H Νάντια Ναντίμ ενσαρκώνει όσα οι Ταλιμπάν δεν θέλουν οι γυναίκες τους να είναι

Η συγκλονιστική ιστορία ενός κοριτσιού που εγκατέλειψε το Αφγανιστάν, έμαθε να παίζει μπάλα και πριν από λίγες μέρες πήρε το πτυχίο του στην Ιατρική.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Facebook


Η Νάντια Ναντίμ γεννήθηκε στο Αφγανιστάν το 1988. Μερικά χρόνια μετά οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία και σε ηλικία 11 ετών τούς είδε να εκτελούν τον πατέρα της που ήταν αξιωματικός του αφγανικού στρατού. Η εγκατάλειψη της πατρίδας της ήταν μονόδρομος αν ήθελαν να επιβιώσουν. Η ίδια συγκαταλέγει τον εαυτό της ανάμεσα στους τυχερούς που μπόρεσαν να το κάνουν.

Κάπως έτσι, μαζί με τη μητέρα και τις τέσσερις αδερφές της, πέρασαν τα σύνορα με το Πακιστάν. Από εκεί έφτασαν με πλαστά διαβατήρια στην Ιταλία και στη συνέχεια μπήκαν σε ένα φορτηγάκι και βρέθηκαν σε μια μικρή πόλη της Δανίας.

«Η μαμά μου πούλησε ό,τι είχε. Είχαμε βρει έναν λαθρέμπορο, ο οποίος μάς μετέφερε στο Πακιστάν. Και από το Πακιστάν, με πλαστά διαβατήρια, μεταφερθήκαμε πρώτα στην Ιταλία, και μετά με φορτηγό στη Δανία», είχε εξομολογηθεί η Νάντια στο CNN, προσθέτοντας ότι «Πάντα λέω ότι μάλλον είναι λίγο μοιραίο γιατί ο προσφυγικός καταυλισμός, στον οποίο έμενα στη Δανία, ήταν ακριβώς δίπλα σε αυτά τα καταπληκτικά γήπεδα ποδοσφαίρου και μια ποδοσφαιρική ομάδα». Κάπως έτσι η Νάντια ερωτεύτηκε το ποδόσφαιρο.

«Στο camp προσφύγων υπήρχαν συνομίληκα παιδιά και παίζαμε ποδόσφαιρο. Προσπαθούσα για ώρες να ντριμπλάρω τα αγόρια». Στη Δανία, μάλιστα είδε για πρώτη φορά κορίτσια να κλωτσούν μια μπάλα σε ένα γήπεδο. «Ήταν η πρώτη φορά που είδα ότι τα κορίτσια μπορούν ανενόχλητα να παίζουν ποδόσφαιρο στα σχολεία. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή ερωτεύτηκα το άθλημα», ανέφερε μιλώντας στο CNN.

Στα 34 της, πλέον, έχει σκοράρει 203 γκολ σε συλλογικό επίπεδο και έχει φορέσει το εθνόσημο της Δανίας 99 φορές. Τα επιτεύγματα της, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Πριν από λίγες μέρες, ολοκλήρωσε τις σπουδές της και πήρε πτυχίο ιατρικής ως χειρούργος αποκατάστασης.



«Πάντα ήθελα να κάνω κάτι που θα έχει αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Μου αρέσει όταν βρίσκομαι στο νοσοκομείο και βοηθάω τους συνανθρώπους μου, το χαμόγελο τους φωτίζει τη μέρα μου», λέει η Ναντίμ.

Όταν δεν αγωνίζεται στα γήπεδα ή δεν βοηθά άλλους ανθρώπους, η γεννηθείσα στις 2/01/1988 στη Χεράτ του Αφγανιστάν, Νάντια Ναντίμ, προσφέρει οικειοθελώς τις υπηρεσίες της στα Ηνωμένα Έθνη και επιδίδεται σε φιλανθρωπίες. Τελευταία συνεργάζεται με φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν στη δημιουργία αθλητικών συλλόγων σε καταυλισμούς προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Μιλά 9 γλώσσες άπταιστα και το 2018 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες στον διεθνή αθλητισμό.

H Νάντια Ναντίμ είναι η απόδειξη για πολλά σε έναν κόσμο συχνά αφιλόξενο σε γυναίκες, μετανάστες και άλλες «λιγότερο προνομιούχες» πληθυσμιακές ομάδες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ