Σε άλλα νέα, ένα πελώριο σαλάχι πιάστηκε (κατά λάθος) στα δίχτυα ψαράδων στον Μεκόνγκ

Το συγκεκριμένο σαλάχι ζυγίζει γύρω στα 180 κιλά.

Article featured image
Article featured image

Ομάδα θαλάσσιων βιολόγων κατέγραψε ένα απειλούμενο πελώριο σαλάχι του γλυκου νερού κατα τη διάρκεια πρόσφατης αποστολής σε ένα απομακρυσμένο σημείο του ποταμού Μεκόνγκ στην Καμπότζη. 

Το σαλάχι πιάστηκε κατά λάθος στα δίχτυα ντόπιων ψαράδων, οι οποίοι κάλεσαν τους ειδικους. 

Οι επιστήμονες, παρότι ενθουσιάστηκαν με την ανακάλυψη του ακριβοθώρητου αυτού «γίγαντα», προειδοποίησαν πως η βιοποικιλότητα της συγκεκριμένης περιοχής βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. 

Ο εντοπισμός του σαλαχιού, βάρους 180 κιλών και μήκους 4 μέτρων, ήταν πολύ σημαντικός, αναφέρει ο Ζεμπ Χόγκαν, βιολόγων ψαριών στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα. 


«Η ψαριά αυτή ήταν πολύ σημαντική γιατί επιβεβαιώνει την ύπαρξη των μεγάλων αυτών ψαριών στο ποτάμι» ανέφερε ο ίδιος. 

«Αυτό είναι ένα πολύ απομακρυσμένο σημείο του ποταμού και λιγοστά μελετημένο, απίστευτα σημαντικό για την αλιεία και τη βιοποικιλότητα, και ένα σημείο του ποταμού που απειλείται» πρόσθεσε ο Χόγκαν. 


katalathospiastikesalaxi4metr.jpg


Το γιγάντιο σαλάχι γλυκού νερού, με την επιστημονική ονομασία Urogymnus polylepis, είναι το μεγαλύτερο είδος σαλαχιού στον κόσμο. Με την καφετί «πλάτη» του και την κρεμώδη «κοιλιά» του, ζει στις κοίτες των ποταμών όπου αναζητά ψάρια και ασπόνδυλα για να τραφεί. Παρότι το συγκεκριμένο είδος μπορεί να φτάσει σε πλάτος σχεδόν το 1,5 μέτρο, η υπεραλιεία για το κρέας του, οι ατυχείς θάνατοι στα δίχτυα, ο περιορισμός του οικοσυστήματός του, η ρύπανση και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, έχουν καταστήσει το είδος απειλούμενο. 

Η απελευθέρωσή του 

Τα ξημερώματα της 5ης Μαΐου, οι επιστήμονες συγκεντρώθηκαν για να απελευθερώσουν το ψάρι εκεί που ανήκει. 

«Έτρεμε και του είπα 'ηρέμησε, θα σε απελευθερώσουμε σύντομα'» ανέφερε η Chea Seila, συντονίστρια της οργάνωσης Wonders of the Mekong Project. 


Προτού απελευθερώσουν στα νερά του Μεκόνγκ το σαλάχι, η Chea και οι συνεργάτες της πήραν δείγματα που θα τους βοηθήσουν στη μελέτη τού είδους. Έπειτα, βοήθησαν τον ποτάμιο αυτό γίγαντα να επιστρέψει στα βάθη του Μεκόνγκ. 

«Κολύμπησε ήρεμα μακριά, κι έπειτα εμφανίστηκε ξανά, κάτι που μας έκανε να νιώσουμε τόσο, μα τόσο ευτυχείς» περιέγραψε η Chea. 

Ο Χόγκαν που μελετά την βιοποικιλότητα του Μεκόνγκ εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, χαρακτηρίζει πολύ ανησυχητική τη μείωση του πληθυσμού πολλών ψαριών του γλυκού νερού. 

«Ιστορικά, αυτός ο τομέας του ποταμού παρήγε περί τα 200 δισεκατομμύρια νέα ψάρια που έπειτα σκορπίζονταν σε όλη την Καμπότζη, ακόμη και στο Βιετνάμ», λέει. 

Από την πλευρά του, ο λιμνολόγος στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα και συνεργάτης της οργάνωσης Wonders of the Mekong Project, Sudeep Chandra σημειώνει πως ο εντοπισμός του γιγάντιου αυτού σαλαχιού «δείχνει πως η φύση είναι τόσο όμορφη και τόσο ανθεκτική. Ακόμη και με πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων στον Μεκόνγκ, όπως φράγματα, δασικές αλλαγές και υπεραλίευση, αυτά τα μεγάλα, χαρισματικά πλάσματα είναι ακόμη εδώ, θέλοντας να επιμείνουν» λέει. 


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ