Ένοχοι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης για τον θάνατο του Ζακ, αθώοι οι αστυνομικοί

«Ντροπή, ξεφτίλες», ακούστηκε στη δικαστική αίθουσα μετά την έκδοση της απόφασης.

Article featured image
Article featured image


Ένοχοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης που κατηγορούνται για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, ενώ δύο ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Αθώους κήρυξε τους τέσσερις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου το δικαστήριο, με την απόφαση να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία (4-3) καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη πως θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.


Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Ένταση στο δικαστήριο στο άκουσμα της απόφασης

Παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν και η Μάγδα Φύσσα, δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στην οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή. «Ντροπή, ξεφτίλες» ακούστηκε στη δικαστική αίθουσα μετά την έκδοση της απόφασης με την πρόεδρο να ζητά να περάσουν έξω αλλιώς θα υπάρξουν συλλήψεις για διατάραξη.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί των ελαφρυντικών και επί των ποινών.Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Η εισαγγελική πρόταση

Της απόφασης προηγήθηκε η εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σωτήρη Μπουγιούκου όπως έγραψε το dikastiko.gr, που είχε εισηγηθεί την ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη.

Κατά την αγόρευση του παράθεσε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και επεσήμανε ότι οι δύο κατηγορούμενοι έδρασαν τιμωρητικά και με βάση τα ιατροδικαστικά ευρήματα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δικά τους σφοδρά χτυπήματα συνδέονται αιτιωδώς με τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις που ενεργοποίησαν μηχανισμό στο θύμα και οδήγησαν στον θάνατό του.

Ο κ. Μπουγιούκος σημείωσε πως ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν ληστής, αφού τέλεσε μόνο αδικήματα που σχετίζονται με φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ενώ αντιθέτως οι κατηγορούμενοι «γνώριζαν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν σε κατάσταση πανικού και δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος και επιθυμούσε να διαφύγει».

Έκανε λόγο δε, για σφοδρότατα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. «Ο πρώτος από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι 3 βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου, ενώ ο δεύτερος συνολικά κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και το κεφάλι και 5 το πέτυχαν, προκαλώντας πόνο στον τελευταίο».

Όπως εξήγησε ο εισαγγελικός λειτουργός «ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανειλημμένα και με σφοδρότητα. Οι κατηγορούμενοι αν και είχαν δει ότι είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε, αν και γνώρισαν ότι η επίθεση σε βάρος του με σφοδρότητα στο κεφάλι μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα».


Το ιστορικό της υπόθεσης

Ήταν 21 Σεπτεμβρίου 2018 όταν ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος έχανε τη ζωή του σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Τον Οκτώβριο του 2021 ξεκίνησε η δίκη, τρία σχεδόν χρόνια μετά.

Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διέψευσαν την εκδοχή τόσο της απόπειρας ληστείας όσο και της κατοχής μαχαιριού (δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του Ζακ), προκαλώντας την οργή του κόσμου. Παράλληλα, οι τοξικολογικές εξετάσεις βγήκαν αρνητικές όσον αφορά τη χρήση ουσιών ή αλκοόλ.

Στο εδώλιο κάθισαν έξι πρόσωπα. Με το παραπεμπτικό βούλευμα αποδόθηκε στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώ η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή ζητούσε να παραπεμφθούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε εναντίον των κατηγορούμενων μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Επίσης από την οικογένεια του θύματος κατατέθηκε μήνυση για ανθρωποκτονία και κατά των αστυνομικών.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ