Γιατί το ΑΚΕΛ αποφάσισε να μην παραστεί στο σημερινό διάγγελμα του Ζελένσκι;

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Article featured image
Article featured image


Το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας που έχει οριστεί για σήμερα στις 18:00, ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς.

«Μετά την παρουσία “μαχητή” του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Κουκουμάς.



Η ομιλία στην ελληνική Βουλή

Βίντεο, το οποίο αποτελούσε μέρος της σημερινής απεύθυνσης Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, έδειχνε δύο άνδρες ελληνικής καταγωγής που μετέχουν στην ουκρανική άμυνα στη Μαριούπολη. Ο ένας εξ αυτών, όπως δήλωσε ο ίδιος στο βίντεο, συμμετέχει στην ουκρανική άμυνα μέσω του Τάγματος του Αζόφ.

«Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη», ήταν τα λόγια που απηύθυνε ο συγκεκριμένος μαχητής στη Βουλή των Ελλήνων.



Αμέσως μετά τη λήξη της ειδικής συνεδρίασης, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, χαρακτήρισε την παρουσία του συγκεκριμένου μαχητή στη Βουλή ως «μεγάλο λάθος».

Από την πλευρά τους Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα της Βουλής μόλις έγινε αντιληπτό ότι ένα μέλος του τάγματος Αζόφ απευθύνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τι είναι το Τάγμα Αζόφ;


Το «τάγμα Αζόφ» είναι μια ακροδεξιά, αποκλειστικά εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη -που υπολογίζονται στα 900- είναι υπερεθνικιστές και κατηγορούνται ότι υιοθετούν νεοναζιστική ιδεολογία και πιστεύουν στην «υπεροχή» της λευκής φυλής.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», η μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία Patriot of Ukraine και την ομάδα νεοναζιστικής κοινωνικής εθνικής συνέλευσης (SNA). Και οι δύο ομάδες υπερασπίστηκαν κατά καιρούς ξενοφοβικά και νεοναζιστικά ιδεώδη και επιτέθηκαν σωματικά σε μετανάστες, στην κοινότητα των Ρομά και σε άλλα άτομα που αντιτίθενται στις απόψεις τους.

Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας. Λίγο πριν ξεκινήσει την εισβολή, ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες από το Ντονμπάς, δηλαδή του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Λίγους μήνες μετά την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Μαριούπολης από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις 12 Νοεμβρίου 2014 και απέσπασε υψηλούς επαίνους από τον τότε Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας», είπε σε μια τελετή απονομής βραβείων το 2014. «Οι καλύτεροι εθελοντές μας».

Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Αντρίι Μπιλέτσκι, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός τόσο του Patriot of Ukraine (που ιδρύθηκε το 2005) όσο και του SNA (που ιδρύθηκε το 2008). Το SNA είναι γνωστό ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε μειονοτικές ομάδες στην Ουκρανία.

Το 2010, ο Μπιλέτσκι είπε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των Untermenschen [κατώτερων φυλών], των οποίων ηγούνται οι Σημίτες».

Ο Μπιλέτσκι εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2014. Έφυγε από το Αζόφ καθώς οι αιρετοί δεν μπορούν να είναι στο στρατό ή την αστυνομία. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 2019.

Ο 42χρονος έχει λάβει το παρατσούκλι Bely Vozd («Λευκός Ηγέτης») από τους υποστηρικτές του. Ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα National Corps τον Οκτώβριο του 2016, του οποίου η βάση αποτελείται εν πολλοίς από βετεράνους του τάγματος Αζόφ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ