατέρας ομολόγησε. Καταδικάστηκε σε ισόβια και αυτοκτόνησε στο κελί του, το 1996, αφού άλλαξε τέσσερις φορές σωφρονιστικά ιδρύματα.


Πνιγμός νεογέννητου – 2008, Κύπρος

Αποτροπιασμό προκάλεσε η είδηση του πνιγμού νεογέννητου βρέφους από 20χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία, αμέσως μετά τη γέννησή του. Σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας, η γυναίκα γέννησε στο αποχωρητήριο του σπιτιού της. Στη συνέχεια, και κάτω από άγνωστες συνθήκες, η μάνα φέρεται να στραγγάλισε το βρέφος της. Όλα δείχνουν ότι ο στραγγαλισμός έγινε με τα χέρια, ενώ στη σκηνή βρέθηκε το μαχαίρι με το οποίο η 20χρονη απέκοψε τον ομφάλιο λώρο.


Πέταξε το παιδί της από τον πέμπτο όροφο – 2019, Νέος Κόσμος, Ελλάδα

Τον Μάρτιο του 2019 στον Νέο Κόσμο μια μάνα πέταξε από τον πέμπτο όροφο το παιδί της, μόλις τεσάρρων ετών, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε και η ίδια. Ο σύζυγος της γυναίκας και πατέρας του παιδιού εντοπίστηκε σε τραγική κατάσταση στο σημείο καθώς είχε μόλις επιστρέψει από την εργασία του και ήρθε αντιμέτωπος με αυτή την εικόνα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η μητέρα κρατούσε το κοριτσάκι που έκλαιγε και καλούσε τον πατέρα του, έξω από το μπαλκόνι και παρά τις εκκλήσεις των γειτόνων, το άφησε και έπεσε στο κενό. Στη συνέχεια, επίσης παρά τις εκκλήσεις των γειτόνων, ανέβηκε στο μπαλκόνι και εκείνη και έπεσε. Η μητέρα και το κοριτσάκι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομείο με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, μάταια όμως, αφού απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.


Τους σκότωσε και προσποιήθηκε τον νεκρό - 18 Ιουνίου 2014, Στρόβολος, Κύπρος

Άντρας 41 ετών πυροβόλησε και σκότωσε με στρατιωτικό τυφέκιο G3 την 9χρονη κόρη του, Αντωνία, και την 37χρονη σύζυγό του, Μαργαρίτα, ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον τότε 14χρονο γιο του, ο οποίος στην προσπάθειά του να σωθεί, προσποιήθηκε τον νεκρό. Νομιζόμενος ο δράστης ότι ξεκλήρισε ολόκληρη την οικογένειά του, έθεσε τέρμα στη ζωή του.


Παιδοκτονία με αφορμή τη ζήλια - 1961, Καλαμάκι, Ελλάδα

Η Νίτα Μπέικερ έμενε με τον σύζυγό της στο Καλαμάκι. Αυτός ήταν λοχίας και η μετάθεσή του στην Ελλάδα έφερε μαζί της ολόκληρη την οικογένεια. Στις 27 Μαΐου του 1961, η Νίτα Μπέικερ μπήκε στο υπνοδωμάτιο της 2 ετών κόρης της, Κίτι και την σκότωσε ενώ η μικρή κοιμόταν. Μετά προχώρησε στα δωμάτια και των υπόλοιπων παιδιών, της μεγαλύτερης κόρης της, Σουζάνα, και του γιου της, Τζο. Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά ο σύζυγός της την πρόλαβε ζωντανή ανάμεσα στο αίμα στην κουζίνα. Αφορμή για το έγκλημα ήταν η ζήλια, αφού πίστευε ότι ο σύζυγός της την απατούσε.

Η Νίτα Μπέικερ παρά την τότε μαζική κατακραυγή, κρίθηκε ψυχικά ασθενής από τους ενόρκους του Κακουργιοδικείου Αθηνών. Στη δεύτερη δίκη της υπόθεσης, η Νίτα Μπέικερ κρίθηκε ένοχη με την ετυμηγορία της δολοφονίας εν βρασμώ και με το ελαφρυντικό της ψυχικής σύγχυσης. Παρά την δεκαεξαετή της κάθειρξη πήρε χάρη και το 1963 επέστρεψε στην Αμερική.



Σκότωσαν τα παιδιά τους και αυτοκτόνησαν για να «απαλλαγούν από μάγια» - 1990, Λεμεσός, Κύπρος

To ομαδικό αμόκ θανάτου με δυο μάνες -αδελφές μεταξύ τους-, οι οποίες εκτέλεσαν εν ψυχρώ με το ίδιο όπλο η κάθε μία το δικό της παιδί και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκαν, εξακολουθεί να στοιχειώνει αρκετούς κατοίκους της Λεμεσού. Tα δαιμόνια της μαύρης μαγείας -όπως είχε αναφερθεί τότε- έκαναν τις τρεις γυναίκες και το ένα 16χρονο αγόρι να χάσουν τα λογικά τους και να αυτοκτονήσουν ομαδικά με το κυνηγετικό όπλο στο διαμέρισμα. Τα πτώματά τους βρέθηκαν σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης και με διαλυμένα τα κρανία από τους πυροβολισμούς στο διαμέρισμα στη Λεμεσό.

Τα θύματα, σε ενυπόγραφες διαθήκες που βρέθηκαν στον τόπο του αιματηρού και ειδεχθούς εγκλήματος, ανέφεραν ότι αυτοκτόνησαν για να απαλλαγούν από τα μάγια και όρισαν μάλιστα κληρονόμο της περιουσίας τους.


Κατακρεούργησε την κόρη του για να εκδικηθεί την πρώην του – 2002, Πελασγία, Ελλάδα

Μία γειτόνισσα ανακαλύπτει τυχαία το νεκρό σώμα της 13χρονης Βασούλας Βουλγαράκη μέσα σε μία λίμνη αίματος. Το άψυχο σώμα του παιδιού ήταν κατακρεουργημένο. Ακόμη και οι έμπειροι αστυνομικοί που έφτασαν αργότερα στο σημείο έδειχναν σοκαρισμένοι. Η μητέρα της μικρής Βασούλας κατηγόρησε άμεσα τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος έγινε ο βασικός ύποπτος.

Τελικά, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της μικρής του κόρης. Ο λόγος που προέβη σε αυτή την αποτρόπαια πράξη ήταν για να εκδικηθεί την πρώην σύζυγό του, που τον εγκατέλειψε.


Σκότωσε τον γιο του με μια τσάπα για να αμυνθεί - 2006, Κύπρος

Η λογομαχία ανάμεσα σε πατέρα και γιο κατέληξε σε τραγωδία. Ο 21χρονος γιος επέστρεψε στο σπίτι από έξοδο και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να βρει τα κλειδιά του και τις πιστωτικές του τον εξαγρίωσε, με αποτέλεσμα να σπάει ό,τι έβρισκε μπροστά του. Ο πατέρας του που ήταν παρών, προσπάθησε να τον σταματήσει. Ο νεαρός τού επιτέθηκε, με τον πατέρα ο οποίος βρισκόταν σε αυτοάμυνα να τον κτυπά με την τσάπα. Ο 21χρονος έπεσε νεκρός. Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, το οποίο αφού εξέτασε όλα τα γεγονότα αθώωσε τον πατέρα.


Η φρικτή δολοφονία της μικρής Άννυ – 2015, Αθήνα, Ελλάδα

Ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που έχουν συμβεί στην Ελλάδα είναι αυτό με θύμα την μόλις τεσσάρων ετών Άννυ. Φαίνεται ότι ο 27χρονος πατέρας της, Σάββας Μπακαρτζίεφ, τη σκότωσε, την τεμάχισε σε πολλά κομμάτια και ύστερα τα έβρασε και τα πέταξε στη λεκάνη και σε κάδους απορριμάτων, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη της.

Ο ίδιος ο πατέρας της υποστήριξε ότι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και πως όταν ξύπνησε βρήκε μπροστά του νεκρή τη μικρή Άννυ αρνούμενος ότι τη δολοφόνησε ο ίδιος. Ομολόγησε όμως ότι τεμάχισε το άψυχο σώμα της προκειμένου να μη γίνει στόχος της συντρόφου του και αυτή τον εγκαταλείψει. Ο ισχυρισμός του δεν έπεισε το δικαστήριο και του επιβλήθηκε ποινή ισοβίων και δύο ετών.



Σκότωσε εν ψυχρώ τον γιο του που πήγε να τους κάψει – 1996, Φοινικάρια, Κύπρος

Στις 7 Μαΐου του 1996 ο 67χρονος Χριστάκης Σαββίδης από τα Φοινικάρια της επαρχίας Λεμεσού, με το κυνηγετικό όπλο που είχε στο σπίτι δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 23χρονο γιο του, Σάββα Σαββίδη, μπροστά στα μάτια της μητέρας και της γυναίκας του. Η οικογένεια τηρεί ομερτά και το πτώμα θάβεται ξημερώματα της ίδιας ημέρας, σ’ ένα περιβόλι κοντά στο σπίτι. Έξι ημέρες αργότερα η γυναίκα του θύματος Μαρία Σαββίδη καταγγέλλει το έγκλημα στην αστυνομία και η τραγική ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται.

Οι μαρτυρίες πολλές και όλες είχαν ένα κοινό παρονομαστή: την απαίσια και αδίστακτη συμπεριφορά του Σάββα Σαββίδη, απέναντι σε όλους, μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία.

Οι πρώτες μαρτυρίες ανέφεραν έντονη λογομαχία μεταξύ του Σάββα και των γονιών του, το απόγευμα της ίδιας μέρας. «Πήρε τα ρούχα του και έφυγε από το σπίτι, απειλώντας τους ότι είναι η τελευταία τους. Λίγο αργότερα πήρε τη γυναίκα του τηλέφωνο, ζητώντας της να φύγει με τα παιδιά από το σπίτι γιατί θα έβαζε φωτιά για να κάψει τους γονείς του. Η Μαρία τους ενημέρωσε τι είχε σκοπό να κάνει ο γιος τους και αυτοί απλά κλείστηκαν στο σπίτι και τον περίμεναν να έρθει».

Τα μεσάνυχτα ο Σάββας πήγε έξω από το σπίτι με ένα μπιτόνι βενζίνη για να πραγματοποιήσει τις απειλές του, ο πατέρας του σήκωσε το όπλο και τον πυροβόλησε.


Με πληροφορίες από vice.gr, in.gr, simerini και αρχείο City.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ