Απόψε παίζει τελικός Eurovision

Δείτε τις χώρες που θα διαγωνιστούν, τη σειρά της Ελλάδας, τα φαβορί και τα προγνωστικά.

Article featured image
Article featured image


H αναμονή -για όλους τους Eurofans- πλησιάζει στο τέλος της αφού μόλις λίγες ώρες μας χωρίζουν από τον μεγάλο τελικό της Eurovision 2022, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί απόψε Σάββατο (14/5) στο Pala Olimpico του Τορίνο με τη συμμετοχή 25 χωρών. Το Pala Olimpico (γνωστό και ως Pala Alpitour) άνοιξε για πρώτη φορά το 2005 και έχει χωρητικότητα 12.350 ατόμων.

Στον μεγάλο τελικό θα συμμετέχουν οι 10 χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό της Τρίτης (10/5), οι 10 χώρες που προκρίθηκαν από τον Β’ Ημιτελικό της Πέμπτης (12/5) και τέλος, οι Big 5 (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) του διαγωνισμού.

Να θυμίσουμε ότι η Κύπρος δεν προκρίθηκε στον τελικό, ενώ η ελληνική συμμετοχή με την Αμάντα Γεωργιάδη και το τραγούδι «Die Together» θα εμφανιστεί στο δεύτερο μισό του διαγωνισμού και συγκεκριμένα στη 17η - κατά σειρά - θέση.



Τελικός Eurovision 2022: Ποιες χώρες πέρασαν


Από τον Α’ Ημιτελικό στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου της Eurovision 2022 πέρασαν οι παρακάτω χώρες:

Ελβετία

Αρμενία

Ισλανδία

Λιθουανία

Πορτογαλία

Νορβηγία

Ελλάδα

Ουκρανία

Μολδαβία

Ολλανδία


Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν από τον Β’ ημιτελικό στον τελικό, είναι:

Βέλγιο

Τσεχία

Αζερμπαϊτζάν

Πολωνία

Φινλανδία

Εσθονία

Αυστραλία

Σουηδία

Ρουμανία

Σερβία



Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον αποψινό τελικό


1. Τσεχία: We Are Domi – Lights Off

2. Ρουμανία: WRS – Llámame

3. Πορτογαλία: MARO – Saudade, Saudade

4. Φινλανδία: The Rasmus – Jezebel

5. Ελβετία: Marius Bear – Boys Do Cry

6. Γαλλία: Alvan & Ahez – Fulenn

7. Νορβηγία: Subwoolfer – Give That Wolf A Banana

8. Αρμενία: Rosa Linn – Snap

9. Ιταλία: Mahmood & Blanco – Brividi

10. Ισπανία: Chanel – SloMo

11. Ολλανδία: S10 – De Diepte

12. Ουκρανία: Kalush Orchestra – Stefania

13. Γερμανία: Malik Harris – Rockstars

14. Λιθουανία: Monika Liu – Sentimentai

15. Αζερμπαϊτζάν: Nadir Rustamli – Fade To Black

16. Βέλγιο: Jérémie Makiese – Miss You

17. ΕΛΛΑΔΑ: AMANDA GEORGIADI TENFJORD – DIE TOGETHER

18. Ισλανδία: Systur – Með Hækkandi Sól

19. Μολδαβία: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – Trenulețul

20. Σουηδία: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer

21. Αυστραλία: Sheldon Riley – Not The Same

22. Ηνωμένο Βασίλειο: Sam Ryder – Space Man

23. Πολωνία: Ochman – River

24. Σερβία: Konstrakta – In Corpore Sano

25. Εσθονία: Stefan – Hope


Η επανεμφάνιση των Maneskin


Μία στιγμή που περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία οι Eurofans είναι η εμφάνιση των περσινών νικητών Maneskin επί σκηνής. Το συγκρότημα που χάρισε ξανά την πρωτιά στην Ιταλία μετά από 30 χρόνια θα ανέβει στη σκηνή του Pala Olimpico και θα ερμηνεύσει το νέο του τραγούδι «Supermodel», το οποίο κυκλοφόρησε χθες Παρασκευή (13/5).

Οι Maneskin ξεκίνησαν από την ενδέκατη σεζόν του ιταλικού X-Factor όπου ήρθαν μεν δεύτεροι, αλλά υπέγραψαν συμβόλαιο με τη Sony Music, αλλά διεθνώς έγιναν διάσημοι όταν κέρδισαν το Φεστιβάλ Μουσικής «Sanremo» που αποτέλεσε το εισιτήριό τους για τη Eurovision 2021 όπου κυριολεκτικά, αποθεώθηκαν.

Μετά τη νίκη τους στη Eurovision πέρσι με το τραγούδι «Zitti E Buoni» η πορεία των Maneskin είναι συνεχώς ανοδική, γνωρίζοντας επιτυχία στα chart σε όλο τον κόσμο με το «I Wanna Be Your Slave» και «Beggin’», με το πρώτο να φτάνει στο νούμερο 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το δεύτερο να φτάνει στο νούμερο 13 στις ΗΠΑ, ενώ αυτήν τη στιγμή οι Maneskin μετράνε πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια ακροάσεις σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.


Τα φαβορί και τα προγνωστικά για τη θέση της Ελλάδας


Τα στοιχήματα για τις συμμετοχές που θα φτάσουν στην πρώτη πεντάδα έχουν πάρει «φωτιά», με την Ουκρανία να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση , ούσα το απόλυτο φαβορί για τη νίκη του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2022.

Ωστόσο, στις αμέσως επόμενες θέσεις της πρώτης 5άδας υπάρχουν αλλαγές με την διοργανώτρια Ιταλία να πέφτει στην τέταρτη θέση από τη δεύτερη όπου βρισκόταν σταθερά μέχρι στιγμής. Έτσι, στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον η Σουηδία και στην τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην τέταρτη θέση συναντάμε την Ιταλία, όπως αναφέραμε παραπάνω, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και η Σερβία στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

Η Ελλάδα με το Die Together της Αμάντα Γεωργιάδη φιγουράρει πλέον στην όγδοη θέση ενώ το Τοπ-10 συμπληρώνουν οι Πολωνία, Νορβηγία και Ολλανδία στις θέσεις επτά, εννέα και δέκα αντίστοιχα.

Σημείωση: Η σειρά αλλάζει οπότε μπορείτε να δείτε Live την κατάταξη των προγνωστικών εδώ.

Στιγμιότυπο 2022-05-14, 4.05.10 μμ.png


Η ψηφοφορία


Απόψε κρίνεται το 50% του τελικού αποτελέσματος, με την ψηφοφορία των τηλεθεατών, ενώ το άλλο 50% διαμορφώθηκε με την ψήφο των εθνικών επιτροπών. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον μεγάλο τελικό της Eurovision, θα το ανακοινώσει η Στεφανία Λυμπερακάκη, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στον περσινό διαγωνισμό, κατακτώντας τη 10η θέση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ