Η Βρετανία θα κόψει νόμισμα στα χρώματα του Pride

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο θα γιορτάσει τα 50 χρόνια Pride στο HB.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Royal Mint

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου θα γιορτάσει τα 50 χρόνια Pride με ένα πολύχρωμο νόμισμα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Το νόμισμα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για αγορά αργότερα φέτος το καλοκαίρι, σχεδιάστηκε από τον Dominique Holmes, έναν Λονδρέζο καλλιτέχνη, συγγραφέα και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή.

Το νέο νόμισμα των 50 πενών απεικονίζει από τη μια όψη τη συνήθη απεικόνιση της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και από την άλλη αναγράφονται οι λέξεις «διαμαρτυρία, ορατότητα, ενότητα και ισότητα», οι οποίες συνοδεύονται από ουράνια τόξα.

50-Years-of-Pride-2022-UK-50p-Silver-Proof-Coloured-Coin-Obverse-UK22PSPC_city.jpg



Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μαύρες και καφέ ρίγες που αντιπροσωπεύουν τα άτομα με μαύρο χρώμα δέρματος που είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, καθώς και ροζ, γαλάζιο και λευκό που αντιπροσωπεύουν το τρανς Pride.

Η Clare Maclennan, επικεφαλής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου για το αναμνηστικό νόμισμα, είπε ότι είναι «προνόμιο να σημειώνουμε 50 χρόνια προόδου» και Pride στη Βρετανία με το νέο νόμισμα.

«Είναι το πρώτο βρετανικό νόμισμα αφιερωμένο στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ της Βρετανίας, με την τεχνολογία έγχρωμης εκτύπωσης που αιχμαλωτίζει το πνεύμα του Pride UK με τα εμβληματικά χρώματα του ουράνιου τόξου», δήλωσε η Maclennan.

Ο Asad Shaykh, διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας στο Pride του Λονδίνου, είπε ότι ήταν «προνόμιο να συνεργάζομαι με το Βασιλικό Νομισματοκοπείο και να βλέπω την καταμέτρηση να πραγματοποιείται».

Αυτός ο Ιούλιος σηματοδοτεί 50 χρόνια από την πρώτη πορεία υπερηφάνειας του Ηνωμένου Βασιλείου, που διοργανώθηκε από το «Gay Liberation Front», το 1972.

_124793483_rainbow50p_city.jpg



Τον Απρίλιο, το «Pride in London» (ο όμιλος που διοργανώνει επί του παρόντος τις εκδηλώσεις Pride της πρωτεύουσας, που ιδρύθηκε το 2012) επιβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει εκ νέου την ιστορική διαδρομή του 1972 για την πορεία του 2022. Θα ξεκινήσει στο Hyde Park, όπου έγινε το πρώτο πικ-νικ μετά την πορεία το 1972. Ήταν επίσης η τοποθεσία όπου οι εργατικές ομάδες ανθρακωρύχων έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα το 1985.

Το «Pride in London» έχει δεχτεί σκληρή κριτική τα τελευταία χρόνια. Το 2021, πέντε από τα πιο επιφανή μέλη της ομάδας, αποσύρθηκαν μετά από καταγγελίες για ρατσισμό και εκφοβισμό στον οργανισμό.


Με πληροφορίες από PinkNews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ