Ποια είναι η στάση των Κυπρίων απέναντι στην ευθανασία;

Τι έδειξαν τα ευρήματα έρευνας της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Article featured image
Article featured image


Στο επίκεντρο της συζήτησης στη σημερινή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, βρέθηκε για άλλη μια φορά η νομιμοποίηση της ευθανασίας.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής, τα ευρήματα έρευνας η οποία ασχολήθηκε με το εν λόγω θέμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες σε αυτήν, συγκεκριμένα το 59%, δήλωσαν πως συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με τη νομιμοποίηση της πρακτικής. Η έρευνα έδειξε επίσης πως το 79% υποστηρίζουν ότι το δικαίωμα στην ευθανασία μπορεί να το έχει κάποιος που πάσχει από ανίατη και βασανιστική χρόνια πάθηση ή όταν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για να ανακουφιστεί ο πόνος του ασθενούς.

efthanasia-kipros_city.png
Στιγμιότυπο από την έρευνα «Στάσεις, Γνώσεις και Αντιλήψεις των Κυπρίων σχετικά με την Ευθανασία». Εικόνα: bioethics.gov.cy

Στιγμιότυπο 2022-05-09, 3.47.13 μμ.png



Σε εκείνο το ενδεχόμενο που η ευθανασία ήταν κοινωνικά και ιατρικά αποδεκτή και νομικά επιτρεπόμενη στην Κύπρο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ήτοι το 48%, δήλωσαν ότι θα συμφωνούσαν ή μάλλον θα συμφωνούσαν εάν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο επέλεγε να βάλει τέλος στη ζωή του μέσω αυτής της διαδικασίας.

Στιγμιότυπο 2022-05-09, 3.59.39 μμ.png



Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 55% δήλωσαν ότι διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν με την εφαρμογή αυτών των πρακτικών σε παιδιά από την ηλικία των 12 ετών και άνω.

Στιγμιότυπο 2022-05-09, 3.59.59 μμ.png



Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου, συμφωνούν στη νομιμοποίηση της εκούσιας ευθανασίας υπό αυστηρές προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλίδες. Ωστόσο, υπάρχουν και ισχυρές ενστάσεις.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Γεώργιος Χριστοδούλου, εκφράζει τη διαχρονική θέση της εκκλησίας, η οποία υποστηρίζει ότι η ευθανασία θεωρείται αφαίρεση ζωής και γι’ αυτό φέρνει ένσταση στη νομιμοποίησή της.

Ενστάσεις και προβληματισμούς εξέφρασαν επίσης και εκπρόσωποι κομμάτων, όπως το ΔΗΣΥ, του οποίου η βουλεύτρια, Ρίτα Σούπερμαν, λέει πως θα έπρεπε να γίνει περισσότερη εστίαση στη θεραπεία των ασθενών και η συζήτηση να γίνεται γύρω από την παρηγορητική ιατρική αντί να προωθείται ο θάνατος. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι επικίνδυνη γραμμή δολοφονίας, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο της ανακουφιστικής φροντίδας των ασθενών.



Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου ξεκαθάρισε πως συζητούν το δικαίωμα επιλογής και όχι το να είναι υποχρεωτικό.

Εξήγησε ακόμη ότι η πρόταση νόμου που θα ετοιμαστεί, θα γίνει σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αλλά και με την Επιτροπή Νομικών της Βουλής εξαιτίας του ότι η πρόταση θα ακουμπά και αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Παράλληλα, προβληματίζει το θέμα της ευθανασίας σε παιδιά με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να ξεκαθαρίζει πως στο παρόν στάδιο δεν πρόκειται να τεθεί θέμα συμπερίληψης προνοιών για ανήλικους κάτω των 18 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ