Οι Ταλιμπάν θέλουν να απαγορεύσουν στις γυναίκες και την οδήγηση

«Οι Ταλιμπάν θέλουν να διασφαλίσουν ότι η επόμενη γενιά γυναικών στο Αφγανιστάν δεν θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τις μητέρες τους».

Article featured image
Article featured image


Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν στη Χεράτ, την πιο προοδευτική πόλη του Αφγανιστάν, ζήτησαν από τις σχολές οδήγησης να μην δίνουν πλέον διπλώματα στις γυναίκες, όπως επεσήμαναν δάσκαλοι οδήγησης.

«Λάβαμε προφορικά την οδηγία να μην δίνουμε πλέον άδειες οδήγησης στις γυναίκες […] αλλά δεν έχουμε λάβει εντολή να τις εμποδίζουμε να οδηγούν στην πόλη», δήλωσε ο Γιαν Άγα Ασακζάι, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαχείρισης της Κυκλοφορίας της Χεράτ, υπεύθυνος των σχολών οδήγησης.

Το Αφγανιστάν είναι μια βαθιά συντηρητική και πατριαρχική χώρα, αλλά δεν είναι σπάνιο οι γυναίκες να οδηγούν στις μεγάλες πόλεις, κυρίως στη Χεράτ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που θεωρείται σχετικά πιο προοδευτική σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.Ο Νάιμ αλ Χακ Χακάνι, υπεύθυνος της περιφερειακής υπηρεσίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού, δήλωσε ότι δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη εντολή σχετικά με το θέμα. Πάντως, οι Ταλιμπάν συνήθως αποφεύγουν να εκδίδουν γραπτά εντολές, αφήνοντας τις τοπικές αρχές να ανακοινώνουν τα δικά τους διατάγματα, τις περισσότερες φορές προφορικά.

Η Αντίλα Αντίλ, μια 29χρονη δασκάλα οδήγησης, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θέλουν να διασφαλίσουν ότι η επόμενη γενιά δε θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τις μητέρες τους. «Μας είπαν να μην κάνουμε μαθήματα οδήγησης και να μην εκδίδουμε διπλώματα», εξήγησε.

«Πρέπει να μπορώ να πάω την οικογένειά μου στον γιατρό με το αυτοκίνητό μου χωρίς να περιμένω τον αδελφό μου ή τον σύζυγό μου να επιστρέψει στο σπίτι», τόνισε η Σάιμα Ουάφα. «Στην πραγματικότητα είναι πιο ασφαλές για μία γυναίκα να οδηγεί το δικό της αυτοκίνητο», σημείωσε η Φερεστέχ Γιακούμπι, μια γυναίκα που οδηγεί εδώ και χρόνια.Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 υποσχόμενοι μια πιο ανεκτική διακυβέρνηση σε σχέση με το πρώτο τους καθεστώς, το 1996-2001. Όμως έκτοτε έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των Αφγανών, κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών, οι οποίες αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση και μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα.Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ