Όλοι μιλάνε για την τροπική καταιγίδα εν ονόματι «Malakas»

Ποιες περιοχές της Ασίας ενδέχεται να επηρεάσει.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Twitter / @metofficestorm

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στα ανατολικά των Φιλιππίνων, η τροπική καταιγίδα «Malakas», όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Όπως δείχνει η πορεία του φαινομένου, η καταιγίδα ενδέχεται να επηρεάσει την Ταϊβάν, την Κορεατική Χερσόνησο και την Ιαπωνία.

Στην τροπική καταιγίδα αναφέρθηκε και μέσω του λογαριασμού του στο Facebook ο Έλληνας παρουσιαστής δελτίων καιρού, Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος τόνισε πως δεν πρόκειται για πλάκα.



Malakas: Τι σημαίνει το όνομα της τροπικής καταιγίδας και πότε είχε εμφανιστεί ξανά

Στα φιλιππινέζικα «malakas» σημαίνει δυνατός και μεταφράζεται και ως δυναμικός. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο με αυτό το όνομα κάνει την εμφάνισή του. Για την ακρίβεια, «επισκέπτεται» την περιοχή κάθε 6 χρόνια.

Η πρώτη φορά που το φαινόμενο «malakas» έκανε την εμφάνισή του, ήταν το 2004. Ακολούθησε το 2010 και -βάσει αλληλουχίας- το 2016. Έτσι, με το ημερολόγιο να γράφει 2022, ήταν η ώρα του να εμφανιστεί ξανά.


Ο «Malakas» έπιασε μέχρι και 200 χλμ./ώρα

Κατά τις δύο προηγούμενες εμφανίσεις του, το φαινόμενο «Malakas» είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Τον Σεπτέμβριο του 2010 η τροπική καταιγίδα με το όνομα που παραπέμπει σε... Ελλάδα, είχε κάνει ένα ισοπεδωτικό πέρασμα από νησιά της Ιαπωνίας και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε τυφώνα, με ταχύτητες που ξεπέρασαν τα 150 χιλιόμετρα την ώρα.



Το Σεπτέμβριο του 2016 η τροπική καταιγίδα δημιούργησε αρκετά ζητήματα στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, με ανέμους που ξεπέρασαν σε ταχύτητα τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Στη συνέχεια, η επέλασή του συνεχίστηκε με κατεύθυνση τα παράλια της Ιαπωνίας, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στις ακτές του νησιού Κιούσου, εκεί όπου μια καταρρακτώδης βροχή διήρκεσε 24 ώρες και άφησε πίσω της 585 χιλιοστά νερού στην περιοχή Νομπεόκα.



Μάλιστα, σε έξι επαρχίες της Ιαπωνίας, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και ολόκληρο το χερσαίο και εναέριο δίκτυο μεταφορών τράβηξε «χειρόφρενο». Επίσης, κατολισθήσεις σε σημειώθηκαν πολλές από τις περιοχές που πέρασε η τροπική καταιγίδα.


ΠΗΓΉ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ