Αυτός ο άντρας είναι ο λόγος που το inbox σου είναι γεμάτο με spam μηνύματα

Αυτό που σήμερα είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα στο ίντερνετ, φάνηκε στον Gary Thuerk σαν μια καλή ιδέα πριν από 44 χρόνια.

Article featured image
Article featured image


Σήμερα, τα spam emails μοιάζουν με ένα αναγκαίο κακό της ψηφιακής εποχής: Όλοι θεωρούμε αυτονόητο ότι ο φάκελος των junk στον λογαριασμό του email μας θα είναι γεμάτος με διαφημίσεις για προϊόντα που δεν θέλουμε να αγοράσουμε, ακατάλληλες προτάσεις, ανορθόγραφες προσπάθειες απατεώνων να αποσπάσουν τον κωδικό του web banking μας και ίσως προτάσεις γάμου από Νιγηριανούς πρίγκιπες.

Αυτό που σήμερα είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα στο ίντερνετ, φάνηκε στον Gary Thuerk σαν μια καλή ιδέα πριν από 44 χρόνια.

Στέλεχος του marketing σε μια τεχνολογική εταιρεία, ο Thuerk έστειλε το πρώτο μαζικό διαφημιστικό e-mail το 1978 πολύ πριν αυτού του είδους τα μηνύματα ονομαστούν junk, και έμεινε στην ιστορία σαν ο «πατέρας του spam».

«Ήξερα ότι το παρατραβούσα», θα ομολογούσε εκ των υστέρων ο Thuerk. Όμως ήταν μια εποχή πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Το ίντερνετ δεν υπήρχε ακόμα και οι περισσότεροι Αμερικανοί θα έκαναν άλλα 20 χρόνια για να αποκτήσουν την πρώτη τους διεύθυνση email.

«Ήθελα να έχω πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να τους ενημερώσω για το νέο μας προϊόν. Θα κυκλοφορούσε στις 20 Δεκεμβρίου εκείνου του χρόνου και δεν θέλαμε να στείλουμε προσκλήσεις», εξηγούσε ο Thuerk.

Έτσι, το στέλεχος της Digital Equipment Corp. έστειλε email σε 400 άτομα μέσω του Arpanet, ενός δικτύου που θεωρείται ο προκάτοχος του ίντερνετ, ενημερώνοντάς τους για την παρουσίαση του προϊόντος που θα έκανε η εταιρεία.


Το Mail:

proto-spam-emal-screenshot_city.pngΟ Thuerk μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες καθώς όχι μόνο κατάφερε να στείλει τα πρώτα spam email που καταγράφηκε στην ιστορία αλλά και να πετύχει, μέσω αυτού, πωλήσεις! Η «Digital Equipment Corp» κέρδισε τελικά παραγγελίες ύψους 14 εκατ. δολαρίων.

Βέβαια, οι αρνητικές αντιδράσεις δεν έλειψαν. «Τα παράπονα άρχισαν να έρχονται σχεδόν αμέσως», θυμάται ο Thuerk. «Το καλύτερο παράπονο ήρθε από έναν τύπο στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο οποίος είπε πως όταν έφτασε στο γραφείο του το πρωί, δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του γιατί το spam είχε πιάσει όλο τον χώρο στον σκληρό δίσκο».

Μερικές ημέρες μετά την αποστολή του email, εκπρόσωπος του Arpanet του τηλεφώνησε και δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος. «Με έβαλε να υποσχεθώ ότι δεν θα το ξανακάνω», παραδέχθηκε ο «πατέρας του spam».

Ο ίδιος, πάντως, προτιμά έναν άλλο τίτλο. «Θεωρώ τον εαυτό μου τον πατέρα του e-marketing. Υπάρχει διαφορά», λέει.

Και σίγουρα, εκείνη την ημέρα δεν φανταζόταν ότι θα άλλαζε τον κόσμο της πληροφορικής, όχι κατ΄ ανάγκη προς το καλύτερο.

Τα νούμερα δείχνουν ότι το 85% των emails που στέλνονται σήμερα είναι spam. Όμως ο Thuerk δεν πιστεύει ότι φταίει εκείνος. «Κανείς δεν κατηγορεί τους αδερφούς Wright για κάθε πρόβλημα στα αεροπλάνα», εξηγεί.

Ο ίδιος, πάντως, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κρύβεται από τους spammers. Δεν δημοσιεύει τη διεύθυνση του email του και χρησιμοποιεί έναν ισχυρό spam blocker.


Κανείς δεν ξεφεύγει από τα spam emails

- 22,43 δισεκατομμύρια κανονικά email αποστέλλονται μέσω του ίντερνετ καθημερινά.

- 85% των emails ή 122,33 δισ. emails την ημέρα είναι spam. Πάντως, ο αριθμός τους μειώνεται, καθώς τον Ιούνιο του 2020 ήταν 316,4 δισεκατομμύρια την ημέρα.

- 36% των spam emails είναι διαφημιστικά.

- Το 31,7% των spam emails είναι ακατάλληλου περιεχομένου.

- Για κάθε 12.500.000 emails που στέλνουν, οι spammers παίρνουν μόνο μία απάντηση.

- Τα spam emails κοστίζουν στις επιχειρήσεις 20,5 δισ. δολάρια κάθε χρόνο.


Με πληροφορίες από moneyreview.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ