Πώς η ανεργία επηρέασε τους νέους τα τελευταία χρόνια

Η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που διαχρονικά επηρεάζει το σύνολο του πληθυσμού και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.

Article featured image
Article featured image


Ένα σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είναι η νεανική ανεργία, η οποία έγινε πιο έντονη μετά την οικονομική κρίση του 2008. Συγκεκριμένα, το 2008 η νεανική ανεργία κυμαινόταν στο 16% και έφτασε στην κορύφωσή της το 2013, «σκαρφαλώνοντας» στο 24,4%.

Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω και της πανδημίας, αναμένεται ακόμη μια οικονομική κρίση, της οποίας οι επιπτώσεις πιθανόν να μην γίνουν άμεσα αισθητές. Επί της παρούσης πάντως, δεν φαίνεται να έχει ισχυρή επίπτωση όσον αφορά στην ανεργία ανάμεσα στους νέους. Ωστόσο, αρκετοί νέοι με το που ξεκίνησε η πανδημία, έχασαν τις δουλειές τους, κυρίως όσοι εργάζονταν στον τομέα της φιλοξενίας. Μελετώντας κανείς τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία δύο έτη, μπορεί να παρατηρήσει μια σημαντική μείωση στην ανεργία σε ποσοστό 5%.

Παρακάτω σας παραθέτουμε έναν ενημερωτικό πίνακα με τη διακύμανση των ποσοστών ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2020-2022.

Infographic%20600x800.jpg



Το έργο EP Your voice counts στοχεύει να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδίως ως φωνή των Ευρωπαίων πολιτών. Μέρος του έργου είναι η παράθεσή των προκλήσεων προς τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δράσεις του ΕΚ και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επίλυσή τους.

Σε συνεργασία με τη CΙΤΥ κάθε Τρίτη και Παρασκευή θα δημοσιεύεται περιεχόμενο με στόχο την ενημέρωση των νέων για πρόσφατες έρευνες, αλλά και συνεντεύξεις με νέους που ενδυναμώνουν τη φωνή των νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Πηγές:

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1036

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Unemployment_statistics#Youth_unemployment

https://tradingeconomics.com/cyprus/youth-unemployment-rate


Περισσότερες πληροφορίες για το EP Your Voice Counts:

https://www.facebook.com/EPYourVoiceCounts

https://www.instagram.com/epyourvoicecounts/

Lorida-1000x137-Final-Greek.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ