Οι 7 εξωπραγματικές λίμνες της Ευρώπης που η βουτιά είναι must

Κρυστάλλινα νερά και συγκλονιστική φύση.

Article featured image
Article featured image

Δέντρα που βουτάνε στο νερό, ογκώδεις ορεινοί όγκοι, κατάφυτες πλαγιές και ηρεμία είναι τα βασικά συστατικά του να κολυμπάς στις λίμνες της Ευρώπης. Αν εμείς, τους καλοκαιρινούς μήνες, με κάθε ευκαιρία πεταγόμαστε στην πιο κοντινή παραλία, οι Αυστριακοί, για παράδειγμα, κάνουν απλωτές στις λίμνες.

Πολλές λίμνες στην Ευρώπη αποτελούν παραθεριστικά κέντρα. Είναι πλήρως οργανωμένες, με καταλύματα, εστιατόρια, καφέ και πλαζ ενώ δίνουν τη δυνατότητα για σπορ στο νερό, όπως ποδηλασία, πεζοπορία και αναρρίχηση. Συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου αλλά παρόλα αυτά μπορείτε εύκολα να βρείτε απομονωμένα σημεία για prive βουτιές και ηλιοθεραπεία. Αν ο δρόμος σας, σας βγάλει κοντά στις παρακάτω περιοχές μην παραλείψετε να βουτήξετε στις λίμνες.


Walchensee, Γερμανία

Πανέμορφη, μεγάλη λίμνη, περιτριγυρισμένη από πυκνό ελατόδασος. Απέχει περίπου 85 χλμ. νότια του Μονάχου και θα τη συναντήσετε στα 800 μ. υψόμετρο, αφού πρώτα περάσετε από δυο μικρότερες. Εδώ θα βρείτε μικρές πολύ χαριτωμένες παραλίες με βοτσαλάκι και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά για να κάνετε τη βουτιά σας και μάλιστα αρκετά βαθιά, ξύλινα σπιτάκια ανάμεσα στα δέντρα, χώρο για κάμπινγκ αλλά και βαρκάκια, κανό και SUP για να κάνετε τις βόλτες σας.

eulk1.png
Η Walchensee στη Γερμανία/Photo: Shutterstock




Μπορείτε επίσης να κάνετε πεζοπορία μέσα στο δάσος αλλά και ποδήλατο. Στο νοτιοανατολικό άκρο της βρίσκεται και οικισμός σε απίθανο βαυβαρικό στυλ, ενώ στο ακριβώς απέναντι άκρο τρέχει και ένα ποταμάκι.

Annecy, Γαλλία

Βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την ομώνυμη πόλη, σχετικά κοντά στα σύνορα με την Ελβετία και στη σκιά των Άλπεων. Θεωρείται η πιο καθαρή λίμνη στην Ευρώπη και παρότι βρίσκεται στα 450 μ. υψόμετρο το νερό της είναι κάπως πιο ζεστό καθώς θερμαίνεται από υπόγειες θερμές πηγές. Κατά μήκος της υπάρχουν παραλίες, καφέ, λιμανάκια, πύργοι και αρχοντικά αλλά και πυκνή πυκνή βλάστηση. Μπορείτε να κάνετε τη βουτιά σας στις οργανωμένες πλαζ, πολλές εκ των οποίων χρεώνουν για τη χρήση, ή να βρείτε τα δικά σας μυστικά κολπάκια μακριά από την πολυκοσμία. Μπορείτε επίσης να κάνετε ποδηλατάδα παράλληλα με τη λίμνη, θαλάσσιο ποδήλατο, να πάτε βόλτα με βαρκάκι ή απλά να απολαύσετε το μπάνιο σας.



Fiastra, Ιταλία

Η Fiastra, είναι μια πανέμορφη, πολύ μακρόστενη, τεχνητή λίμνη ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά που δημιουργήθηκε το 1955 από το φράγμα του ποταμού Fiastrone. Βρίσκεται περίπου στα 640 μ. υψόμετρο, στην επαρχία της Marcerata, έχει υπέροχη φύση γύρω της και βάθος που φτάνει στα 87 μ. κοντά στο φράγμα. Θα βρείτε υπέροχες παραλίες αλλά και μικρά σημεία για να κάνετε τις βουτιές σας, κάμπινγκ, εστιατόρια και μπαρ αλλά και διαδρομές για να απολαύσετε την ποδηλατάδα σας. Αν σας αρέσει το ψάρεμα μπορείτε επίσης να βρείτε αρκετά είδη ψαριών ενώ μπορείτε να κάνετε και βόλτα με σκάφος. Ρίξτε και μια μάσκα στη βαλίτσα καθώς στον βυθό της λίμνης υπάρχει και ένα βυθισμένο χωριό.


Negratín, Ισπανία

Μακρόστενη, δαντελωτή λίμνη κοντά στη Γρανάδα, στα νότια της Ισπανίας, που είναι μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ανδαλουσίας. Σχηματίζεται από το φράγμα Negratín του ποταμού Guadiana Menor. Τα νερά της είναι υπέροχα γαλαζοπράσινα και τέλεια για κολύμπι. Μπορεί να μην έχει την πυκνή φύση των παραπάνω λιμνών που φτάνει μέχρι το νερό, έχει όμως τη δική της χάρη. Το τοπίο εναλλάσσεται ανάμεσα σε απόκρημνους βράχους και ομαλές ακτές. Εκτός από βουτιές μπορείτε να κάνετε κωπηλασία, ιστιοπλοΐα ή να απολαύσετε τον καφέ σας θαυμάζοντας το τοπίο.

eulk2.png
Το τοπίο εναλλάσσεται ανάμεσα σε απόκρημνους βράχους και ομαλές ακτές στη λίμνη Negratin της Ισπανίας/Photo: Shutterstock


Mondsee, Αυστρία

Η Mondsee δεν είναι η μοναδική λίμνη στην περιοχή, γειτονεύει με αρκετές, αν ρίξετε μια ματιά στο χάρτη θα δείτε ότι τριγύρω υπάρχουν πάνω από πέντε μικρότερες λίμνες και μια πολύ μεγαλύτερη η Attersee. Το τοπίο στην Mondsee είναι εντυπωσιακό ενώ μαζί με τη μικρότερη γειτονική Irrsee είναι οι θερμότερες στην περιοχή με το νερό να αγγίζει συχνά τους 27 °C. Καταπράσινοι ορεινοί όγκοι την κυκλώνουν και κάνουν τις βουτιές εδώ να έχουν άλλη γλύκα, δεν είναι και λίγο να βουτάτε με φόντο τις Άλπεις. Εκτός από βουτιές μπορείτε να κάνετε ιστιοπλοΐα, surfing ή kitesurfing, αλλά και να περιηγηθείτε στην γραφική ομώνυμη πόλη.



Bohinj, Slovenia

Αν επισκεφθείτε τη Σλοβενία, αξίζει να φτάσετε μέχρι τη λίμνη Bohinj στα 526 μ. υψόμετρο. Το δάσος φτάνει στην κυριολεξία μέχρι το νερό της και τα βουνά καθρεφτίζονται στην επιφάνειά της κάνοντας το όλο τοπίο να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Βρίσκεται εντός της κοιλάδας Bohinj των Ιουλιανών Άλπεων, στο Εθνικό Πάρκο Triglav. Πρόκειται για ένα πραγματικά παρθένο, γαλήνιο μέρος καθώς με ήπια τουριστική ανάπτυξη δεδομένου ότι είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου. Εδώ υπάρχουν άπειρα σημεία με φυσικό ίσκιο για να απλώσετε την πετσέτα σας και να βουτήξετε στα δροσερά νερά της. Αν θέλετε έξτρα fun μπορείτε να κάνετε SUP και κανό ή να νοικιάσετε ένα ξύλινο βαρκάκι και να βολτάρετε χαλαρά στη λίμνη. Αν ψαρεύετε σημειώστε πως εδώ υπάρχουν 16 είδη ψαριών. Σημειώστε πως μόνο το ένα δέκατο της λίμνης είναι πιο ρηχό από 10 μέτρα και το 80% είναι βαθύτερο από 20 μέτρα ενώ το 20% φτάνει τα 40 μέτρα.



Caumasee, Ελβετία

Δεν είναι από τις μεγαλύτερες λίμνες που έχετε δει, είναι όμως συγκλονιστική. Το σμαραγδί της χρώμα, τα έλατα που σχεδόν βουτάνε στο νερό, το μικρό κατάφυτο νησάκι της και το γεγονός ότι είναι στην καρδιά των Άλπεων στα 1.000 μ. υψόμετρο την κάνουν μοναδική. Αν και τα νερά της είναι κάπως κρύα είναι δύσκολο να τους αντισταθείτε μόνο και μόνο για το χρώμα και την καθαρότητά τους. Αν το νερό είναι πολύ κρύο για τα γούστα σας, νοικιάστε ένα ποδήλατο θαλάσσης και φτάστε μέχρι το νησάκι για να χαλαρώσετε στη απόλυτη ηρεμία ή περπατήστε την περίμετρό της.

eulk3.png
H ελβετική λίμνη Caumasee βρίσκεται στην καρδιά των Άλπεων στα 1.000 μ. υψόμετρο/Photo: Shutterstock



Με πληροφορορίες από travel.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ