2 αρσενικά σεξουαλικά διεγερμένα δελφίνια έπαιζαν με ένα ανακόντα στο στόμα τους

«Θα μπορούσε να ήταν σεξουαλικά διεγερτικό για αυτά αν και νομίζω πως το φίδι δεν περνούσε και τόσο καλά».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από M Entiauspe Neto, Omar; Reichle, Steffen; Rios, Alejandro dos (2022)

Μια από τις πιο περίεργες επιστημονικές παρατηρήσεις που μπορεί να έγιναν ποτέ, είναι το γεγονός πως δυο αρσενικά δελφίνια εθεάθησαν να παίζουν με ένα ανακόντα ενώ ήταν σεξουαλικά διεγερμένα.

Ερευνητές φωτογράφισαν τα δελφίνια να κρατούν το άτυχο ανακόντα στο στόμα τους καθώς κολυμπούσαν στον ποταμό Τιχαμούτσι της Βολιβίας.

Ωστόσο, αυτό που ήταν ιδιαίτερα περίεργο ήταν πως τα πέη των δελφινιών βρίσκονταν στύση καθώς κουβαλούσαν το φίδι, αποκαλύπτουν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη.

delfinia-trone-anakonta-diegermena-sexoualika_city.png



«Θα μπορούσε να ήταν σεξουαλικά διεγερτικό για αυτά», είπε στους New York Times η Diana Reiss, επιστήμονας θαλάσσιων θηλαστικών στο Hunter College στη Νέα Υόρκη.

Η Reiss, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι μπορεί να χρησιμοποιούσαν το ανακόντα «ως ένα ‘αντικείμενο’ για να τρίβονται πάνω του».

Από καιρό πιστεύεται ότι τα αρσενικά δελφίνια κάνουν σεξ για ευχαρίστηση, ενώ αρκετά έχουν παρατηρηθεί να αυνανίζονται ή ακόμη και να διεισδύουν το ένα στον φυσητήρα του άλλου.

Το τεράστιο φίδι ήταν ένα Beni anaconda (Eunectes beniensis), ένα αρπακτικό ζώο κορυφής (apex predator) που φτάνει τα 14 πόδια σε μήκος. Σύμφωνα με τους ερευνητές το ημι-υδάτινο πλάσμα που κρατούσαν τα δελφίνια στο στόμα τους πιθανότατα να ήταν νεκρό, αφού είχε το κεφάλι του κάτω από το νερό για πάρα πολλή ώρα.

«Δεν νομίζω ότι το φίδι πέρασε πολύ καλά», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Steffen Reichle στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Noel Kempff Mercado» στη Santa Cruz de la Sierra της Βολιβίας.



Τα δελφίνια του ποταμού της Βολιβίας συνήθως κολυμπούν κάτω από την επιφάνεια, αλλά αυτά τα δύο κράτησαν το κεφάλι τους πάνω από το νερό για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Περιέργως, ήταν πολύ παιχνιδιάρικα και παρέμειναν στην επιφάνεια περισσότερο απ’ όσο συνηθίζεται, δηλαδή μεταξύ 2 και 5 δευτερολέπτων», λένε οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

Τα δύο δελφίνια κολυμπούσαν μαζί συγχρονισμένα, με παρόμοια ταχύτητα και βάθος.

anaconda-poy-epezan-ta-delfinia_city.png
Τα ενήλικα δελφίνια διεγέρθηκαν σεξουαλικά, όπως φαίνεται από τα όρθια πέη τους μέσω των γεννητικών σχισμών. Φωτογραφία: M Entiauspe Neto, Omar; Reichle, Steffen; Rios, Alejandro dos (2022)



Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα δελφίνια έπαιζαν και δεν προσπαθούσαν να φάνε το ανακόντα.

Στη σκηνή υπήρχαν και ανήλικα δελφίνια, οπότε είναι πιθανό οι ενήλικες να τους έδειχναν το φίδι.

«Το γεγονός ότι τα ενήλικα δελφίνια του ποταμού διεγέρθηκαν φαινομενικά σεξουαλικά (όπως φαίνεται από τα όρθια πέη τους μέσω των γεννητικών σχισμών) κατά τη διάρκεια αυτής της αλληλεπίδρασης επιβεβαιώνει περαιτέρω ότι αυτή ήταν μια παιχνιδιάρικη αλληλεπίδραση», λένε.

Το συμβάν συνέβη τον Αύγουστο του 2021 και οι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει τώρα μια εργασία που το περιγράφει στο περιοδικό Ecology.

anaconda-poy-epezan-ta-delfinia_city.png
Ένα Beni anaconda (Eunectes beniensis) στις όχθες του Rio Beni, Puerto Salinas, El Beni, Βολιβία



Η παρατήρησή τους αντιπροσωπεύει την πρώτη καταγεγραμμένη αλληλεπίδραση μεταξύ ενός δελφινιού ποταμού της Βολιβίας και ενός ανακόντα Beni, λένε.

Ωστόσο, αρκετά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την αλληλεπίδραση.

Η έλλειψη διατροφικών δεδομένων για τα δελφίνια του ποταμού σημαίνει ότι δεν είναι αδύνατο τα φίδια να είναι «ένα περιστασιακό τρόφιμο» καθώς και ένα παιχνιδιάρικο, πιθανώς διδακτικό είδος για τα θηλαστικά.

Οι μελλοντικές παρατηρήσεις ελπίζουμε ότι θα προωθήσουν τη γνώση «αυτών των εξαίσιων και σπάνιων κατοίκων στις απομακρυσμένες πλημμυρικές πεδιάδες του Μπένι», καταλήγουν οι συγγραφείς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ