Ηπατίτιδα σε παιδιά: Το σύμπτωμα που πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς

Τι ανέφερε ο Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι». [ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image


Για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά μίλησε στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο Πρόεδρος της Παιδιατρική Εταιρείας, Μιχάλης Αναστασιάδης.

Αφού διευκρίνισε ότι δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά στην Κύπρο, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Μας έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, το παρακολουθούμε και αναμένουμε τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας για να μπορούμε να τοποθετηθούμε πιο υπεύθυνα».

Συμπλήρωσε δε, ότι οι αριθμοί είναι αυξημένοι αλλά δεν προσλαμβάνουν χαρακτήρα επιδημικής έξαρσης.


Η συμπτωματολογία

Ο Δρ Αναστασιάδης μίλησε για τα συμπτώματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μέσα στη συμπτωματολογία μπορεί να περιλαμβάνεται ο πυρετός, ο πόνος στην κοιλιά και οι έμετοι. Αυτά όμως, είναι συμπτώματα, τα οποία παρουσιάζονται τώρα -και μάλιστα σε έξαρση- λόγω και των ιογενών λοιμώξεων που πλήττουν το γαστρεντερικό. Εκείνο που πρέπει να θορυβήσει έναν γονιό είναι αν τυχόν παρατηρήσει πέραν αυτών και μιας γενικευμένης κακουχίας, το παιδί του να παίρνει ένα κίτρινο χρώμα». Πρόκειται ουσιαστικά για τον ίκτερο που μπορεί να συνοδεύεται και με σκούρο χρώμα ούρων. «Αυτό είναι ένα σημάδι το οποίο θα οδηγήσει έναν γονιό στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας», συμπλήρωσε.

Εξήγησε ότι αν η έξαρση συνδέεται με ένα είδος αδενοϊού, τότε μπορεί να μεταδίδεται από τα σταγονίδια του αναπνευστικού. «Οι υπόλοιπες μορφές ηπατίτιδας μεταδίδονται με διαφορετικούς τρόπους», είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό ή με το εμβόλιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ