O «Spider-Man του Σουδάν» φόρεσε τη μάσκα του και έγινε σύμβολο της αντίστασης

Ντυμένος με τη γνωστή του στολή, ο «Spidey» είναι ένα σύμβολο διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού καθεστώτος στη χώρα.[ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Guardian

Η βία και οι συλλήψεις δεν θα αποτρέψουν τους νεαρούς ακτιβιστές του Σουδάν από το να αντισταθούν στον στρατό που «έκλεψε την επανάστασή μας», λέει ένας άνδρας που αντιμετωπίζει τα δακρυγόνα και τις σφαίρες φορώντας μια μπλε και κόκκινη στολή υπερήρωα.

Συμμετέχοντας σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του Guardian, «ο Spider-Man του Σουδάν», ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του για την ασφάλειά του, έχει γίνει σύμβολο των διαμαρτυριών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Ντυμένος με το γνωστό κοστούμι και τη μάσκα του του γνωστού υπερήρωα, αντιμετωπίζει δακρυγόνα, κανόνια νερού και σφαίρες, μαζί με άλλους διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ο παιδικός του φίλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν επίσης κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις απέναντι σε γυναίκες και για καταστολή εναντίον ακτιβιστών.

Ο «Spider-Man του Σουδάν» χρησιμοποιεί τη στολή του ως φόρο τιμής στον φίλο του, λιγότερο ως μεταμφίεση και περισσότερο ως σύμβολο τόσο της απώλειάς του όσο και της αφήγησης που άκουγαν όταν ήταν παιδιά.



Ο «Spidey» ήταν μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων των οποίων οι διαμαρτυρίες το 2019 οδήγησαν στην πτώση του δικτάτορα Omar al-Bashir και στη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.

«Τα στρατιωτικά και αντεπαναστατικά κόμματα, έκλεψαν την επανάσταση του Σουδάν. Είναι σαν την πρώην κυβέρνηση των 30 ετών – δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ τους και του Εθνικού Κογκρέσου [του Μπασίρ]», είπε. «Είναι δικτάτορες και θέλουν μόνο έλεγχο».



Ο «Spidey» κινηματογραφήθηκε ως συμμετέχων στις διαδηλώσεις, καθώς και στον άλλο του ρόλο, ως αυτοδίδακτος επιστήμονας που διδάσκει ρομποτική σε μικρά παιδιά.

Σε μια μυστική συνάντηση μιας επιτροπής αντίστασης που συντονίζει τις τοπικές ενέργειες γύρω από το Σουδάν, ο «Spidey» και οι συνάδελφοί του ακτιβιστές μίλησαν για το πώς ένιωθαν ενωμένοι με τους Σουδανούς στον στόχο τους να ανατρέψουν τον στρατό, ανεξάρτητα από τη βία που ασκήθηκε εναντίον τους.

«Η νύχτα έρχεται και η νύχτα φεύγει, κάθε μέρα είναι έτσι», είπε ο «Spidey». «Με το θέλημα του Θεού, εξακολουθούμε να βγαίνουμε. Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να προσπαθούμε να ελευθερώσουμε τη χώρα και δεν φοβόμαστε. Ο λαός του Σουδάν, όλοι τους, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις ασφαλείας και τις σφαίρες τους».



Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, μια ομάδα υπέρ των μεταρρυθμίσεων που έχει επίσης προειδοποιήσει για την αυξημένη χρήση κυνηγετικών όπλων στα πλήθη από τις δυνάμεις ασφαλείας, προκαλώντας μεγάλους αριθμούς απωλειών.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Phil Cox, ο «Spidey» αποτελεί μια αναπαράσταση της ατμόσφαιρας στη χώρα. Το χαρακτηριστικό κουστούμι του φαίνεται να ενεργοποιεί τους διαδηλωτές γύρω του.


Δείτε τo ντοκιμαντέρ του Guardian, «Ο Spider-Man του Σουδάν»:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ