Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: «Φαίνεται ότι πρόκειται για σοβαρή μορφή ηπατίτιδας»

Τι ανέφερε η Δρ Κολιού για τη συμπτωματολογία της νόσου, τη σοβαρότητά της, την πιθανή προέλευσή της και τη μέχρι στιγμής κατάσταση στην Κύπρο. [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image


Η ηπατίτιδα, αδιευκρίνιστης μέχρι στιγμής αιτίας, που «χτυπάει» μικρά παιδιά σήμανε συναγερμό τόσο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και στα Κέντρα Ελέγχου σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή του Πάσχα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο παιδιού από τη νόσο. Στην Ελλάδα, οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι αναπόφευκτο να εκδηλωθούν κρούσματα και στη χώρα, ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές για παιδιά που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα.

Η ηπατίτιδα στα παιδιά αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια νόσο, ενώ ο καθοριστικός παράγοντας που προκαλεί τα πιο σοβαρά περιστατικά ακόμα διαφεύγει της γνώσης των επιστημόνων. Προς το παρόν η κυρίαρχη θεωρία είναι πως η φλεγμονή του ήπατος συνδέεται με λοίμωξη από αδενοϊό 41.



Μιλώντας στο «Πρωτοσέλιδο», η Δρ Μαρία Κολιού αναφέρθηκε στη συμπτωματολογία της νόσου, τη σοβαρότητά της, την πιθανή προέλευσή της και τη μέχρι στιγμής κατάσταση στην Κύπρο.

Αρχικά ανέφερε ότι το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει καμία σχέση η εν λόγω ηπατίτιδα με το εμβόλιο, εξηγώντας περαιτέρω ότι κανένα από τα αναφερόμενα περιστατικό δεν είχε κάνει προηγουμένως εμβόλιο.

«Είναι μια φλεγμονή του ήπατος, δηλαδή του συκωτιού, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται προκαλείται από κάποιον αδενοϊό. Τουλάχιστον στα μισά περιστατικά αυτός (ο αδενοϊός) έχει επιβεβαιωθεί, αλλά δεν έχει απομονωθεί σε όλα. Στη φάση αυτή ακόμη ψάχνουν να δουν τα χαρακτηριστικά αυτού του αδεονοϊού», ανέφερε η Δρ Κολιού.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ασθένεια ξεκινά συνήθως σαν γαστρεντερίτιδα και στο τέλος τα παιδιά παρουσιάζουν ίκτερο, δηλαδή κιτρινίζουν τα ματάκια και το δέρμα μετά, σύμπτωμα που δεικνύει βλάβη στο συκώτι. «Φαίνεται ότι πρόκειται για σοβαρή μορφή ηπατίτιδας. Περίπου το 10% των παιδιών χρειάστηκε να μεταμοσχευτούν διότι καταστράφηκε πλήρως το συκώτι τους και τα περισσότερα από αυτά τα παιδάκια ήταν κάτω των 5 ετών».

Μιλώντας για τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς, τόνισε ότι το βασικό είναι ο ίκτερος, δηλαδή το «κιτρίνισμα» των ματιών και του δέρματος. «Η γαστρεντερίτιδα που είναι η αρχική εικόνα, είναι πολύ συνηθισμένο κλινικό σύμπτωμα και δεν συνεπάγεται απαραίτητα ηπατίτιδα. Εκείνο που κάνει τα πράγματα πιο σοβαρά είναι ο ίκτερος. Έπειτα θα πρέπει να ελεγχθούν τα ηπατικά ένζυμα στο αίμα και αν είναι πάνω από 500 τότε είναι σοβαρό».



Ο τρόπος μετάδοσης της ηπατίτιδας εξαρτάται από το είδος του ιού που την προκαλεί, εξήγησε η Δρ Κολιού. «Αν τεκμηριωθεί ο αδενοϊός, αυτός είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει νόσηση του αναπνευστικού και του πεμπτικού, και έτσι συνήθως μεταδίδεται και με τα δύο αυτά συστήματα».

Κλείνοντας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τέτοιο περιστατικό στην Κύπρο και ούτε στο Μακάρειο Νοσοκομείο είχαν κάποια νοσηλεία που να κινήσει υποψίες για ηπατίτιδα. «Σίγουρα οι γιατροί είναι τώρα πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι και πιστεύω ότι θα αρχίσουν να το ψάχνουν πολύ πιο εύκολα το θέμα αυτό, εφόσον βέβαια υπάρχουν οι ενδείξεις. Δηλαδή, δεν σημαίνει ότι σε κάθε γαστρεντερίτιδα, θα γίνεται έλεγχος των ηπατικών ενζύμων. Θα πρέπει να παρουσιάζονται συμπτώματα από το συκώτι, δηλ. ίκτερο», τόνισε καταληκτικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ