Τι συμβαίνει με την ευλογιά των πιθήκων;

Όσα -πολύ ενδιαφέροντα- είπε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι». [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image


Για την ευλογιά των πιθήκων, κρούσματα της οποίας εμφανίστηκαν σε αρκετές χώρες, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Ο εν λόγω ιός ανιχνεύθηκε από παλιά, ωστόσο, τη δεκαετία 1960-1970, «ο ΠΟΥ έβαλε στόχο να εξαλείψει τον ανθρώπινο ιό της ευλογιάς, μπαίνοντας σε έναν αγώνα δρόμου για εμβολιασμό σχεδόν όλου του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό έγινε κατορθωτό το 1973 οπότε και εξαλείφθηκε ο ιός της ανθρώπινης ευλογιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Καραγιάννης.

Από τότε γνωρίζαμε για την ύπαρξη και άλλων ιών ευλογιάς, όπως είναι η ευλογιά των πιθήκων, του ελέφαντα, των καναρινιών και των αγελάδων.

Ο ιός των αγελάδων, όπως εξήγησε ο Δρ Καραγιάννης, ήταν αυτός που χρησιμοποιήθηκε για να αναπτυχθεί το εμβόλιο κατά της ανθρώπινης ευλογιάς, εξαιτίας της διασταυρούμενης ανοσίας που είχε εντοπίσει -τον προηγούμενο αιώνα- ο πατέρας των εμβολίων, Edward Jenner. [Διαβάστε εδώ για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία του Edward Jenner και του πρώτου εμβολίου στην ιστορία της ανθρωπότητας].

Όσοι -μεγαλύτερης ηλικίας- είχαν εμβολιαστεί κατά της ανθρώπινης ευλογιάς, ενδεχομένως να έχουν και κάποιου είδους προστασία και από την ευλογιά των πιθήκων, σημείωσε ο Δρ Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι «οι νεαρότεροι είναι πιο επιρρεπείς».



Η παγκόσμια κατάσταση

«Η χώρα που παρουσιάζει τα περισσότερα κρούσματα είναι η Πορτογαλία με περισσότερα από 40 κρούσματα. Αυτό μπορεί όμως, να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς δεν γνωρίζουμε πόσοι άλλοι έχουν αναπτύξει κάποια συμπτώματα».

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό αυτοί που μολύνονται θα αναπτύξουν και εξανθήματα - ήπια ή όχι. «Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η ευλογιά των πιθήκων έχει εντοπιστεί κυρίως σε άντρες που κάνουν σεξ με άντρες», είπε ο Δρ Καραγιάννης, τονίζοντας βέβαια ότι αυτό είναι άσχετο με τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου ατόμου και ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα άτομα, καθώς η μετάδοσή του γίνεται μέσω της πολύ στενής επαφής.

«Τα εξανθήματα μπορεί να αναπτυχθούν και εντός της στοματικής κοιλότητας, οπότε το σάλιο μπορεί να μολυνθεί όταν οι φουσκάλες σπάσουν και το υγρό που είναι γεμάτο με ιούς, ανακατευθεί με το σάλιο. Επομένως, μιλώντας κάποιος ή όταν βήξει, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σταγονιδίων. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή ενδύματα του ασθενούς». Πρόκειται για έναν ανθεκτικό ιό στο περιβάλλον, όπως ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης.

Ερωτηθείς εάν ο ιός μπορεί να ξεφύγει, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με ακόμα μια επιδημία ή και πανδημία, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι «Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί. Φυσικά είναι η πρώτη φορά που γίνεται εξαγωγή του ιού από την Αφρική όπου είναι ενδημικός, είναι δηλαδή η πρώτη φορά που ο ιός ‘έχει φύγει’ από τα αφρικανικά σύνορα. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι την έκταση του προβλήματος, αλλά γνωρίζουμε ότι ο εν λόγω ιός -εν αντιθέσει με τον κορωνοϊό- δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Πρέπει να υπάρξει πολύ στενή επαφή, ενώ η μετάδοση ξεκινά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων».

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει ενδεχόμενο να εξαπλωθεί και στην Κύπρο, ο Δρ Καραγιάννης απάντησε πως ο ιός μεταφέρθηκε σε χώρες μέσω ατόμων που ταξίδεψαν. Αναφερόμενος στην περίπτωση του ΗΒ, είπε ότι το πρώτο κρούσμα αφορούσε άτομο που ταξίδεψε από την Αφρική, μεταφέροντάς τον. Οι επόμενες ωστόσο, περιπτώσεις ήταν άτομα που δεν ταξίδεψαν, αλλά μολύνθηκαν μέσα στην κοινότητα. «Με τον ίδιο τρόπο, μέσω των αεροπορικών μετακινήσεων, ο ιός μπορεί να ταξιδέψει από το ένα άκρο της γης στο άλλο με μεγάλη ευκολία. Έτσι εισήχθη και ο ιός από τον Καναδά στις ΗΠΑ», ανέφερε καταληκτικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ