Ένας αστεροειδής, υπερδιπλάσιος του ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο, μάς πλησιάζει

Όλα καλά όμως, γιατί θα περάσει σε κοντινή μεν, ασφαλή δε απόσταση από τη Γη.

Article featured image
Article featured image


Μεγάλος σε μέγεθος αστεροειδής αναμένεται να πλησιάσει τη Γη σε μερικές ημέρες, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ανησυχία, καθώς θα πλησιάσει τη Γη σε κοντινή μεν, αλλά ασφαλή απόσταση. Σύμφωνα με τη NASA, ο αστεροειδής θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη στις 27 Μαΐου, πράγμα που σημαίνει ότι ο γιγαντιαίος διαστημικός βράχος, ονόματι Asteroid 7335 (1989 JA), κινείται προς τη Γη αυτήν τη στιγμή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αστεροειδής, διαμέτρου περίπου 1,8 χιλιομέτρων, ταξιδεύει με περίπου 76.000 χλμ./ώρα ή 20 φορές πιο γρήγορα από μια επιταχυνόμενη σφαίρα.


Υπερδιπλάσιος σε μέγεθος του Μπουρτζ Χαλίφα

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχει ποτέ εντοπιστεί να πλησιάζει τον πλανήτη μας, έχοντας υπερδιπλάσιο μέγεθος από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι.

Είχε ανακαλυφθεί το 1989 και είναι ένας από τους 2.265 διαστημικούς βράχους που η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεωρεί «δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς». Ο αστεροειδής θα κάνει στο τέλος Μαΐου την κοντινότερή του διέλευση από τη Γη από τότε που ανακαλύφθηκε, ενώ δεν θα ξαναπλησιάσει τόσο πολύ τουλάχιστον έως το 2914.

Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση τουλάχιστον δεκαπλάσια (4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από εκείνη της Σελήνης από τη Γη. Η διέλευσή του θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρησή του από αστρονόμους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Ο εντοπισμός του θα γίνει καλύτερα στον νότιο ουρανό κοντά στον αστερισμό της Ύδρας.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ και livescience

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ