Το να αποκαλείς έναν εργαζόμενο «φαλακρό» είναι σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με βρετανικό δικαστήριο

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το να σχολιάζει κανείς τη φαλάκρα ενός άντρα είναι αντίστοιχο με το να παρατηρεί το μέγεθος του στήθους μίας γυναίκας.

Article featured image
Article featured image


Ο Tony Finn εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος σε μια εταιρεία για 24 χρόνια, πριν απολυθεί το Μάιο του 2021. Πήγε την εταιρεία στα δικαστήρια, καταγγέλλοντας παράνομη απόλυση και σεξουαλική παρενόχληση από τον επόπτη τού εργοστασίου, Jamie King.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στα δικαστικά έγγραφα, ο Finn ισχυρίζεται ότι τον Ιούλιο του 2019 κατά τη διάρκεια ενός καβγά που είχε ξεσπάσει στους χώρους παραγωγής, ο προϊστάμενός του τον είχε αποκαλέσει «bald cunt» (φαλακρό μ@@@ί). Η λογομαχία με τον κ. King, ο οποίος είναι 30 χρόνια νεότερος από τον κ. Finn, άφησε τον ενάγοντα «φοβισμένο για την προσωπική του ασφάλεια». Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο απολυμένος εργαζόμενος αναστατώθηκε λιγότερο από τους χυδαίους χαρακτηρισμούς του King απ' ό,τι από τον χαρακτηρισμό για την απώλεια των μαλλιών του.

Οι δικαστές, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Μπρέιν, αποφάνθηκαν ότι η παρατήρηση για τη φαλάκρα του προσφεύγοντος δεν ήταν απλώς προσβλητική, αλλά, στην πραγματικότητα, λεκτική κακοποίηση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, και με δεδομένο ότι η απώλεια μαλλιών στους άντρες είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ’ ό,τι στις γυναίκες, το να χαρακτηρίζεις κάποιον «φαλακρό» αποτελεί μορφή διάκρισης με βάση το φύλο του.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ακόμα ότι το να σχολιάζει κανείς τη φαλάκρα ενός άντρα είναι αντίστοιχο με το να παρατηρεί το μέγεθος του στήθους μίας γυναίκας.

Η απόφαση ελήφθη από τρεις άντρες δικαστές, οι οποίοι, κατά την ανάγνωσή της, εξέφρασαν θλίψη και για τη δική τους απώλεια μαλλιών.


Το σκεπτικό των δικαστών στην υπόθεση του Τόνι Finn στη Βρετανία

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αναφορά με αυτόν τον υποτιμητικό τρόπο ήταν ανεπιθύμητη συμπεριφορά όσον αφορά στον εργαζόμενο», διαπίστωσε το δικαστήριο.

«Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο κ. King ήταν εριστική. Παρότι, όπως διαπιστώνουμε, η έντονη γλώσσα ήταν συνηθισμένη στο εργοστάσιο του Γιορκσάιρ, ο κ. King, κατά τη γνώμη μας, ξεπέρασε τα όρια κάνοντας προσωπικές παρατηρήσεις στον ενάγοντα αναφορικά με την εμφάνισή του», υπογράμμισαν οι δικαστές.

«Είναι δύσκολο να θεωρήσουμε ότι ο κ. King εκστόμισε αυτές τις λέξεις με άλλο σκοπό, από το να θίξει την αξιοπρέπεια του κ. Finn και να δημιουργήσει εκφοβιστικό, εχθρικό, ταπεινωτικό, εξευτελιστικό ή προσβλητικό κλίμα για τον εργαζόμενο», σημειώνεται στην απόφαση.


Ο χαρακτηρισμός «φαλακρός» σχετίζεται εγγενώς με το φύλο

«Κατά την κρίση μας, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης της λέξης ''φαλακρός'' και του φύλου του προσφεύγοντος», διαπίστωσαν οι δικαστές, και κατέληξαν: «Θεωρούμε ότι ο χαρακτηρισμός σχετίζεται εγγενώς με το φύλο».

Στο πλαίσιο της απόφασής τους, οι δικαστές αναφέρθηκαν σε μία προηγούμενη υπόθεση, κατά την οποία ένας άνδρας κρίθηκε ένοχος για τη σεξουαλική παρενόχληση μίας γυναίκας, μετά από παρατήρηση που έκανε σχετικά με το μέγεθος του στήθους της.

«Είναι πολύ πιο πιθανό ένα άτομο που θα γινόταν αποδέκτης ενός σχολίου όπως αυτό που έγινε στην εν λόγω υπόθεση, να ήταν γυναίκα», αποφάνθηκαν οι δικαστές. «Αντίστοιχα, ο αποδέκτης ενός σχολίου για την απώλεια των μαλλιών του, πιθανότερα θα ήταν άντρας».

«Ο κ. King σχολίασε την εμφάνιση του προσφεύγοντος, αναφερόμενος σε ένα χαρακτηριστικό, το οποίο απαντάται συχνότερα μεταξύ των αντρών.

»Το δικαστήριο, επομένως, διαπιστώνει ότι η συμπεριφορά του κ. King ήταν ανεπιθύμητη και αποτέλεσε παραβίαση της αξιοπρέπειας του ενάγοντος, δημιουργώντας εκφοβιστικό περιβάλλον γι’ αυτόν, ενώ η πρόθεση ήταν ακριβώς αυτή και σχετιζόταν άμεσα με το φύλο του», κατέληξαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα, δεν έχει οριστεί το μέγεθος της αποζημίωσης που θα λάβει ο Finn.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ