Τρεις γύπες βρέθηκαν νεκροί στην Πάφο και το πιθανότερο σενάριο είναι η δηλητηρίαση

Ο εξαιρετικά απειλούμενος και ευάλωτος πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο μετρά σήμερα, μόλις 8 πουλιά.

Article featured image
Article featured image

Το άρθρο περιέχει εικόνες που μπορεί να ενοχλήσουν.


Όπως διαβάζουμε σε κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το BirdLife Cyprus, στις 3 και 4 Μαΐου εντοπίστηκαν 3 νεκροί γύπες, εκ των οποίων ένας ενήλικος και δύο νεοσσοί από φωλιές, στην επαρχία Πάφου. Οι εν λόγω απώλειες αποτελούν ένα τεράστιο πλήγμα για το είδος στην Κύπρο, ενώ το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός επιβεβαιώνει το πόσο ευάλωτος είναι ο συγκεκριμένος πληθυσμός καθώς και το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η αντιμετώπιση των απειλών του είδους.



Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση:

Το ενήλικο πουλί που βρέθηκε νεκρό ήταν ο Ίκαρος ηλικίας 4-5 χρονών, με αριθμό δακτυλιδιού CCR, που είχε σημανθεί με πομπό GPS τον Νοέμβριο 2019 στην επαρχία Λεμεσού. Ο Ίκαρος, βρέθηκε νεκρός την περασμένη Τρίτη από μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας σε περιοχή του Αγίου Ιωάννη στην επαρχία Πάφου, μετά από σχετική ενημέρωση που λήφθηκε από λειτουργούς του Τμήματος Δασών. Την επόμενη μέρα, μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, μετά από επιτόπιο έλεγχο, διαπίστωσαν ότι οι νεοσσοί φωλιών της περιοχής ήταν νεκροί χωρίς ενδείξεις ύπαρξης των γονιών τους στην περιοχή των φωλιών.

279702880_5187354804644518_7900177167959421136_n.jpg
Ο Ίκαρος και οι δύο νεοσσοί κατά τη νεκροψία © Silvio A. Rusmigo.


Από την πρώτη στιγμή οι Ομάδες Σκύλων για την Ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων ερευνούν τις περιοχές όπου έχουν κινηθεί τις τελευταίες ημέρες τα πουλιά που φέρουν πομπούς, ενώ η ομάδα του έργου «Ζωή με τους Γύπες» σε συνεργασία και με τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων παρακολουθούν στενά τους γκρεμούς στην Επισκοπή, για να διαπιστώσουν την παρουσία γυπών αλλά και για να επιβεβαιώσουν ότι η «λειτουργία» των εκεί φωλιών συνεχίζεται χωρίς κάποιο πρόβλημα. Ταυτόχρονα γίνεται στενή παρακολούθηση των υπόλοιπων πουλιών που φέρουν πομπό τόσο στο πεδίο όσο και μέσω εξειδικευμένων λογισμικών παρακολούθησης ειδών άγριας πανίδας.

279698018_5187423797970952_6117597918495359966_n.jpg
Ο Ίκαρος κατά τη νεκροψία © Silvio A. Rusmigo


Για τις ανάγκες εξακρίβωσης των αιτιών θανάτου των πιο πάνω πουλιών, που πιθανόν να συνδέονται μεταξύ τους, τα νεκρά πουλιά στάλθηκαν για νεκροψία καθώς και για τις απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις. Τα περιστατικά διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές ώστε να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου και αν αυτή είναι αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας, τότε θα γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες προσπάθειες, για εντοπισμό των ενόχων και θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή με σκοπό να τιμωρηθούν παραδειγματικά έτσι ώστε μελλοντικά να αποτραπούν άλλες απώλειες στον ήδη εξαιρετικά απειλούμενο και ευάλωτο πληθυσμό Γυπών στο νησί.

279432607_5187367434643255_7355633146460881607_n.jpg
Ο πομπός του Ίκαρου θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πού κινήθηκε το πουλί τις τελευταίες ημέρες πριν από τον θάνατό του © Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας



Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται ως πιθανότερο σενάριο η δηλητηρίαση, κάτι το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις. Ήδη, η παγκύπρια απογραφή του Γύπα, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενισχύει αυτό το ειδεχθές σενάριο, καθώς έχει καταγραφεί απώλεια του 50% του πληθυσμού σε σχέση με πέρσι. Πιο συγκεκριμένα, βάσει της περσινής απογραφής, ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο το 2021 αριθμούσε 15-20 πουλιά, ενώ σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις 8 Γύπες. Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στον κυπριακό πληθυσμό του Γύπα, με απώλεια πουλιών που βρίσκονταν σε διαδικασία αναπαραγωγής, καθώς και πισωγύρισμα των προσπαθειών που γίνονται για τη διατήρηση του είδους στην Κύπρο μέσω του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες».

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και τιμωρείται με μέχρι και τρία χρόνια φυλάκιση ή/και πρόστιμο που ανέρχεται στα €20.000 βάσει του περί Προστασίας και Διαχείρισης των Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου ενώ σε περίπτωση που προκληθεί ουσιαστική βλάβη σε προστατευόμενο είδος όπως ο Γύπας, ο περί Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος, προβλέπει ποινή μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση ή/και χρηματικό πρόστιμο €500.000.

Τέλος, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το BirdLife Cyprus καλούν οποιοδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με το πιο πάνω περιστατικό, να επικοινωνήσει με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

gypas.jpg
Φωτογραφία: Χάρης Νικολάου



Η ανάρτηση του Λειτουργού του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χάρη Νικολάου.



Η Cyprus from Air ανέβασε μια πολύ όμορφη φωτογραφία του Ίκαρου, γράφοντας τα εξής: «Τον Δεκέμβριο του 2019 μάζευες κλαράκια για να δημιουργήσεις τη δική σου φωλιά... Αντίο, φίλε Ικαρε ..

Κάπου σε ένα άλλο σύμπαν τώρα θα πετάς ξανά ελεύθερος χαρούμενος… δυστυχώς ήρθες σε ένα νησί που δεν αγαπάμε τα πουλιά, δεν αγαπάμε τα φίδια, δεν αγαπάμε τις αλεπούδες… Σε ένα νησί που μόνο άνθρωποι δικαιούνται να ζουν…».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ