Προτού απελευθερώσουν στα νερά του Μεκόνγκ το σαλάχι, η Chea και οι συνεργάτες της πήραν δείγματα που θα τους βοηθήσουν στη μελέτη τού είδους. Έπειτα, βοήθησαν τον ποτάμιο αυτό γίγαντα να επιστρέψει στα βάθη του Μεκόνγκ.
«Κολύμπησε ήρεμα μακριά, κι έπειτα εμφανίστηκε ξανά, κάτι που μας έκανε να νιώσουμε τόσο, μα τόσο ευτυχείς» περιέγραψε η Chea.
Ο Χόγκαν που μελετά την βιοποικιλότητα του Μεκόνγκ εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, χαρακτηρίζει πολύ ανησυχητική τη μείωση του πληθυσμού πολλών ψαριών του γλυκού νερού.
«Ιστορικά, αυτός ο τομέας του ποταμού παρήγε περί τα 200 δισεκατομμύρια νέα ψάρια που έπειτα σκορπίζονταν σε όλη την Καμπότζη, ακόμη και στο Βιετνάμ», λέει.
Από την πλευρά του, ο λιμνολόγος στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα και συνεργάτης της οργάνωσης Wonders of the Mekong Project, Sudeep Chandra σημειώνει πως ο εντοπισμός του γιγάντιου αυτού σαλαχιού «δείχνει πως η φύση είναι τόσο όμορφη και τόσο ανθεκτική. Ακόμη και με πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων στον Μεκόνγκ, όπως φράγματα, δασικές αλλαγές και υπεραλίευση, αυτά τα μεγάλα, χαρισματικά πλάσματα είναι ακόμη εδώ, θέλοντας να επιμείνουν» λέει.
ΠΗΓΗ