Βγάλτε αυτές τις συσκευές από την πρίζα για να μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος

Υπάρχουν κάποιες συσκευές «βαμπίρ» που καταναλώνουν πολύ ρεύμα ακόμη κι όταν είναι απενεργοποιημένες, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρίζα.

Article featured image
Article featured image


Τις ηλεκτρικές συσκευές «βαμπίρ» -όπως χαρακτηρίζονται- που έχουμε όλοι στο σπίτι και οι οποίες «τραβούν» ρεύμα ακόμη και όταν δεν λειτουργούν, αλλά είναι στην πρίζα, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το BBC.

Την ώρα που ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί να εξοικονομήσει ρεύμα, με την τιμή του να χτυπάει «κόκκινο», κάποιες συσκευές «βαμπίρ» στο σπίτι καταναλώνουν πολλή ενέργεια ακόμα και όταν είναι σε λειτουργία standby.

Συγκεκριμένα, όσο οι συσκευές είναι συνδεδεμένες στην πρίζα – είτε είναι το ρούτερ, είτε το λάπτοπ, είτε το ηχοσύστημα – καταναλώνουν σιγά σιγά ενέργεια. Για παράδειγμα, η τηλεόραση μπορεί να είναι κλειστή, αλλά όσο το κόκκινο φωτάκι στο κάτω μέρος της είναι αναμμένο, καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.


Η έρευνα

Την εν λόγω έρευνα υλοποίησε η εταιρεία British Gas στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κατέδειξε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά πληρώνουν 3,16 δισ. λίρες (3,74 δισ. ευρώ) ετησίως, μόνο και μόνο για να έχουν τις συγκεκριμένες συσκευές σε κατάσταση stand-by. Δηλαδή κλειστές, χωρίς να βγαίνουν από την πρίζα.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό το ποσό ισούται με 147 λίρες (173 ευρώ) για κάθε νοικοκυριό ετησίως ή αλλιώς με το αντίτιμο δύο μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Κάθε ηλεκτρική συσκευή που παραμένει συνδεδεμένη στην πρίζα, ανεξαρτήτως αν λειτουργεί ή όχι, εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια, με αποτέλεσμα το… ρολόι να συνεχίζει να γράφει.

Λάπτοπ, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, φορτιστές, φούρνοι μικροκυμάτων κ.ο.κ., επομένως, συνιστούν τους αθόρυβους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, την παρουσία των οποίων αντιλαμβανόμαστε μόνο στο τέλος κάθε μήνα, όταν έρχεται ο λογαριασμός.

Μπορεί να είναι άβολο κάθε φορά που κλείνεις την τηλεόραση να την «βγάζεις» κι από την πρίζα, αλλά αυτό μπορεί να σου εξοικονομήσει 24,61 λίρες ετησίως (29 ευρώ), όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα. Το ίδιο ισχύει και με έναν αποκωδικοποιητή συνδρομητικής τηλεόρασης (όφελος 27,3 ευρώ ετησίως).

Και πάει λέγοντας:

Κονσόλες παιχνιδιών
12,17 λίρες (15 ευρώ)

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές 11,22 λίρες (13,2 ευρώ)

Φούρνος μικροκυμάτων 16,37 λίρες (19,7 ευρώ)

Πλυντήριο πιάτων 4,73 λίρες (5,5 ευρώ)

Εκτυπωτής 3,81 λίρες (4,5 ευρώ)

Φορτιστής κινητού 1,26 λίρα (1,48 ευρώ)


Τι μπορείτε να κάνετε

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε «έξυπνες» πρίζες ή επεκτάσεις με διακόπτη, τον οποίο μπορείτε να ανάβετε και να κλείνετε (ειδικά το βράδυ) κατά το δοκούν.

Προσπαθήστε, τέλος, να μην φορτίζετε παραπάνω από όσο χρειάζεται το κινητό ή το λάπτοπ σας. Με το που φτάσει, δηλαδή, στο 100% βγάλτε το από την πρίζα. Όχι μόνο θα εξοικονομήσετε ρεύμα, αλλά με αυτήν την πρακτική η μπαταρία σας θα ζήσει περισσότερο.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ποσά και στοιχεία ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να διαφοροποιούνται για τη χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ