Η Sofie και η Dixie έφτασαν στην Κύπρο για να δώσουν τέλος στα δηλητηριασμένα δολώματα

Εκπαιδεύονταν για ενάμιση χρόνο.

Article featured image
Article featured image

Κεντρικές εικόνες από Silvio A. Rusmigo

Ενάμιση χρόνο χρειάστηκαν για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους οι δύο σκυλίτσες, Sofie και Dixie ράτσας Border Collie, οι οποίες ήρθαν από την Ελλάδα στην Κύπρο για να αντιμετωπίσουν την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο.

Οι δύο Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, οι πρώτες του είδους τους στην Κύπρο, έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Ζωή με τους Γύπες» και θα αποτελέσουν μέρος του δυναμικού της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, της αρμόδιας αρχής για την προστασία των άγριων πουλιών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία παράνομη αλλά διαδεδομένη πρακτική που απειλεί την άγρια ζωή της κυπριακής υπαίθρου. Τα δηλητηριασμένα δολώματα αποτελούν την κυριότερη απειλή για τον υπό εξαφάνιση Πυρόχρου Γύπα και σκοτώνουν αδιάκριτα και άλλα είδη άγριας πανίδας όπως αετούς ενώ πολύ συχνά θύματα αυτής της πρακτικής είναι τα σκυλιά κυνηγών, περιπατητών και κτηνοτρόφων. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά τοξικές και μέχρι σήμερα είναι από καθαρή τύχη που δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή από την απερίσκεπτη τοποθέτηση τους στην ύπαιθρο.

Οι Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, που αποτελούνται η κάθε μία από ένα ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και τον χειριστή του, είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται επιτυχώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης και συμβάλλει αποτελεσματικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Με τη δράση των δύο Ομάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων θα εντοπίζονται περισσότερα περιστατικά δηλητηρίασης, στην κυπριακή ύπαιθρο με αποτέλεσμα να καθαρίζεται το περιβάλλον από δηλητήρια και δηλητηριασμένα ζώα, αποτρέποντας περεταίρω περιστατικά. Ταυτόχρονα, με τον εντοπισμό ενός περιστατικού δηλητηρίασης, οι ομάδες θα βοηθούν στη διερεύνηση του αδικήματος, καθώς θα συμβάλλουν στη συλλογή τεκμηρίων από τη σκηνή του εγκλήματος με στόχο την εξακρίβωση του δράστη και τη μελλοντική καταδίκη του. Ταυτόχρονα, θα δρουν αποτρεπτικά για τους δράστες, καθώς η ύπαρξή τους συμβάλλει σημαντικά στον εντοπισμό και στη διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων. Ακόμα, η δράση των πιο πάνω ομάδων θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης στον αγώνα ενάντια στα δηλητήρια, συμβάλλοντας παράλληλα στη συλλογή στοιχείων που θα βοηθήσουν να γίνει αντιληπτή η πραγματική έκταση του προβλήματος.



Οι Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων δεν αποτελούν τη μοναδική λύση στο πρόβλημα των δηλητηρίων, καθώς αυτό που θα καθορίσει την επιτυχία της όλης προσπάθειας είναι η ενεργή εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων (Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Αστυνομία Κύπρου, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Γενικό Χημείο του Κράτους) για την αποτελεσματική διερεύνηση των περιστατικών σε όλα τα στάδιά της με στόχο πάντα τον εντοπισμό του ενόχου και την καταδίκη του. Όπως και σε άλλες χώρες, εκτιμάται ότι ο κόσμος της υπαίθρου (κοινότητες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, κ.ά.) θα αγκαλιάσει τις ομάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και αναμένεται ότι αυτό το κοινό θα συνδράμει στην προσπάθεια καταγγέλλοντας και αναφέροντας περιστατικά αυτού του είδους εγκλήματος, κατά της άγριας ζωής, στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας (99267916 & 99255086) και στην Αστυνομία.

To πρόγραμμα «Ζωή με τους Γύπες» με συμβαλλόμενους φορείς το BirdLife Cyprus, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος – Terra Cypria και τον διεθνή οργανισμό Vulture Conservation Foundation στοχεύει στην αναχαίτιση της εξαφάνισης του Γύπα, αντιμετωπίζοντας τις κύριες απειλές του, και στην ενίσχυση του πληθυσμού του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ