Ζευγάρι τοποθέτησε τα λείψανα του μωρού τους σε ένα τάπερ, στο ψυγείο

«Βρέθηκαν στην κόλαση» όταν το νοσοκομείο τούς έστειλε σπίτι γιατί δεν υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από BBC

Νοσοκομείο του Λονδίνου ξεκίνησε έρευνα αφού μια γυναίκα της οποίας το μωρό πέθανε στη μήτρα, αναγκάστηκε να γεννήσει στο σπίτι, επειδή δύο μέρες νωρίτερα οι γιατροί τής είχαν πει να περιμένει με το νεκρό έμβρυο στη μήτρα, μέχρι να υπάρξει ελεύθερο κρεβάτι στο νοσοκομείο για να τη βοηθήσουν να γεννήσει.

Η Λόρα τελικά απέβαλε στο σπίτι, έβαλε τα λείψανα του μωρού της μέσα σε ένα τάπερ και πήγε με τον Λόρενς στα επείγοντα (Α&Ε) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Lewisham.

Εκεί όμως, τους ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε ασφαλές μέρος για να φυλάξουν τα λείψανα του μωρού και ένιωσαν ότι η μόνη τους επιλογή ήταν να πάρουν το μωρό τους στο σπίτι.

Η «Greenwich and Lewisham NHS Trust» λέει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πλήρης έρευνα για τα γεγονότα, που συνέβησαν πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο, η υπόθεση έχει εγείρει ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο δέχονται την απαραίτητη φροντίδα οι γυναίκες που αποβάλουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει το BBC.


Τους έδιωξαν από το νοσοκομείο

Η Λόρα Μπρόντι και ο σύντροφός της, Λόρενς, είπαν ότι «βρέθηκαν στην κόλαση» όταν τους έστειλαν στο σπίτι από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Lewisham για να περιμένουν για κρεβάτι, όταν τους είπαν ότι το μωρό τους δεν είχε πια καρδιακούς παλμούς και ότι δεν υπήρχαν άμεσα κρεβάτια για να γεννήσει.

Δύο μέρες αργότερα, αφού ξύπνησε με έντονους πόνους, η Μπρόντι, που ήταν τεσσάρων μηνών, γέννησε στην τουαλέτα του μπάνιου τους. «Και τότε», όπως είπε στο BBC, «είδα ότι ήταν αγόρι».

Το ζευγάρι, που ήθελε να γίνουν αργότερα οι ανακριτικές εξετάσεις, κάλεσε το 999 αλλά τους είπαν ότι δεν ήταν επείγουσα ανάγκη. Τύλιξαν τα λείψανα του μωρού τους σε ένα βρεγμένο πανί, το τοποθέτησαν σε ένα τάπερ και πήγαν στο A&E όπου τους είπαν να περιμένουν στη γενική αίθουσα αναμονής, όπως είπαν.

«Ήμουν εκεί κρατώντας το μωρό μου σε ένα τάπερ, κλαίγοντας, μαζί με άλλα 20 ή 30 άτομα σε εκείνη την αίθουσα αναμονής», είπε.

Τελικά την μετέφεραν και της είπαν ότι θα χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του πλακούντα. Όμως, το προσωπικό αρνιόταν να αποθηκεύσει τα λείψανα ή ακόμα και να κοιτάξει μέσα στο τάπερ, κι έτσι αποφάσισαν, καθώς πλησίαζαν μεσάνυχτα, ότι δεν είχαν άλλη επιλογή με τον σύντροφό της από το να πάρουν τα λείψανα του μωρού τους στο σπίτι.

«Δεν υπήρχε κανείς στο νοσοκομείο διατεθειμένος να αναλάβει το μωρό μας. Κανείς δεν φαινόταν να ξέρει τι συνέβαινε», είπε στο BBC. «Ήταν σχεδόν σαν να μην ήθελε κανείς να το αναγνωρίσει. Γιατί αν το έκαναν, τότε θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Ο Λόρενς είπε ότι πήρε τα λείψανα του γιου του στο σπίτι με ένα ταξί και έκανε χώρο για να τα τοποθετήσει στο ψυγείο τους. «Ήταν μια μοναχική, σουρεαλιστική στιγμή που έκανα χώρο στο ψυγείο μου», είπε.

Η υπόθεση λέγεται ότι έχει εγείρει ευρύτερες ανησυχίες μεταξύ των ακτιβιστών που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη φροντίδα των γυναικών που αποβάλουν στα νοσοκομεία.


Σε μια δήλωση στο BBC, οι Lewisham & Greenwich NHS Trust ανέφεραν:

«Λυπούμαστε βαθιά και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην κα Μπρόντι και τον σύντροφό της για την τραγική απώλεια του μωρού τους και αυτές τις τραυματικές εμπειρίες. Μια πλήρης έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να κατανοήσουμε πού μπορεί να έχουν συμβεί αστοχίες στη φροντίδα, ώστε να μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις».

Η υπουργός Υγείας Γυναικών, Μαρία Κόλφιλντ, δήλωσε: «Κάθε απώλεια ενός παιδιού είναι μια τραγωδία και τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου είναι με την κα Μπρόντι και την οικογένειά της.


Με πληροφορίες από News247, BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ