Το ουκρανικό συγκρότημα Kalush Orchestra νίκησε στη Eurovision εν μέσω του πολέμου στη χώρα τους
Η κατάταξη των υπολοίπων χωρών.
Κυριακή 15 Μαΐου 2022
3
λεπτά
Σε μία βραδιά γεμάτη μουσική, θέαμα και αντιπολεμικά μηνύματα, μεγάλη νικήτρια της 66ης Eurovision αναδείχθηκε η Ουκρανία με το τραγούδι Stefania. Όπως περιμέναμε, το συγκρότημα Kalush Orchestra, σάρωσε στις ψήφους του κοινού και με 631 πόντους κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο. Μετά την ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών ήταν πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Σαμ Ράιντερ και το τραγούδι Spaceman. Η ψηφοφορία του κοινού, όμως, έκανε την ανατροπή. Η Ελλάδα με το Die Together και την Αμάντα Γεωργιάδη τερμάτισε στην 8η θέση με 215 βαθμούς.
Η Ουκρανία ήταν το απόλυτο φαβορί εδώ και δύο μήνες. Η χώρα που βιώνει αυτήν τη στιγμή τη φρίκη του πολέμου, πήρε εκατοντάδες ψήφους από το televoting, με το κοινό να της δείχνει με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή του. Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Ουκρανία αναδεικνύεται νικήτρια της Eurovision μετά το 2004 και το 2016.
Στη δεύτερη θέση με 466 βαθμούς τερμάτισε το Ηνωμένο Βασίλειο με το κομμάτι Space Man, ενώ τρίτη ήρθε η εκρηκτική Chanel από την Ισπανία με το Slo Mo. Την πεντάδα έκλεισε η Σουηδία και η Σερβία. Οι οικοδεσπότες Ιταλοί τερμάτισαν στην έκτη θέση, ενώ την έκπληξη έκανε η Μολδαβία που σκαρφάλωσε στην 7η θέση. Όσο για την Ελλάδα, όπως είπαμε, κατάφερε να μπει για άλλη μια φορά στην κορυφαία δεκάδα, τερματίζοντας στην 8η θέση. Την 9η θέση κατέλαβε η Πορτογαλία και τη 10η η Νορβηγία.
— Eurovision Song Contest (@Eurovision) May 14, 2022
Ποιοι είναι οι Kalush Orchestra από την Ουκρανία
Οι τρεις άνδρες, που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία των Kalush Orchestra το 2019, είναι ο ράπερ OlehPsiuk, ο πολυοργανοπαίκτης Ihor Didenchuk και ο MC Kylymen. Μάλιστα, ο Didenchuk έχει και εμπειρία από τον θεσμό της Eurovision, μιας και πήγε και πέρυσι στο Ρότερνταμ, παίζοντας φλάουτο για το κομμάτι «Go_A». Το πρώτο album του συγκροτήματος με τίτλο HOTIN κυκλοφόρησε μέσα στο 2021, με τους Ουκρανούς να το λατρεύουν. Στο μεταξύ το κομμάτι «Zori», το οποίο ξεχωρίζει στον δίσκο, «χτύπησε» πάνω από δύο εκατομμύρια ακροάσεις στο Spotify.
Πρόσφατα, οι Kalush Orchestra «μεγάλωσαν», με τρεις ακόμη μουσικούς να μπαίνουν στο σχήμα. Η μουσική που παίζουν είναι ένα μείγμα από χιπ χοπ και παραδοσιακό ήχο, δένοντας τέλεια το παρελθόν με το σήμερα. Ενδεικτικό της απήχησης του γκρουπ στην Ουκρανία είναι το γεγονός πως στον εθνικό τελικό σάρωσαν σε ψήφους. Όσον αφορά το κομμάτι, με το οποίο θα πάνε τώρα στη Eurovision, σε αντίθεση με το τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν έχει πολιτικό στίχο.
Το «Stefania» είναι γραμμένο στα ουκρανικά και μιλάει για τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του. Μία από τις λέξεις-κλειδιά του τραγουδιού είναι το «колискова», που σημαίνει «νανούρισμα». Με τη λέξη αυτή ο τραγουδιστής αναφέρεται στις καλές αναμνήσεις που έχει από τη μητέρα του. Παράλληλα, κάθε στίχος ραπ τελειώνει με την πρόταση «Lyuli lyuli lyuli», το οποίο είναι ένα κλασικό σλαβικό νανούρισμα.
Το τραγούδι ξεκινά με την ιστορία ενός παιδιού, που αντιλαμβάνεται πως η μητέρα του έχει γεράσει. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μητέρα, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να μεγαλώσει το παιδί της. Μέσα στο κομμάτι υπάρχει κι ένας στίχος, ο οποίος λέει πως «πάντα θα γυρνάω σε εσένα από κατεστραμμένους δρόμους», με πολλούς Eurofans να τον συνδέουν - λανθασμένα βέβαια - με τον πόλεμο, που «πληγώνει» αυτή τη στιγμή τον λαό της Ουκρανίας.