2 (χαμένα) σημειωματάρια του Δαρβίνου επιστράφηκαν στο Κέιμπριτζ μέσα σε μια ροζ τσάντα

Τα χειρόγραφα, που η αξία τους αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια στερλίνες, είχαν εξαφανιστεί για 20 χρόνια.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Cambridge University Library/PA

Μέσα σε μια ροζ τσάντα δώρου με κάρτα που έγραφε «Καλό Πάσχα» επιστράφηκαν στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δύο πολύτιμα σημειωματάρια του Δαρβίνου, που είχαν εξαφανιστεί για πάνω από 20 χρόνια και θεωρούνταν ότι έχουν κλαπεί.

Το ένα σημειωματάριο περιλαμβάνει το σκίτσο του «Δέντρου της Ζωής» που έγινε το σύμβολο της θεωρίας της εξέλιξης. Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, και τα δύο σημειωματάρια «παραδόθηκαν σε καλή κατάσταση στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που είχε διαπιστωθεί η εξαφάνισή τους».


dentro-tis-zois-darvinos-simiomataria_city.png
Tο σκίτσο του «Δέντρου της Ζωής» με επικεφαλίδα «Σκέφτομαι». Φωτογραφία: Cambridge University Library/PAΜυστηριώδης ο τρόπος επιστροφής

Εξίσου μυστηριώδης με την εξαφάνιση ήταν και ο τρόπος επιστροφής. Τα σημειωματάρια παραδόθηκαν ανώνυμα στις 9 Μαρτίου του 2022 σε μια ροζ σακούλα με έναν φάκελο στον οποίο αναγραφόταν «Καλό Πάσχα» στους βιβλιοθηκάριους, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

simiomataria-darvinou-roz-tsanta_city.png
Φωτογραφία: Cambridge University Library/PAΗ διευθύντρια των υπηρεσιών βιβλιοθήκης Τζέσικα Γκάρντνερ δήλωσε βαθιά ανακουφισμένη για την επιστροφή των σημειωματάριων που ήταν σε καλή κατάσταση. «Όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, είχε ραγίσει η καρδιά μου όταν έμαθα για την απώλειά τους και η χαρά για την επιστροφή τους είναι τεράστια», πρόσθεσε.

Η Γκάρντνερ είχε απευθύνει τον Νοέμβριο του 2020 ευρέως έκκληση για την εύρεση των σημειωματάριων του Δαρβίνου, λέγοντας ότι έχουν «μάλλον κλαπεί». Η αξία τους αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια στερλίνες. Η τοπική αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τα σημειωματάρια είχαν προστεθεί στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ για τα κλεμμένα έργα τέχνης.


Για τελευταία φορά είχαν βγει από την αίθουσα τον Σεπτέμβριο του 2000

Τα σημειωματάρια φυλάσσονταν στα πιο πολύτιμα έργα της βιβλιοθήκης. Τα έβγαλαν από τον χώρο για φωτογράφηση τον Σεπτέμβριο του 2000. Σε έλεγχο ρουτίνας τον Ιανουάριο του 2001, είχε διαπιστωθεί ότι το μικρό κουτί που τα περιείχε, μεγέθους βιβλίου τσέπης, δεν βρισκόταν πια στη θέση του.

Για αρκετά χρόνια, οι βιβλιοθηκονόμοι πίστευαν ότι τα σημειωματάρια είχαν τοποθετηθεί σε λάθος σημείο στη βιβλιοθήκη, στην οποία βρίσκονται περίπου 10 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα κι άλλα αντικείμενα. Ωστόσο, το 2020 συμπέραναν ότι μάλλον είχαν κλαπεί και όχι τοποθετηθεί σε λάθος σημείο.

Τα έργα του Δαρβίνου (1809-1882), πατέρα της θεωρίας της εξέλιξης, επέτρεψαν να κατανοήσουμε ότι το ανθρώπινο ον δεν βρίσκεται ούτε στο κέντρο ούτε στην κορυφή των έμβιων όντων.

Τα δύο σημειωματάρια που ξαναβρέθηκαν θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στο κοινό στο πλαίσιο έκθεσης στο Κέιμπριτζ αφιερωμένης στον επιστήμονα.


ΠΗΓΉ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ