Πότε αναμένεται η ετυμηγορία της πολύκροτης δίκης Τζόνι Ντεπ-Άμπερ Χερντ;

Το χρονικό της δίκης και τα σενάρια που «παίζουν» στο τραπέζι.

Article featured image
Article featured image


Από σήμερα και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου για την υπόθεση Τζόνι Ντεπ εναντίον Άμπερ Χερντ. H επιτροπή, η οποία αποτελείται από 7 ενόρκους και δύο αναπληρωματικούς, εξέτασε τις καταθέσεις, προκειμένου να ανακοινώσει την τελική ετυμηγορία. Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομόφωνη, όπως απαιτείται, απόφαση, οπότε θα συνεδριάσουν ξανά σήμερα, καθώς χθες, Δευτέρα ήταν η αργία της «Ημέρας Μνήμης στις ΗΠΑ».


Το χρονικό της πολύκροτης δίκης

Η πολύκροτη δίκη ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν δύο μήνες ακροάσεων στο δικαστήριο του Φέρφαξ στη Βιρτζίνια και οι ένορκοι έχουν αποσυρθεί από την Παρασκευή για να λάβουν απόφαση στην πολύκροτη δίκη που έφερε σε σύγκρουση τον διάσημο ηθοποιό με την πρώην σύζυγό του, ρίχνοντας επί έξι εβδομάδες τους προβολείς της δημοσιότητας σε ωμές λεπτομέρειες της ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ένορκοι άκουσαν την ιστορία και από τις δύο πλευρές και, παρόλο που η δίκη ξεκίνησε από μια μήνυση του Τζόνι Ντεπ, μπορεί να καταλήξει με τον ίδιο να κρίνεται τελικά ένοχος.

H δίκη ξεκίνησε στις 11 Απριλίου αφού ο Ντεπ μήνυσε τη Χερντ για συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς η τελευταία έγραψε ένα άρθρο στην Washington Post το 2018 υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της σχέσης της με τον ηθοποιό.

Παρά το γεγονός ότι το όνομα του Τζόνι Ντεπ δεν εμφανίζεται πουθενά στο άρθρο, η νομική ομάδα τού ηθοποιού έκρινε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μιλούσε γι' αυτόν και έτσι αποφάσισαν να οδηγήσουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Έκτοτε, ακολούθησε μια συνεχής ανταλλαγή επιχειρημάτων και -κυρίως- κατηγοριών με τις δύο πλευρές να ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.


Εκατέρωθεν κατηγορίες

Στην τελική αγόρευσή του, ο Τζόνι Ντεπ παρακάλεσε το δικαστήριο να «του δώσει πίσω τη ζωή του», ενώ η Άμπερ Χερντ υποστήριξε ότι έχει υποστεί κάθε είδους βάναυση κακοποίηση, τόσο από τον Ντεπ όσο και από την εικόνα που καλλιεργήθηκε εναντίον της λόγω της υπερπροβολής της οποίας έτυχε η δίκη. Η Χερντ, μάλιστα, είπε στους δικαστές ότι έχει «ταπεινωθεί παγκοσμίως» και ότι στη διαμόρφωση της τελικής κρίσης τους θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην γίνουν «συνεργοί στα αδικήματα που διέπραξε ο Τζόνι Ντεπ».

Η δικηγόρος του Ντεπ, Καμίλ Βάσκεθ, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Χερντ για κακοποίηση «άγριους, υπερβολικούς και απίθανους. Υπάρχει ένας κακοποιός σε αυτήν την αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά δεν είναι ο κύριος Ντεπ», είπε η Βάσκεθ, επαναλαμβάνοντας μία ηχογραφημένη συνομιλία στην οποία η ηθοποιός παραδέχεται ότι χτύπησε τον τότε σύζυγό της.

Τόνισε, πως η ίδια η ηθοποιός χαρακτήριζε τον γάμο της με τον Ντεπ «μαγικό και ονειρεμένο» και ξαφνικά, «παρουσίασε κάποιες σκοτεινές ιστορίες». «Ήρθε η ώρα να σταματήσουν αυτά τα ψέματα εναντίον ενός ανθρώπου αθώου», δήλωσε η δικηγόρος. «Είναι μια φάρσα. Όσο κι αν δεν θέλει να το παραδεχτεί η κυρία Χερντ, είναι φάρσα. Όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ μέσα έχουν καταθέσει και ήταν υπέρ του Ντεπ. Θέλετε να μας πείτε πως όλοι οι άνθρωποι από τη ζωή του κυρίου Ντεπ είναι ψεύτες κι εσείς, κυρία Χερντ, λέτε την αλήθεια;», είπε και πρόσθεσε: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν λέγοντας ψέματα, όμως μπορούν να χάσουν τα πάντα».

Η ομάδα της Χερντ από την πλευρά της, είπε ότι Ντεπ είναι ο νταής και ο κακοποιός, που δεν πρέπει να εμπιστεύονται. Ο Μπέντζαμιν Ρότενμπορν, δικηγόρος της Χερντ, υπενθύμισε στους ενόρκους μηνύματα μεταξύ του Ντεπ και των φίλων του, που έλεγαν ότι εκείνος ήθελε να την βλάψει. Ο δικηγόρος της Άμπερ Χερντ υπενθύμισε την υπόσχεση που είχε δώσει ο Τζόνι Ντεπ στην ηθοποιό ότι θα την «ταπεινώσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Πράγμα που τώρα κάνει πράξη». Κλείνοντας, ο Μπεν Ρότενμπερν παρακάλεσε να «δώσουν πίσω στην Άμπερ Χερντ τη φωνή της».



Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι στο TikTok το #JusticeForJohnnyDepp βρίσκεται στην περιοχή των 15 δισ. θεάσεων, ενώ το #IStandWithAmberHeard μόλις στα 8 εκατ., γεγονός που δείχνει και την «ετυμηγορία» της κοινής γνώμης.

1000.jpg

lll.jpg



Σε πολύ επικίνδυνη οικονομική κατάσταση όποιος χάσει

Η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση είναι για 50 εκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή, εάν ο Τζόνι Ντεπ κερδίσει τη δίκη, η Άμπερ Χερντ θα πρέπει να του καταβάλει ολόκληρο το ποσό ή σε αντίθετη περίπτωση το ποσό που θα καθορίσουν οι ένορκοι.

Ωστόσο, αν ο διάσημος ηθοποιός χάσει τη δίκη, θα πρέπει να πληρώσει την αγωγή που κατέθεσε η πρώην σύντροφός του, η οποία ανέρχεται σε διπλάσιο ποσό, δηλ. στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Τζόνι Ντεπ θα έχανε σχεδόν ολόκληρη την περιουσία του, ενώ τα ποσά που έχουν ζητήσει και οι δύο πλευρές -σε περίπτωση που δεν δικαιωθούν- θα μπορούσαν να αφήσουν τους ηθοποιούς σε μια πολύ επικίνδυνη οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με το Celebrity Net Worth, η περιουσία του Ντεπ ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια δολάρια, ενώ της Άμπερ Χερντ στα 12 εκατομμύρια δολάρια.


Τα σενάρια

Ο Ντεπ κερδίζει και παίρνει 50 εκατομμύρια δολάρια

Ένα πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι ο Ντεπ πείθει τους ενόρκους ότι έπεσε θύμα δυσφήμισης και συμφωνούν ότι πρέπει να του καταβληθεί αποζημίωση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέρος της υπόθεσής του επικεντρώθηκε στο πόσα χρήματαέχασε ο ηθοποιός, με τον ατζέντη Jack Whigham να καταθέτει ότι ο Ντεπ απώλεσε 22,5 εκατομμύρια δολάρια μόνο από το «Pirates of the Caribbean», ως άμεσο αποτέλεσμα του άρθρου της Χερντ.

Ο Ντεπ κερδίζει και παίρνει λιγότερα από 50 εκατομμύρια

Είναι επίσης πιθανό οι ένορκοι να συμπαραταχθούν με τον Ντεπ, αλλά να αποφασίσουν ότι δεν θα λάβει τα 50 εκατομμύρια δολάρια που διεκδικεί. Αυτό θα βοηθούσε να αποκατασταθεί το όνομά του στην κοινή γνώμη, επομένως θα ήταν μια νίκη, αλλά όχι πλήρης.

Η Χερντ κερδίζει και παίρνει 100 εκατομμύρια

Αν η Χερντ πείσει τους ενόρκους ότι είχε δίκιο σε ό,τι έγραψε για την Washington Post, θα μπορούσε να έχει μια μεγάλη αμοιβή. Μήνυσε τον Ντεπ για 100 εκατομμύρια δολάρια και υπάρχει μια πιθανότητα να της επιδικαστεί ολόκληρο το ποσό, αν και δεν εξηγήθηκε ποτέ πώς έφτασε να διεκδικεί αυτό το ποσό.

Η Χερντ κερδίζει και παίρνει λιγότερα από 100 εκατομμύρια

Ένα άλλο σενάριο είναι ότι η Χερντ κερδίζει, αλλά οι ένορκοι κρίνουν ότι το ποσό των 100 εκατομμυρίων είναι πολύ υψηλό.

Σε κανέναν από τους δύο δεν επιδικάζεται αποζημίωση

Ένα άλλο σενάριο που θα μπορούσε να είναι δυνατό είναι ότι σε καμία από τις δύο πλευρές δεν επιδικάζεται αποζημίωση. Αυτό θα άφηνε το θέμα άλυτο στο «δικαστήριο» της κοινής γνώμης και μάλλον δεν θα ικανοποιούσε καμία εκ των δύο πλευρών.



Με πληροφορίες από thetoc.gr, prototema.gr και reader.gr
Φωτογραφίες: AP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ