Πόση ελευθερία του Τύπου (δεν) υπάρχει στην Κύπρο;

Η φετινή λίστα για την ελευθερία του Τύπου ανά το παγκόσμιο, που δημοσίευσαν οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», μάς κατέταξε 39 θέσεις πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι.

Article featured image
Article featured image


Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), με αφορμή τη σημερινή ημέρα (3/5), που είναι η Παγκόσμια Μέρα Τύπου, δημοσίευσαν τη λίστα που κατατάσσει 180 χώρες του κόσμου σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου για το 2022. Η εν λόγω λίστα δημοσιεύεται από τη διεθνή οργάνωση, εδώ και 20 χρόνια.

Η Κύπρος έπεσε 39 θέσεις σε σχέση με την περσινή έκθεση και πήρε το σκορ των 65,97 πόντων, που την κατατάσσει στην 65η θέση. Στην περσινή κατάταξη βρισκόταν στην 26η θέση με 80,15 βαθμούς.

Στιγμιότυπο 2022-05-03, 3.53.45 μμ.png



Στην έκθεση γίνεται ξεχωριστή αναφορά στα κατεχόμενα, υπό την ονομασία «Βόρεια Κύπρος», και η θέση που κατέλαβαν είναι η 81η με το σκορ των 61,08, πέντε θέσεις χαμηλότερα συγκριτικά με την περασμένη χρονιά.


Η «κατρακύλα» της Ελλάδας

Κατά 38 ολόκληρες θέσεις «κατρακύλησε» η Ελλάδα όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου το 2022 σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, όπως αποκαλύπτει η έκθεση. Από την 70η θέση που βρισκόταν το 2021, φέτος βρέθηκε στην 108η, ξεπερνώντας χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την Ουγγαρία (85η), τη Βουλγαρία (91η) την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η), καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Στιγμιότυπο 2022-05-03, 3.55.37 μμ.png



Δείτε
ΕΔΩ την κατάταξη όλων των χωρών


Την καλύτερη επίδοση στην Ελευθερία του Τύπου καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Νορβηγία, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Δανία, η Σουηδία, η Εσθονία και η Φιλανδία.

Στην άλλη πλευρά της λίστας, τη χειρότερη επίδοση στην Ελευθερία του Τύπου, σε σύνολο 180 χωρών, καταγράφει η Κορέα, ακολουθούμενη από την Ερυθραία, το Ιράν, το Τουρκμενιστάν και τη Μιανμάρ.

Ο σκοπός του δείκτη είναι να συγκρίνει το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης σε 180 χώρες και περιοχές του κόσμου. Αυτή η σύγκριση βασίζεται σε ορισμό της ελευθερίας του Τύπου που διατυπώθηκε από την RSF:

«Η ελευθερία του Τύπου ορίζεται ως η ικανότητα των δημοσιογράφων ως ατόμων και συλλογικοτήτων να επιλέγουν, να παραγάγουν και να διαδίδουν ειδήσεις προς το δημόσιο συμφέρον ανεξάρτητα από πολιτικές, οικονομικές, νομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις και απουσία απειλών για τη σωματική και ψυχική τους ασφάλεια».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ